Ε. Λιακούλη: Η υγειονομική «βόμβα» της πανώλης εισήλθε στη χώρα ανεξέλεγκτα – Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Σε νέα ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, καθώς και τον συναρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, σε συνέχεια προηγούμενης όπου ζητούσε την κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανώλης που κατατρέχει το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη από κοινού με τον συνάδελφό της Βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, αυτή τη φορά για τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, επισημαίνοντας τα εξής:

«Τα πρόσφατα κρούσματα του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, που εντοπίστηκαν σε εκτροφές αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία και αγωνία στη Θεσσαλία, σε μια περιοχή που έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα με τις καταστροφικές πλημμύρες και δεν έχει καταφέρει ακόμα να εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης.

Η αδυναμία να αποτραπεί η λαθραία εισαγωγή μολυσμένων αιγοπροβάτων από τα σημεία συνοριακών ελέγχων και η μεταφορά μιας υγειονομικής βόμβας στο κέντρο της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας, συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς η ασθένεια αυτή απειλεί να προκαλέσει δραματική μείωση στο ζωικό κεφάλαιο, να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων -όπως η φέτα- να πλήξει την εμπιστοσύνη στα ελληνικά προϊόντα και να οδηγήσει σε σοβαρές αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές λόγω μειωμένης παραγωγής και προσφοράς.

Πρόκειται για μια κατάσταση που εγείρει τεράστια και εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του ‘’επιτελικού’’ κράτους, καθώς κανείς δε μπορεί να διανοηθεί, πώς μπόρεσαν τα μολυσμένα αιγοπρόβατα να περάσουν από τόσα ‘’σημεία’’ και ‘’διαδικασίες ελέγχου’’ και να φτάσουν στο κέντρο της χώρας –τη Θεσσαλία- χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες επί σειρά ετών, εντός κι εκτός Βουλής, για τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις προϊόντων που πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε αδιαφορούσε και έκανε τα ‘’στραβά μάτια’’.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες για τα πρόσφατα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ που τελικώς τέθηκε σε επιτήρηση από την Ε.Ε., αλλά και της παραίτησης με έγγραφο–κόλαφο του Προέδρου του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ που κατήγγειλε την αδιαφορία της Κυβέρνησης να συστήσει μηχανισμό για τη διενέργεια σοβαρών ελέγχων, για ζητήματα μείζονος σημασίας όπως η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, ο έλεγχος των εισαγωγών και της ποιότητάς τους κλπ. Τώρα, ακριβώς αυτή, η ήδη καταγγελθείσα αδιαφορία, είναι αυτή που θέτει σε ακόμη πιο σοβαρό κίνδυνο την ίδια την παραγωγή της χώρας.

Δεδομένου ότι η εικόνα μιας χώρας που αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι», αποτελεί σκάνδαλο κι σοβαρό πλήγμα για την Ελλάδα, για το οποίο η κυβέρνηση, που παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής και σχολιαστής όσα διαπράττονται, φέρει ακέραια την ευθύνη», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: «Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα για την αποτροπή λαθραίας εισαγωγής ζώων, αλλά και αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και πώς εξηγούν την αποτυχία να εμποδιστεί η είσοδος των μολυσμένων ζώων, μέσω Τουρκίας; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την επιτήρηση και έλεγχο της εισαγωγής και διακίνησης ζώων στη χώρα και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη λαθραία εισαγωγή; Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα σύνορα και ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθενται να λάβουν;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ