Γ. Λαμπρούλης: Μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανώλης των μηρυκαστικών

Επίκαιρη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

«Τα κρούσματα της Πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων, αρχικά στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων και στη συνέχεια στην Ελασσόνα του Νομού Λάρισας είναι το πιο πρόσφατο συμβάν σε μια σειρά επιδημιών των παραγωγικών ζώων των τελευταίων ετών που γονατίζουν κυριολεκτικά τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους της Ελλάδας. Η ευλογιά των προβάτων, ο καταρροϊκός πυρετός, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οζώδης νόσος των βοοειδών, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της Ε.Ε.

Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα σε “ξέφραγο αμπέλι” για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες Περιφέρειας κλπ), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους ως “κόστος”.

Η κυβέρνηση λοιπόν να σταματήσει να κρύβεται πίσω από κινήσεις εντυπωσιασμού με “εντέλλεσθαι” στα γνωστά υποζύγια τους εργαζόμενους – κτηνιάτρους κρατικούς υπαλλήλους που εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν απομείνει ελάχιστοι.

– Που είναι το μέτρο 5.2 που δήθεν θα εξασφάλιζε την “άμεση” και ελεγχόμενη αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας που χάθηκε από την πλημμύρα Daniel;

– Μια εβδομάδα μετά την αναγγελία των κρουσμάτων είναι δυνατόν να μη γνωρίζει από που μπήκε η πανώλη και πως αυτή έφτασε στην πολύπαθη Θεσσαλία;

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός κινείται ταχύτατα όταν πρόκειται να δημεύσει την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών, να καταστείλει εργατικές κινητοποιήσεις, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων και είναι παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο, που είναι προφανές ότι προήλθε από εισαγωγή αιγοπροβάτων από άλλη χώρα.

Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους. Είναι πρόσφατη η εμπειρία της επιδημίας της Ευλογιάς των προβάτων στη Φθιώτιδα όπου ουσιαστικά οι παραγωγοί αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νόσο χωρίς καμία ουσιαστικά στήριξη από το κράτος ενώ είναι εξευτελιστικά τα ποσά των αποζημιώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (150 ευρώ για βελτιωμένα αιγοπρόβατα 6 μηνών – 3 ετών και 100 ευρώ για αβελτίωτα 6 μηνών – 3 ετών) για τα ζώα που θανατώνονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης. Την ίδια στιγμή ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκβιασμοί από τους γαλακτοβιομήχανους που βλέπουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία ως ευκαιρία για να ρίξουν της τιμές στο γάλα από τις πληγείσες περιοχές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί:

– Ο άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή ως τη διασπορά της νόσου, ο έλεγχός της και η στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

– Η πλήρης αποζημίωση, στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, η στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα και η αποτροπή μειώσεων στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος στους παραγωγούς».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ