Ερώτηση Γ. Ρούντα για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πέρα Χώρα Τυρνάβου

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και  Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Λάρισας της Νίκης Γ. Ρούντας, μετέφερε την ανησυχία της κοινότητας της Περα χώρας Τυρνάβου και δει των ντόπιων κτηνοτρόφων οι οποίοι βλέποντας να προχωρά η αδειοδότηση για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου σε 900 στρέμματα στην περιοχή αισθάνονται ότι απειλούνται οι δραστηριότητές τους, δραστηριότητες πλέον των 25 οικογενειών και μάλιστα πολλών από τις οποίες νέων κτηνοτρόφων.

Οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι της ως άνω περιοχής βόσκουν πάνω από 12.000 πρόβατα διατηρώντας μία επένδυση άνω των 6.000.000 €. Χωρίς αμφιβολία, τα έργα εγκατάστασης, η κατάληψη και περίφραξη του χώρου και η λειτουργία του σταθμού θα περιορίσει και δράσει ακυρωτικά ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους αυτής με άμεσες και έμμεσες συνέπειες και στην ευρύτερη κοινωνία του Δήμου και όχι μόνο.

Σ’ αυτό συνηγορεί και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου τον Οκτώβριο του 2022, το οποίο τοποθετήθηκε αρνητικά στην κατασκευή των δύο μεγάλων αυτών Φωτοβολταϊκών Πάρκων πέριξ του οικισμού της Περαχώρας.

Ερωτώνται, λοιπόν, από τον κ. Βουλευτή οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:

1. Κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης προβλέφθηκε, μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία και της δραστηριότητας των εμπλεκόμενων κτηνοτρόφων;

2. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Τυρνάβου, κ. Κόκουρα Ιωάννη, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης σε έγγραφό της αναφέρει ότι η χρήση του λιβαδίου είναι καθαρά κτηνοτροφική και δεν υπάρχει επιπλέον έκταση για να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη δράση. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να συνυπάρξουν κτηνοτρόφοι και λειτουργούσα φωτοβολταϊκή επένδυση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη διαδικασία της εγκατάστασής της; Υπάρχει προτεινόμενο σχέδιο γι’ αυτό;

3. Προτίθεται το κράτος να ζητήσει τη συναίνεση των κατοίκων του οικισμού;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ