Έκτακτα μέτρα για τη διακίνηση ζωοτροφών στο πλαίσιο περιορισμού της πανώλης μικρών μηρυκαστικών

Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων, αλλά και ερωτήσεων που τέθηκαν από κτηνοτρόφους και εκπροσώπους επιχειρήσεων ζωοτροφών σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΕ Λάρισας την 22/07/2024, σας διευκρινίζουμε τα εξής όσο αφορά τη διακίνηση ζωοτροφών φυτικής προέλευσης εντός των ζωνών προστασίας/ επιτήρησης.
1. Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, πχ άχυρα , μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
2. Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτην. εγκατάσταση, κλπ.).
3. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που αναφέρονται στο σημείο 2 και όχι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
4. Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά τη διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που αναφέρονται στο σημείο 2.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ