Δ. Κουρέτας: Λαθραία πρόβατα από Τουρκία έφεραν τον ιό της πανώλης

Αργ. Μπαϊραχτάρης: Να εξεταστούν από τους κτηνιάτρους όλα τα κοπάδια, όλες οι φάρμες, για να βρουν και τα εκκολαπτόμενα κρούσματα

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σημειώνει πως ο ιός πέρασε στην Ελλάδα από λαθραία αιγοπρόβατα, τα οποία έφερε από Τουρκία μια εταιρεία στον Εβρο. Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες αλλά σε πρώτη φάση αυτό που προέχει είναι η εκρίζωση του ιού. Το θετικό όπως μας είπε, είναι πως «οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διασπορά».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Περιφέρεια, εφαρμόζονται ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και δέκα χιλιομέτρων, στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ορίσει ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

-Η πρώτη με επίκεντρο την Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων στα Τρίκαλα και η δεύτερη στο Δομένικο στον Δήμο Ελασσόνας στη Λάρισα.

Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ. και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ. ενώ είναι πιθανό να αναθεωρηθούν επί νέων κρουσμάτων. Τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο.

Ο Αργύρη Μπαϊραχτάρης

Ο Αργύρης Μπαϊραχτάρηςπρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Τυρνάβου Λάρισας, λέει πως η φάρμα του βρίσκεται στο σύνορο της καραντίνας με το Δομένικο, μόλις στα 20 χιλιόμετρα. «Μόνο στον Τύρναβο έχουμε 50.000 αιγοπρόβατα. Αυτό που θέλουμε οι κτηνοτρόφοι και ζητήσαμε σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη είναι να εξεταστούν από τους κτηνιάτρους όλα τα κοπάδια, όλες οι φάρμες, για να βρουν και τα εκκολαπτόμενα κρούσματα. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι», λέει με τη σειρά του στην «K» προσθέτοντας πως η λαθραία παρτίδα από Τουρκία περιελάμβανε από 4.000 ως 6.000 αιγοπρόβατα.

«Προφανώς δεν ήταν όλα μολυσμένα, αφού έρχονταν τμηματικά. Αν όμως από το πρώτο κρούσμα έως το πιο πρόσφατο στη Λάρισα, μεσολάβησαν 100 ολόκληρα χιλιόμετρα και δύο νομοί, πώς μπορούμε να μην ανησυχούμε;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Πανώλη: Τα αναπάντητα ερωτήματα-2
«Στην έκτακτη σύσκεψη ζητήσαμε να εξεταστούν από τους κτηνιάτρους όλα τα κοπάδια» λέει ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης.

Ο κ. Μπαϊρακτάρης σημειώνει ακόμα πως ο κτηνοτρόφος στον οποίο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, άργησε να ειδοποιήσει τις αρχές ενώ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες άργησαν κατά τον ίδιο να δώσουν αποτελέσματα.

Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε κίνδυνο 

Οπως τονίζει «τα προϊόντα μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Λιγότερο γάλα σημαίνει λιγότερη παραγωγή φέτας και όσα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα. Οι γαλακτοβιομήχανοι ζητούν πρωτόκολλα ασφαλείας για να παίρνουν το γάλα μας –πώς να καθαρίζονται τα βυτία, πώς να μπαίνουν μέσα στις φάρμες κ.τ.λ.– και έχουν δίκιο. Την ίδια στιγμή, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον Daniel δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Αυτό μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Τώρα, 10 μήνες μετά το τεράστιο χτύπημα των καταστροφών, δεχόμαστε άλλο ένα».

Οπως εξηγεί ο κ. Μπαϊρακτάρης, η είσοδος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από Βουλγαρία και Ρουμανία έχει αποφευχθεί λόγω των ειδικών ψεκαστηρίων για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία εγκαταστάθηκαν το 2019 στον Προμαχώνα όταν και βρέθηκε ένα μολυσμένο ζώο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το πέρασμα από Τουρκία όμως, δεν επιτηρείται, όπως λέει, το ίδιο σωστά.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όμως οι υπαίτιοι που άνοιξαν την πόρτα της πανώλης στη χώρα μας πρέπει να βρεθούν. Είναι μια αλυσίδα ανθρώπων. Ποιος έφερε τα αιγοπρόβατα, ποιος είναι ο παχυντής, ποιος ο έμπορος, ποιος υπέγραψε σε σφαγείο να πουληθούν; Πού είναι τα παραστατικά; Οι συνεταιρισμοί των κτηνοτρόφων θα προσφύγουν στον εισαγγελέα» λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ