Πήγαν στο διάστημα για οκτώ ημέρες – και μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι μέχρι το 2025!

Ταυτόχρονα αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες για σοβαρότατα προβλήματα υγείας των δύο αστροναυτών

Όταν οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες πήγαν σε μια δοκιμαστική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Ιουνίου, περίμεναν ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους σε λίγες μέρες. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε.

Στην πραγματικότητα, ο Barry “Butch” Wilmore και η Sunita Williams είναι ακόμα εκεί, επιπλέουν ψηλά πάνω από τη Γη σχεδόν δύο μήνες μετά. Το ζευγάρι – που έχει κολλήσει επ ‘αόριστον – αντιμετωπίζει τώρα την ξαφνική προοπτική να χάσει εντελώς το καλοκαίρι και ακόμη και να περάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο διάστημα!

Ο 61χρονος Γουίλμορ και η 58χρονη Γουίλιαμς πέταξαν με το διαστημόπλοιο Boeing Starliner στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ήταν η πρώτη πτήση του είδους της με άτομα επί του σκάφους, και ήταν μια δοκιμή που σχεδιάστηκε για να δουν πώς αποδίδει το νέο διαστημόπλοιο πριν χρησιμοποιηθεί πιο τακτικά. Προβλήματα, ωστόσο, εμφανίστηκαν καθώς προσέγγιζε. Αυτά περιελάμβαναν διαρροές στο σύστημα πρόωσής του και ορισμένους από τους προωθητήρες του το κλείσιμο. Έτσι, ενώ έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ασφάλεια, θα χρειαστούν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς για να επιστρέψουν στη Γη, εάν το Starliner δεν κριθεί ασφαλές.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Φόβοι εκφράζονται και για την υγεία των δύο αστροναυτών

Ακόμη και ένα ολιγοημερο ταξίδι στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, πόσο μάλλον μια παρατεταμένη διαμονή, όπως αυτή.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία, μυϊκής ατροφίας, απώλειας οστικης μάζας εξαιτίας της μικροβαρύτητας, και δυσκολίες στην όραση είναι μερικά από τα θέματα υγείας με τα οποία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο αστροναύτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ