Προκλητική και απαράδεκτη η επίθεση κυβέρνησης – υπουργείου υγείας στους γιατρούς

Δείτε την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών

Με την απειλή της επίταξης και την διακοπή της συνταγογράφησης προσπαθούν να επιβάλλουν σε συναδέλφους να καλύψουν εφημερίες.

Αντί να ικανοποιήσουν τη δέσμη μέτρων που απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΟΕΝΓΕ και να καλύψουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, με τη μεθόδευση αυτή υποβαθμίζουν και υπονομεύουν παραπέρα τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Αξιοποιούν μεθοδεύσεις που εφάρμοσαν και σε προηγούμενη περίοδο εν μέσω πανδημίας. Αποκαλύπτεται αυτό που από τότε αναδείκνυε η ΔΗΠΑΚ ότι προσχηματικά χρησιμοποιήθηκε η πανδημία ως έκτακτη και επιτακτική ανάγκη για την ανορθολογική και επικίνδυνη επίταξη των γιατρών.

Σήμερα βέβαια ούτε οι χρόνιες και κλιμακούμενες ελλείψεις είναι έκτακτες ούτε το καλοκαίρι εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά… Η επικίνδυνη υποστελέχωση αποτελεί συνέπεια μιας πολιτικής που διαδοχικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και που έχει σαν άξονα τις περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία και την επέκταση των νόμων της ζούγκλας με την μετατροπή και των δημόσιων δομών σε «Αυτοχρηματοδοτούμενες Επιχειρηματικές Μονάδες».

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι άθλιες συνθήκες εργασίας οδηγούν σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς μας και τη δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία των εργαζόμενων.

Η μεθόδευση του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει παραπέρα τα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε επικίνδυνα υποστελεχωμένα και χωρίς αναγκαίο εξοπλισμό εφημερειατζίδικα που θα εφημερεύουν περιστασιακά αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι είναι επικίνδυνη.

Παράλληλά μεθοδεύεται η μετακύληση των ευθυνών στους ίδιους τους εφημερεύοντες που θα καλούνται να αντιμετωπίζουν μόνοι τους περιστατικά που απαιτούν στελεχωμένη και εξοπλισμένη νοσοκομειακή μονάδα.

Το ΔΣ του ΠΙΣ με τη πλειοψηφία των παρατάξεων που συνθέτουν το προεδρείο (ΔΗΚΙ, Μέτωπο και ΠΑΣΚ) υιοθετεί πρακτικά τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των νοσοκομείων σε εφημεριατζίδικα, την κάλυψη έκτακτων αναγκών με εφημερίες από αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και τη μεταφορά των ευθυνών στους γιατρούς. Εστιάζουν μόνο στο ύψος των αποζημιώσεων και στην «επιβολή» του μέτρου. Στηρίζουν την κυβερνητική μεθόδευση και πρακτικά με το προκλητικό «επίδομα» των 1000 ευρώ. Την κατεύθυνση του προεδρείου του ΠΙΣ στηρίζει αλλά και η παράταξη των «Νέων Γιατρών» με επιφυλάξεις μόνο για το «επίδομα» που καταψήφισαν…

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας να ανακαλέσουν άμεσα την προκλητική και επικίνδυνη μεθόδευση για την υποβάθμιση των νοσοκομείων σε εφημεριατζίδικα και τις απειλές για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία και το πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ που απαντάει στις επείγουσες και οξυμένες άμεσες ανάγκες των ασθενών μας και των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ