Ζ. Μακρή: Τέλη Αυγούστου η απόφαση για τη μοριοδότηση των πλημμυροπαθών μαθητών

Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας στον Μ. Χαρακόπουλο

Η υπουργική απόφαση που αφορά την μοριοδότηση των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προέρχονται από περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες αναμένεται να εκδοθεί περί τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την ενημέρωση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής του ερώτησης, χθες 29 Ιουλίου, προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό στην Βουλή -στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την ερώτησή του είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πληροφορηθεί πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, για την μοριοδότηση στους μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Μετά την Απόφαση υποβολή δικαιολογητικών

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Μακρή, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων κατατίθενται στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν οι πληγείσες περιοχές εντός 5 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση με το Άρθρο 13Β (παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4521/2018) «οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

Για να εφαρμοστεί η παραπάνω διάταξη, σύμφωνα με το Άρθρο 7 του ν. 4777/2021, «απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ