Σύσκεψη στο δημαρχείο του Τυρνάβου για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Ο  Δήμος Τυρνάβου μετά από ενημέρωσή του από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει όλους τους πολίτες και δη τους κτηνοτρόφους για τα κάτωθι:

– Μετά από τις εστίες πανώλης των αιγοπροβάτων που εμφανίστηκαν στις γύρω περιοχές πλησίον του Δήμου μας ότι, η πανώλη είναι ένα μεταδοτικό ιογενές νόσημα που προσβάλει τα πρόβατα  και τις αίγες

-Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, οποίος δεν μολύνεται και δεν νοσεί

Απαιτείται όμως, η λήψη άμεσων εκτάκτων μέτρων πρόληψης για να ελεγχθεί η κατάσταση και να μειωθούν οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, διότι απειλείται το ζωικό κεφάλαιο και η τοπική οικονομία.

Χρειάζεται όλοι οι κτηνοτρόφοι, για την προστασία των κοπαδιών τους, να κρατήσουν τα ζώα τους εντός των σταυλικών τους εγκαταστάσεων, να απολυμαίνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά τους οχήματα τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό τους από αυτές, κυρίως τους τροχούς των οχημάτων με ενδεδειγμένα απολυμαντικά μέσα.

Να αποφεύγουν:

-την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια

-να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, μηχανήματα και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές

-τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων

Απαραίτητο είναι να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εκτροφής τους και να ελέγχουν το κοπάδι τους εξονυχιστικά.

Εάν διαπιστώσουν συμπτώματα στα αιγοπρόβατά τους όπως:

-υψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχα και λοιπά συμπτώματα, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπτωμάτων που έδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και κυρίως με την Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας .

Πρέπει να συμβάλουν και να εφαρμόσουν σωστά τα ανωτέρω μέτρα έτσι ώστε περιοριστεί η νόσος, που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν:

-Παρλίτσης Ζήσης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (υπεύθυνος για τον Ν. Λάρισας)

-Γκάτσος Ιωάννης, ταμίας Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ