Την αισιοδοξία του ότι μέσα στον Αύγουστο τουλάχιστον στη Θεσσαλία θα έχει εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, αρκεί να εφαρμόζονται με σχολαστικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και τεθεί σε εφαρμογή, εμφανίστηκε σήμερα σε σύσκεψη στον Αμπελώνα ο περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας, υποστηρίζοντας ότι η περιφέρεια κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά περιορίζοντας τη νόσο εν τη γενέσει της σε ελάχιστες εκτροφές και ήδη τα δείγματα που έρχονται από τους σαρωτικούς ελέγχους είναι όλα αρνητικά και δίνουν ελπίδες για την από εδώ και πέρα πορεία.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τόνισε ότι στην παρούσα φάση στόχος είναι η εκρίζωση της νόσου και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος θα είναι αυτός που θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι έχουν φέρει τον ιό στην περιοχή αλλά και στη χώρα μας γενικότερα.
Επεσήμανε επίσης ότι η περιφέρεια θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους λόγω της πανώλης και επεσήμανε ότι ο ίδιος στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα θέσει αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων για αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων όπως αυτό αναδείχθηκε στις μέχρι σήμερα συναντήσεις που είχε με κτηνοτρόφους και αφορά τις αποζημιώσεις για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο, για το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων, για την ενίσχυση όλων των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών κ.λπ.
Πάντως ο περιφερειάρχης πολλές φορές στη σημερινή του τοποθέτηση απηύθυνε έκκλησή σε όλους τους κτηνοτρόφους να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τις εντολές των κτηνιάτρων και του υπουργείου.
Σε θέματα που αφορούν τη νόσο και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σχολαστικά αναφέρθηκε ο διευθυντής Κτηνιατρικής της περιφέρειας, κ. Κωνσταντινίδης, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους να θωρακίσουν όσο γίνεται καλύτερα τις μονάδες τους ώστε να μην κυκλοφορήσει ο ιός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κτηνίατρος της διεύθυνσης, κ. Τσαμπαλής, ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεύθυνη ενέργεια κάποιων να προχωρούν σε σφαγές ζώων ακόμη και για ίδια χρήση, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι λαθροσφαγές και σημείωσε ότι άμεσα ξεκινούν από τον ΕΦΕΤ έλεγχοι σε ταβέρνες.
Επιπλέον αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης νεκρών ζώων σε μονάδες τονίζοντας ότι θα πρέπει να θάβονται σε λάκκους με ασβέστη και να σκεπάζονται ώστε να μην μπορούν να τα βρουν σκυλιά ή πουλιά και ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται η απομάκρυνση από τους στάβλους της κοπριάς όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου.
Τοποθέτηση έκανε στη σημερινή συνάντηση η αντιπεριφερειάρχης, Μ. Γαλλιού, που μίλησε για πρωτόγνωρη κινητοποίηση της περιφέρειας και των κτηνιάτρων που υπερέβαλαν εαυτόν, ενώ και αυτή απηύθυνε έκκληση σε όλους για την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων.
Τέλος στην εισήγησή του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στ. Τσικριτσής, ο οποίος αφού τόνισε ότι η συμβολή της περιφέρειας και κυρίως του περιφερειάρχη για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις κτηνοτροφικές μονάδες ήταν σημαντική, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα είναι στο πλευρό των πληγέντων που δεν ευθύνονται για τη νόσο που ήλθε από το εξωτερικό και κάλεσε την πολιτεία να φροντίσει για την άμεση και στο 100% αποζημίωση των κτηνοτρόφων.