Στ. Τσικριτσής: Η προβολή των αξιών του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης για ζωή και δικαιώματα είναι ζητούμενα για τους λαούς

Στην εναρκτήρια εκδήλωση των τριήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ: Η ζωή και το έργο του Δ. Οικονομίδη και Δ. Κατσικογιάννη», που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη και το έργο των δύο πρωτοπόρων αντιστασιακών ζωγράφων από την Καρυά, δύο καλλιτεχνών που ξεχώρισαν όχι μόνο για το ταλέντο τους στη ζωγραφική αλλά και για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κατοχής, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής, που συνοδευόταν από τον δ.σ. Λεωνίδα Βασιλείου.

Το τριήμερο διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καρυάς «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας, τιμώντας τους δύο αυτούς ζωγράφους οι οποίοι χρησιμοποίησαν την τέχνη τους ως μέσο έκφρασης και αγώνα, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας με τα έργα τους τις κακουχίες, την ελπίδα και τον ηρωισμό της εποχής.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσικριτσής ανέφερε:

«Με μεγάλη τιμή έλαβα την πρόσκληση που μου απευθύνατε και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στην Καρυά, με αφορμή τις αναμφίβολα ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος στο πλαίσιο του 2ου Πολιτιστικού Τριημέρου, ο Σύλλογός σας.

Και είναι ξεχωριστές εκτός των άλλων λόγω του περιεχομένου τους, που μέσα στις συνθήκες των χρόνων που διανύουμε, η προβολή των αξιών του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης για ζωή και δικαιώματα είναι ζητούμενα για το λαό μας και άλλους λαούς του κόσμου.

Το έπος της εθνικής αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και ο ηρωικός αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι αξίες και τα ιδανικά του αγώνα αυτού, ήταν που διαμόρφωσαν και ενέπνευσαν το σπουδαίο έργο και την στρατευμένη τέχνη των δύο τέκνων της Καρυάς που τιμάμε σήμερα. Του Δημήτρη Κατσικογιάννη και τον Δημήτρη Οικονομίδη.

Δύο καλλιτεχνών, που τα ζωγραφικά τους έργα ήταν καρπός των αγώνων του αντάρτικου κινήματος, των διώξεων, των φυλακών και της εξορίας που ακολούθησαν και οι ίδιοι όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες.

Και οι δύο δίνουν το «παρών» στον αγώνα του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, και δουλεύουν μαζί στο σχολείο της Καρυάς για την Αντίσταση, φτιάχνοντας προπαγανδιστικό υλικό κατά των Γερμανών. Δεν εγκαταλείπουν όμως το έργο τους.

Ο Δημήτρης Οικονομίδης καταφεύγει στον Ολυμπο και υπηρετεί στον ΕΛΑΣ, στην 1η Μεραρχία. Ο χρωστήρας της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζει να φιλοτεχνεί σκιτσάροντας αντάρτες και αντάρτισσες. Μετά την Απελευθέρωση εξακολουθεί για λίγους μήνες να κάνει αντιστασιακή ζωγραφική. Δυστυχώς, οι στερήσεις και οι κατατρεγμοί έφεραν το αποτέλεσμά τους. Το Γενάρη του 1951 αρρωσταίνει από υγρά πλευρίτιδα και μετά από τέσσερις μήνες πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών.

Η προσφορά του Κατσικογιάννη στα χρόνια της Αντίστασης, στα χρόνια της εξορίας του, αλλά και μετέπειτα, είναι μεγάλη. Φεύγει για το βουνό και υπηρετεί και αυτός στην 1η μεραρχία του ΕΛΑΣ, προσφέροντας ό,τι μπορούσε από σφραγίδες, μέχρι αναπαραστάσεις από μάχες.

Συνεχίζει το εικαστικό – αντιστασιακό του έργο μετά την απελευθέρωση στη Λάρισα όπου ο κλοιός και η τρομοκρατία ήταν μεγάλη. Το έργο του καταστρέφεται ολοσχερώς. Το Σεπτέμβρη του 47’ στον εμφύλιο ανεβαίνει στα βουνά για άλλη μια φορά μαζί με τις αντάρτικες ομάδες και ξεκινά να σχεδιάζει αφίσες και να τις τυπώνει με πρωτόγνωρες τεχνικές χρησιμοποιώντας πλάκες από καουτσούκ.

Από το 49’ και για δύο χρόνια φυλακίζεται και ξεκινά το ταξίδι του στις φυλακές στην Ελλάδα. Εξοικονομώντας μολυβί και χαρτί, σχεδιάζει όλα όσα γινόντουσαν στην απομόνωση που ήταν. Απ’ τα σχέδια αυτά φυσικά δεν σώζεται κανένα. Φεύγοντας του τα καταστρέφουν όλα.

Οι δύο κομμουνιστές καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τον αγώνα για ελευθερία και προσπάθησαν μέσα από το έργο τους να εκφράσουν τα συναισθήματα του λαού και να παρουσιάσουν τα γεγονότα. Η τέχνη στην αντίσταση, σε όλες τις μορφές της αναπτύχθηκε πολύ και εξέφρασε τον πόνο, τη δυστυχία τις προσδοκίες των Ελλήνων, τον αγώνα και την πάλη για απελευθέρωση.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ