Βαγγέλης Παπαθανασίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο Πέτρος Οντούλης

Γεννήθηκε στην Αγριά του Βόλου 29/3/1943 και απεβίωσε σε νοσοκομείο του Παρισιού στις 17/5/2022, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια που τελικά τον κατέβαλε.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δίπλα του, στάθηκε ο νεαρός Νοσηλευτής Κ.Ε. από τον Τύρναβο, που ο ίδιος τον επέλεξε ανάμεσα σε άλλους και τον εμπιστεύθηκε για τις πολύτιμες γνώσεις του, για τον υπέροχο χαρακτήρα του!!!

Ήταν μέλος του συγκροτήματος Forminx που μεσουράνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, με το γνωστό σε όλους τραγούδι τους Jeronimo Yanka, να έχει τεράστια επιτυχία.

Το 1967 μαζί με τους Ντέμη Ρούσο και τον Λουκά Σιδερά δημιουργήσαν τους Aphrodite’s Child, που έκαναν διεθνή καριέρα.
Από το 1970 άρχισε να ασχολείται με διαφορετικά μουσικά πράγματα. Το 1975 αποχώρησε από τους Aphrodite’s Child, οπότε άρχισε την σόλο καριέρα του που διήρκησε μέχρι τον θάνατό του.

Συνέθεσε μουσικές (soundtrack) για πολλές ταινίες όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά (Ωδές, Ραψωδίες) και τον Τζον Άντερσον.
Το 1982 πήρε Βραβείο ΟΣΚΑΡ για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική της ταινίας Δρόμοι της Φωτιάς «Chariots Of Fire». Εκτός του βραβείου αυτού έλαβε πολλά ακόμα σημαντικά βραβεία και τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1992.

Η απονομή έγινε από τον Γάλλο υπουργό παιδείας και του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2001.
Η NASA επέλεξε το έργο του ΜΥΘΩΔΙΑ ως επίσημη μουσική για την διαστημική αποστολή 2001: Οδύσσεια 2001στον Άρη και το 2002 συνέθεσε το μουσικό σήμα του Μουντιάλ της Ν. Κορέας – Ιαπωνίας…

Το 2008 η χώρα του τον τίμησε με το διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραχωρώντας του τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο!!!

Η μουσική του παγκόσμιου Βαγγέλη Παπαθανασίου μπορεί να έφτασε στον Άρη, μπορεί να ταξιδεύει στις εσχατιές του κόσμου, όμως το σπίτι που γεννήθηκε στην Αγριά του Βόλου, την ιδιαίτερή του πατρίδα, πάνω στο κύμα και κοντά στην ακτή «σουτραλί», αφημένο στη φθορά του χρόνου από τους ανθρώπους του και από τους ταγούς της εξουσίας (Δήμος Βόλου, Υπ. Πολιτισμού) καταρρέει… προδομένο και προδομένος.

Οι φωτογραφίες είναι από πρόσφατη επίσκεψη στα μητρογονικά εδάφη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ