Εργα 44 εκ. € στη Λάρισα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Λαρισαίων 2021- 2027

Τα στοιχεία των δράσεων παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας και ο Δήμαρχος Θαν. Μαμάκος

Την επίσημη υπογραφή της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων προϋπολογισμού περίπου 44 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα έργων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, ανακοίνωσαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από το Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος.
Δ. Κουρέτας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εισήγηση του ανέφερε: Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο και στο πλαίσιο της Πολιτικής της Συνοχής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνει αυξημένη σημασία στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που αφορά δράσεις που σχεδιάζονται τοπικά και τίθενται σε διαβούλευση για την αντιμετώπιση οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 διατίθενται 71,6 εκ. € σε όρους τελικού κόστους (σε όρους π/υ 110εκ.€) από το σύνολο των 410,4εκ.€ του ΕΤΠΑ για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των 4 πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας, δηλαδή ποσοστό που υπερβαίνει το 17% των πόρων του ΕΤΠΑ στο Πρόγραμμα.

Στις πόλεις αυτές κατοικεί το 57% του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Στο ποσό αυτό προστίθενται πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) τάξης 3εκ.€ για την χρηματοδότηση εξειδικευμένων κοινωνικών δράσεων που δεν καλύπτονται από «οριζόντιες» προσκλήσεις του Προγράμματος, δηλ. από προσκλήσεις που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας. Η Πρόσκληση προς τους 4 Δήμους για την υποβολή Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μετά από παρατάσεις που δόθηκαν, κατόπιν αιτημάτων των Δήμων-Αστικών Αρχών, κυρίως λόγω της θεομηνίας DANIEL, έληξε τις 31/03/2024.

Η έγκριση της Στρατηγικής του Δήμου Λαρισαίων έγινε πριν λίγες ημέρες (έχει ήδη εγκριθεί η ΣΒΑΑ του Δήμου Βόλου και το αμέσως προσεχές διάστημα εγκρίνονται οι ΣΒΑΑ Καρδίτσας και Τρικάλων). Ο προϋπολογισμός της είναι 44,4 εκ.€. Η Στρατηγική στοχεύει, μεταξύ των άλλων, στην Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος και στην βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, στην βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας και της Προσβασιμότητας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας(ΣΒΑΚ), στην Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης καθώς και στην διευκόλυνση της απασχόλησης και της Μικροεπιχειρηματικότητας.

Επισημαίνεται ότι ποσοστό της τάξης του 30% των πόρων του ΕΤΠΑ αφορά σε δράσεις/έργα που αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην βελτίωση του μικροκλίματος, όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών κτιρίων καθώς και αναπλάσεις με πράσινο χαρακτήρα».

Ο Θ. Μαμάκος

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος δήλωσε από την πλευρά του: Θα ήθελα να ξεκινήσω απευθύνοντας τις ευχαριστίες μου προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα, σε όλα τα επίπεδα. Να ευχαριστήσω και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και έγκρισης της ΣΒΑΑ που θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027 περιλαμβάνει δράσεις που αναπτύσσονται σε έξι άξονες/ειδικούς στόχους: Αστικό Περιβάλλον – Ενεργειακή αναβάθμιση, Βελτίωση Προσβασιμότητας – Μετακίνηση με εναλλακτικά μέσα, Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας, Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δημιουργία/αναβάθμιση κοινωνικών δομών, Υποστήριξη επιχειρηματικότητας – Πρόσβαση στην απασχόληση. Η πρότασή μας για τη ΣΒΑΑ, που εγκρίθηκε στις 12 Ιουλίου 2024, έχει κατά 23% περισσότερους πόρους, σε σχέση με την πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5.09.2023 είχε συνολικό προϋπολογισμό στα 35,9 εκατ. ευρώ (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ). H τελική πρόταση για τη ΣΒΑΑ 2021-2027, που έλαβε το πράσινο φως πριν από μερικές ημέρες, έχει συνολικό προϋπολογισμό 44,35 εκατ. ευρώ – άρα και περισσότερες ευκαιρίες για υποδομές και έργα, προς όφελος των πολιτών. Από το σύνολο του προϋπολογισμού (δράσεις-έργα) που εγκρίθηκαν, τα 14,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε μεταφερόμενες πράξεις.

Μέσα σε αυτές είναι και το έργο «Τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας», του ΟΣΕ, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των πόρων του προϋπολογισμού, δλδ 30,25 εκατ. ευρώ αφορά σε δράσεις και έργα που φέρουν τη σφραγίδα της νέας δημοτικής μας αρχής. Ένα πολύ σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού (13,9 εκατ. ευρώ) αφορά σε δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε αυτές περιλαμβάνονται εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως: Η ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού, η αναστήλωση και επανάχρηση του κτιρίου Μουσόν, η επανακατασκευή-επανάχρηση του κτιρίου Κονακίου Αβέρωφ, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στο ΟΤ867Γ, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, η ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Δήμου Λαρισαίων.

Ακόμη ένα σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού (13,1 εκατ. ευρώ) αφορούν σε αστικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης -ενδεικτικά: Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Ήπιες διαμορφώσεις του πάρκου Μεζούρλου, Αναβάθμιση Αισθητικού Άλσους, Καλλωπισμός περιβάλλοντα χώρου Γηπέδου Απόλλωνα και πάρκου στην Αλευάδων. Οι τρεις αυτές τελευταίες παρεμβάσεις θα αποτελούν σημεία – «κόμβους» του δικτύου πράσινων και γαλάζιων υποδομών του Δήμου Λαρισαίων, με ενίσχυση/αναβάθμιση του πρασίνου και προσθήκη υδάτινων στοιχείων ώστε να εξασφαλίζουν κατά το δυνατό συνδυαστικά οφέλη στη βιοποικιλότητα, στο μικροκλίμα, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και στην αναψυχή. Ουσιαστικά, το 30,78% των πόρων της ΣΒΑΑ κατευθύνεται σε δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (σύνολο δράσεων που συμβάλλουν στην Κλιματική Αλλαγή περίπου 13 εκατ. ευρώ).

ΣΤΑΘΜΕΥΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην υλοποίηση του προγράμματος «Σταθμεύω Πολιτισμένα» (ΕΤΠΑ, προϋπ. 2 εκατ. ευρώ), που επιδιώκει να δώσει λύσεις στο φλέγον ζήτημα της στάθμευσης στη Λάρισα. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος αυτοματοποιημένης διαχείρισης θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, που περιλαμβάνει ακόμη: Ενημέρωση των δημοτών για τη διαθεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο, Πληρωμή των τελών ελεγχόμενης στάθμευσης, Έλεγχος από τη δημοτική αστυνομία.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ειδικά για τη Δράση «Υποστήριξη Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Πρόσβασης στην Απασχόληση» (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+, προϋπολογισμού 2,98 εκατ. ευρώ). Προχωράμε ένα βήμα -πιο αποφασιστικό- παραπέρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τόπου μας με επιπλέον έργα και δράσεις, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ: Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (ΕΤΠΑ, 0,9 εκατ. ευρώ), Λειτουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (ΕΚΤ+, 0,22 εκατ. ευρώ) [Θα λειτουργήσει στο Κονάκι Αβέρωφ, το οποίο ανακατασκευάζεται στο πλαίσιο της δράσης για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς]. Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της απασχόλησης, την επιστροφή νέων επιστημόνων στη Λάρισα και την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα (ΕΚΤ+, 0,6 εκατ. ευρώ).

Η πρότασή μας για τη ΣΒΑΑ 2021-2027 είναι μια ισορροπημένη πρόταση δράσεων, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών, με όρους μέλλοντος. Η στόχευσή της είναι σε πλήρη συνάφεια και με τις προγραμματικές μας θέσεις, για τις προτεραιότητες ανάπτυξης της Λάρισας. Το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσει η περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων και των έργων που θα ενταχθούν -τα οποία, σε συνέργεια με το πλέγμα των έργων που ήδη εκτελούνται δημιουργούν τη Λάρισα που όλοι θέλουμε.

Η Πολ. Γραβάνη

Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Πολυτίμη Γραβάνη, σημείωσε ότι πολύ σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος, περίπου 17%, προορίζεται για την περιοχή της Θεσσαλίας. Αυτό που ζητούμε ως διαχειριστική αρχή είναι ο Δήμος Λαρισαίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Τα έργα τους να ωριμάσουν να αποδίδουν συγκεκριμένες δαπάνες στα πρόγραμμα και φυσικά να ανταποδώσουν στους πολίτες της Λάρισας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ