Ν. Νταλαγιάννης: Ελλιπής με ευθύνη της πολιτείας η αντιπυρική προστασία

Δείτε τί ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αδιαφορία του κράτους να στελεχώσει υπηρεσίες και να χρηματοδοτήσει την αγορά μηχανημάτων

Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και έχοντας την τραγική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων χρόνων, επιλέγουμε για μια ακόμη φορά να αναδείξουμε το κρίσιμο πρόβλημα της αντιπυρικής προστασίας.

Έχουμε πικρή πείρα, για το τι σημαίνει πρόληψη και ουσιαστικά μέτρα προστασίας απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Έχουν Αναδειχθεί με τον πιο τραγικό τρόπο οι εγκληματικές ελλείψεις στην πολιτική προστασία.

Δεν ξεχνάμε τις τραγικές στιγμές που ζήσαμε στις πλημμύρες και την τραγωδία του εγκλήματος των Τεμπών.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση και τη λαϊκή περιουσία, ενώ ο περίφημος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικός, αφού προωθεί ως κριτήριο την πολιτική κόστους – οφέλους.

Προειδοποιούμε, γιατί για άλλη μια χρονιά οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας. Και το ερώτημα είναι: Θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές; Θα ζήσουμε ξανά τέτοιες μεγάλες καταστροφές;

Θυμίζουμε σε όλους εξακολουθεί να μην υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πυροπροστασίας-δασοπροστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μονίμου και ειδικευμένου προσωπικού στην Π.Υ και στη Δ.Υ, σύγχρονων και σε επαρκή αριθμό αυτοκινήτων, πλωτών, εναέριων και άλλων μέσων, όπως και στην περιφέρεια και στους δήμους, ελλιπούς καθαρισμούς των ζωνών περιαστικού πρασίνου, των δασών, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθιστά “ατομική ευθύνη” των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, αφού και σ’ αυτόν τον τομέα, πρυτανεύει η λογική κόστους – οφέλους.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι η νέα αντιπυρική περίοδος, βρίσκει ουσιαστικά απροστάτευτο από πυρκαγιές και το δήμο μας.

Διότι η προστασία του λαού δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε ένα μήνυμα του «112», πέραν του ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ατομική ευθύνη.

Πρέπει η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό διότι αυτή την στιγμή το μόνιμο προσωπικό είναι μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Έχουμε απουσία ύπαρξης ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας, στο ζήτημα της έκτακτης ανάγκης, στις οδούς διαφυγής και τους χώρους καταφυγής, τραγικές ελλείψεις προσωπικού πολιτικής προστασίας με μόνιμο προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό αλλά και ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές που έπληξαν τον δήμο μας φάνηκε η απουσία ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας του δήμου μας αφού δεν υπάρχει έστω και ένας μόνιμος υπάλληλος για την κάλυψη θέσεων που θα στελέχωνε αυτήν την υπηρεσία.

Όπως μεγάλη είναι και η απουσία των μηχανημάτων έργου που διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία για να μπορούμε επικουρικά να επέμβουμε και να βοηθήσουμε την Π.Υ. αφού στον δήμο μας υπάρχουν λιγοστά απαρχαιωμένα μέσα .

Το ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπει το 0,7% της συνολικής χρηματοδότησης στο θεματικό στόχο «Κλιματική Αλλαγή- Πρόληψη».

Σε αυτή την μελέτη προβλέπετε να μετατραπούν τα βουνά της Θεσσαλίας όπως τα Άγραφα και ο Όλυμπος, πραγματικά μνημεία της φύσης σε ηλεκτρικά εργοστάσια, σε πάρκα ανεμογεννητριών, που θα εξασφαλίσει κέρδη για τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, ακριβό ρεύμα για το λαό.

Απέναντι σε όλα αυτά παίρνουμε θέση και διεκδικούμε :

1. την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στην Π.Υ, στην Δ.Υ, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων.

2. την προμήθεια επαρκούς αριθμού οχημάτων ξηράς, πλωτών, εναέριων μέσων και των τεχνικών μέσων Π.Υ, Δασαρχείων, Λιμενικού, Περιφέρειας και Δήμων της Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

3. τη γενναία έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση αυτών των τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το ίδιο και από την πλευρά της περιφέρειας.

4. Άμεσο καθαρισμό έστω και τώρα των χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο,

5. Διάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών νερού σε δασικές περιοχές.

6. Για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

Καταθέτουμε τις δυνάμεις μας σαν Δημοτική Αρχή Τυρνάβου στον αγώνα για ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για διαχείριση και προστασία των δασών προς όφελος των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στους πληγέντες που διεκδικούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρωτοστατούν στην οργάνωση της διεκδίκησης και στήριξης των πληγέντων, για πλήρη αποζημίωση, στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ