Τελετή ολυμπιακών αγώνων Παρίσι 2024. Το φως χτυπιέται με το σκοτάδι!

Γραφεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Στην τελετή έναρξης των αγώνων που γίνονται κάθε 4 χρόνια προς τιμή του θεού Δια, οι Γάλλοι θέλησαν να εκφράσουν το πολιτισμό τους και τα επιτεύγματα τους.

Εξέφρασαν την Ιστορία τους και πως αυτή συνδιαλέγεται με την συγχρονία στην Γαλλία και την επηρεάζει!

Έτσι ακριβώς όπως κάναμε κι εμείς το 2004.

Εξέφρασαν όλη την εθνική ιδεολογία τους (Ελευθερία Ισότητα Αδελφοσύνη) που ως αφήγημα τους οδηγεί στην ατομική και συλλογική πρόοδο με συμπερίληψη.

Εξέφρασαν την λαϊκότητα με χορούς, αυτοσχεδιασμούς, ποδήλατα σκέιτμπορντ, υπαίθριες μπάντες και μουσικές στις όχθες του Σηκουάνα. Είδαμε και μια όμορφη πλοκή της λαϊκότητας, με τον κυρίαρχο καλλιτεχνικό κανόνα με την Μονα Λιζα και εικόνες από τον Λούβρο και τις πυραμίδες του.

Μας έδειξαν τα Μινιονς το διάσημο καρτούν. και τα όσα οι γάλλοι προσέφεραν στον παγκόσμιο πολιτισμό όπως το άγαλμα της Ελευθερίας. Χόρεψαν το Καν Καν και χορούς από τα καμπαρέ, τραγούδησαν περήφανα τη Μασσαλιώτιδα και το imagine, άναψαν το αερόστατο τους, μίλησαν για τον Πιερ ντε Κουπερντεν και την συμβολή τους στο ολυμπιακό ιδεώδες και πολλά άλλα που δεν περιγράφονται σε ένα άρθρο.

Μας αφηγήθηκαν σχεδόν πλήρως, ότι πιστεύουν για τον εαυτό τους και το τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία και γενικά μας ξενάγησαν στην κουλτούρα τους τόσο την φανερή όσο και την Unterground!

Αφού μας έδειξαν ότι συναντάς στο Παρίσι τελικά επικεντρώθηκαν και τόνισαν το πύργο του Άιφελ Εκεί τραγούδησαν τον ολυμπιακό ύμνο και ζήτησαν από τον θεό Δια « Πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, να φανερωθεί κι να αστράψει εδώ πέρα τη δόξα της δικής του γης και τ’ ουρανού».

Σε όλη την τελετή κυριάρχησε το χρώμα. Εκρήξεις χρώματος παντού! Άπειρα χρώματα σε κάθε εικόνα. Από τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας έως τα χρώματα του ουράνιου τόξου και οι συμβολισμοί που έχει αυτό αποκτήσει ως σημαία στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Γενικότερα οι Γάλλοι προβλήθηκαν ως χώρα του διαφωτισμού. Άλλωστε το Παρίσι είναι η πόλη του φωτός του διαφωτισμού!

Αυτό το τελευταίο -το Φως- είναι που ενόχλησε τις “δυνάμεις του σκότους” που απλώνονται στο πλανήτη μας με ξεκάθαρο σχέδιο να εξαφανίσουν τα χρώματα, και τα φώτα! Αυτή είναι η διαίρεση του καιρού μας!

Δυνάμεις που εχθρεύονται την ομορφιά, την διαφορετικότητα, την ελευθερία, την διαλεκτική, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ισότητα τη σκέψη.

Δυνάμεις που επιθυμούν τις διακρίσεις λόγω χρώματος, φυλής. θρησκείας εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, δυνάμεις που εχθρεύονται την αδελφοσύνη, την δημοκρατία, την ανοχή, την άλλη άποψη και την ομορφιά.

Αυτές οι δυνάμεις αντέδρασαν κριτικά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην πόλη των φώτων.

Αυτό έκανε την τελετή παγκόσμιο πολιτικό γεγονός κομβικής συμβολικής σημασίας για το σήμερα και το αύριο και ως τέτοιο προκαλεί τον πολιτικό σχολιασμό.

ΥΓ: Αν με χάλασε κάτι, ήταν η μασκοφόρος λαμπαδηδρόμος χωρίς πρόσωπο, που ήταν παντού, ήταν ψηλά σε κάθε στέγη και βρέθηκε σε κάθε φανερή ή κρυμμένη γωνιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αυτή ήταν αστυνομικός κι αυτό έχει τον συμβολισμό του!

Ίσως αυτό να είναι το τίμημα της ελευθερίας μας, δεδομένου ότι οι πιο σκληρές δυνάμεις του σκότους και του μαύρου μετώπου του φασισμού δεν γράφουν απλώς κριτική στα κοινωνικά δίκτυα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ