Ε. Λιακούλη: Ο αυτισμός αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση, ως θέμα δεύτερης κατηγορίας

Με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας, συναντήθηκε η Λαρισαία βουλευτής

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας πραγματοποίησε στο γραφείο της η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο των προβληματισμών που διακατέχουν τα μέλη του συλλόγου, σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ψυχική υγεία», η συζήτηση του οποίου ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο, Τρίτη, με τη Λαρισαία βουλευτή να εισηγείται το νομοθέτημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του Συλλόγου προσήλθαν η πρόεδρος Εριφύλη Καλογεροπούλου, καθώς και τα μέλη Ερασμία Μαρκοπούλου και Παρασκάκης Χάρης, με τις δύο πλευρές να διαπιστώνουν από κοινού πως παρότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει εδώ και μήνες παρουσιαστεί ως ‘’τομή’’, φέροντας τον βαρύγδουπο τίτλο “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’’, εντούτοις, παρουσιάζει πολλές ‘’γκρίζες ζώνες’’ που αφήνουν πολλά κενά, τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, όσο και για τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους.

Τα ‘’βέλη’’ των παρισταμένων συγκέντρωσε το άρθρο 21, με τίτλο ‘’Αποζημίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ιδιωτικού τομέα – Προσθήκη άρθρου 11 Γ στον ν. 2716/1999’’, το οποίο προβλέπει ότι η δαπάνη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι μη κερδοσκοπικές, ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ) στους ωφελούμενους, θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν μέχρι σήμερα καλύπτονταν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο καμία περαιτέρω ενημέρωση και εξειδίκευση, για τον τρόπο κάλυψης των δαπανών, τις συμβάσεις των εργαζομένων κλπ. Επίσης, το ζήτημα του αυτισμού, που έχει ιδιότυπο χαρακτήρα και ανάγκες , δεν εξειδικεύεται , ούτε αντιμετωπίζεται με σύγχρονους όρους της ψυχιατρικής στο παρόν νομοσχέδιο ,δίνοντας την καθαρή οπτική του αρμόδιου Υπουργείου ότι πρόκειται για «δεύτερης τάξης» θέμα.

Αυτό ακριβώς, ‘’έχει επιφέρει τεράστια αγωνία και αναστάτωση στις οικογένειες των ωφελούμενων, των εργαζόμενων και τα Διοικητικά Συμβούλια των μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, από τη στιγμή που δεν αναφέρει τις συνθήκες ένταξης στο καθεστώς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης’’.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη και ως ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ κατά τις 5 συζητήσεις του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, αλλά και την Ολομέλεια της Βουλής, δεσμεύθηκε πως «όλα τα παραπάνω θα έρθουν σε γνώση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, οι οποίοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για το αν οραματίζονται την ψυχική υγεία ως ‘’φτωχό συγγενή’’ της δημόσιας υγείας- και ειδικά τον αυτισμό ως θέμα δεύτερης κατηγορίας, αλλά και τους τρόπους που ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποφευχθεί. Θα είμαστε αυστηροί κριτές των ανεπαρκειών της κυβέρνησης στον χώρο της ψυχικής υγείας, αφού η αδράνειά της μετρά ήδη πάνω από πέντε χρόνια.

Η δε διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βιωσιμότητας των Μ.Ψ.Υ., βάσει των πραγματικών αναγκών ειδικά για Μονάδες για άτομα με Αυτισμό – όπου η σταθερότητα, η εξειδίκευση και τα εξατομικευμένα προγράμματα είναι βασικοί συντελεστές για επιτυχή αποτελέσματα, τις κινητές μονάδες, τις μονάδες για παιδιά και για εφήβους, τις νέου τύπου μονάδες που ιδρύθηκαν το 2022-2023, θα βρεθεί στην προμετωπίδα των σχετικών τοποθετήσεών μου στη Βουλή’’, κατέληξε χαρακτηριστικά η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ