Ανταμώματα στην Σκαμνιά σε διήμερο εκδηλώσεων

Ένα διήμερο ανταμωμάτων έζησε η ορεινή Σκαμνιά Ελασσόνας, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος των απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος», στις 26 και 27 Ιουλίου 2024.

Την πρώτη ημέρα των ανταμωμάτων ζωντάνεψε το Δημοτικό σχολείο του χωριού με την προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Μια ταινία-με μηνύματα-για όλους εκείνους που έζησαν και αγωνίστηκαν την περίοδο της αγριότητας της γερμανικής κατοχής στους τόπους ανά την Ελλάδα, δημιουργώντας μια συλλογική μνήμη γεμάτη ιστορικά γεγονότα και δυνατές ανθρώπινες στιγμές. Με μηνύματα και για τα ανταμώματα της Σκαμνιάς, καθώς το χωριό έζησε την γερμανική αγριότητα με την ολοσχερή καταστροφή και τον ξεριζωμό του παλιού χωριού στις 18-20 Απριλίου 1943…

Την επιμέλεια της προβολής της ταινίας είχαν η Θεολογία Γουγούλα και η Αγγελική Κυρίτση. Προλόγισε η Κωνσταντίνα Λιάπη και κείμενα έγραψε η Αρχοντία Γιαννακάκη.

Ανταμώνοντας στο Δημοτικό σχολείο με την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»:


Σε συνέχεια του διημέρου, το βράδυ της επόμενης ημέρας πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Σκαμνιωτών και φίλων, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας.

Σε μια δροσερή ατμόσφαιρα, σε φυσικό περιβάλλον υψομέτρου 1000 μέτρων, στον φιλόξενο αύλειο χώρο του ξενώνα Olympus Lodge, έπαιξε και τραγούδησε η ορχήστρα του Μιχάλη Καραμούτη, δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα άνοιξε ο Σκαμνιώτης Γιάννης Γκουτζιαντάμης, ο οποίος έπαιξε με τη φλογέρα του και τραγούδησε σκοπούς του Ολύμπου.

Καλωσορίζοντας η πρόεδρος του Συλλόγου τους παρευρισκόμενους, επισήμανε πως «η εκδήλωση του ανταμώματος συμβάλλει στο να διατηρηθούν οι μνήμες, το συναίσθημα , οι εικόνες-ειδικότερα των παλαιοτέρων, των πατεράδων και των παππούδων μας, αλλά και να περάσουν σε μας τους νεότερους με τις εξιστορήσεις που έχουμε από αυτούς τους ανθρώπους για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Σκαμνιά. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες αφορούν την Παλιά Σκαμνιά, που σβήστηκε από το χάρτη, γι’ αυτό κύριο μέλημα του Συλλόγου μας αποτελεί ο χαρακτηρισμός της ως μαρτυρικό χωριό».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η πρόεδρος του Συλλόγου ανακοίνωσε τη διοργάνωση Ημερίδας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας με τίτλο «Σκαμνιά: Μνήμες, Τόπος, Άνθρωποι και η Σκιά της Μνήμης», την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό σχολείο Σκαμνιάς.

Την εκδήλωση του ανταμώματος χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Κωνσταντίνος Μωραΐτης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου & Ανακύκλωσης του Δήμου Τυρνάβου Νικόλαος Μπαντόγιας.

Παρευρέθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου Γιάννης Αλεξανδρής-με καταγωγή από τη Σκαμνιά, Χρήστος Παλητζήκας-με καταγωγή από την Κρυόβρυση και Θύμιος Κοψαχείλης. Παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς Νικόλαος Κατσίβελος, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καρυάς «ΜΕΣΚ Όλυμπος», Ελένη Σπυράκη, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Κρυοβρυσιωτών Γεώργιος Καλογερόπουλος και Δημήτριος Κορδελάς, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Σκαμνιωτών Νικόλαος Τηγανής, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Κωνσταντίνος Γουγούλας, Γιάννης Μουργκάσης και Ηλίας Πνευματικός.

Αντάμωμα Σκαμνιωτών 2024:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ