Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Εν Πλω!
Έναν εντυπωσιακό τρόπο να γιορτάσουν τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) επέλεξαν Καινοτόμοι Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας με ζήλο και ενθουσιασμό στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Εν Πλω!
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά εν πλω, κατά τη διάρκεια 4ήμερης κρουαζιέρας (02 – 05 Αυγούστου 2024), με ενδιάμεσους σταθμούς τα λιμάνια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάτμου, του Ηρακλείου και του Κουσάντασι (Τουρκία). Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μαγευτικά τοπία, να ανακαλύψουν εμβληματικά αξιοθέατα, να βιώσουν τον Μεσογειακό τρόπο ζωής, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να συζητήσουν τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα.
Σκοπός του Συνεδρίου αποτέλεσε η προώθηση του γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.
Στο συνέδριο συμμετείχαν Εκπαιδευτικοί Προσχολικής – Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Μέλη Δ.Ε.Π. & Ερευνητές της Γ/θμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτές Ενηλίκων – ΣΔΕ – ΣΑΕΚ, κ.λπ., Φοιτητές, Απόφοιτοι, καθώς επίσης και άνθρωποι οι οποίοι αποδεδειγμένα ενδιαφέρονται για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας.
Οι εργασίες που υποβλήθηκαν και έγιναν αποδεκτές -κατόπιν τυφλής κρίσης από δυο κριτές-, κάλυπταν τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και μεθοδολογίες σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Προσχολική, Α/θμια, Β/θμια, Γ/θμια), Αξιοποίηση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία και τη μάθηση (εκπ/κό λογισμικό, διαδίκτυο κ.λπ.), Ειδική Αγωγή (σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες), Εκπαίδευση Ενηλίκων, Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτική Ρομποτική και Τεχνολογία, Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, Τέχνη και Εκπαίδευση.
Ο τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου αποτέλεσε από μόνο του ένα καινοτόμο γεγονός, καθώς κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, δεν γινόντουσαν οι παραδοσιακές παρουσιάσεις των εργασιών σε ακροατήριο. Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ολομέλεια των Συνέδρων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία για την πρώτη γνωριμία μεταξύ των Συμμετεχόντων. Παράλληλα, δόθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή σε όλους τους Συμμετέχοντες ένα ειδικό αναγνωριστικό (καπέλο), με τα στοιχεία του Συνεδρίου, και εφεξής όποιος φορούσε αυτό το αναγνωριστικό θεωρείτο ΣΥΝΕΔΡΟΣ και είχε το δικαίωμα να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους συνέδρους σε οποιοδήποτε μέρος του πλοίου ή των Νησιών που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας. Είχε, επιπλέον, το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούσε, να συμμετέχει σε ομήγυρη άλλων Συνέδρων, ανεξάρτητα αν τους γνωρίζει ή όχι (π.χ. να κάθεται μαζί με όποια ομάδα συνέδρων επιθυμεί στα μπαρ, στα εστιατόρια, στις πισίνες ή οπουδήποτε αλλού εντός και εκτός του κρουαζιερόπλοιου).
Με τον τρόπο αυτό επετεύχθηκε η ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και καλών πρακτικών μεταξύ των συνέδρων και η ανταλλαγή επιστημονικών (και όχι μόνο) απόψεων, αφού δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε εισηγητή να συζητήσει και να παρουσιάσει την εργασία του σε ένα περιβάλλον έμπνευσης και δημιουργίας. Με τον τρόπο αυτό, συζητήθηκαν διεξοδικά πολλά εκπαιδευτικά ή επιστημονικά θέματα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία δημιουργίας ουσιωδών γνωριμιών που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μελλοντικές συνεργασίες ενώ, ταυτόχρονα, όλοι οι Σύνεδροι απολάμβαναν χαλαρές διακοπές επισκεπτόμενοι τα υπέροχα μέρη στα οποία «έδεσε» το κρουαζιερόπλοιο.
Μέσα από τον πραγματικά πρωτοποριακό αυτόν τρόπο, ενώ οι Σύνεδροι βρίσκονταν σε διακοπές και χωρίς το άγχος του περιορισμένου χρόνου, κάθε σύνεδρος μπόρεσε αφενός να παρουσιάσει την εργασία του στους υπόλοιπους συνέδρους και αφετέρου να συζητήσει μαζί τους τόσο για τη δική του δουλειά όσο και για τις δουλειές των συναδέλφων του. Πάνω απ’ όλα όμως, το συνέδριο αυτό έδωσε την ευκαιρία δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των συνέδρων που -με τη σειρά τους- πιθανότατα, να οδηγήσουν στην ενδυνάμωση συνεργασιών σε έρευνες, συγγραφή εργασιών, υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Συνεπώς, το Συνέδριο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους Συνέδρους, προκειμένου να συγκροτήσουν ένα είδος δικτύου με συγκεκριμένους δεσμούς ανάμεσά τους, καθώς βασικός σκοπός της ΕΕΠΕΚ –εκτός των άλλων- είναι και η δημιουργία μιας κουλτούρας μάθησης και η εξέλιξη των μελών της μέσα από την αλληλεπίδραση.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, η συμμετοχή καινοτόμων εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα αποτελεί λαμπρή επιβεβαίωση του διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ελλήνων Εκπαιδευτικών για θέματα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, καθώς επίσης και μία στρατηγική επιλογή για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του Έλληνα εκπαιδευτικού. Η ΕΕΠΕΚ στοχεύει στη συμμετοχή σε μία σειρά από πραγματικά καινοτόμες δράσεις, με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της. Μέσα σε αυτές τις δράσεις, εκτός από τη διεξαγωγή Διεθνώς Συνεδρίων, συμπεριλαμβάνεται επίσης η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η διοργάνωση Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης για όλα τα σχολεία της Ελλάδας σε συνεργασία με την ΕΕΠΕΚ, η υλοποίηση Ασύγχρονων και από απόσταση Επιμορφωτικών Προγραμμάτων, καθώς επίσης και οι συνεργασίες με Ελληνικά αλλά και Διεθνή Πανεπιστήμια σχετικά με την χορήγηση μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών προγραμμάτων, Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και Διδακτορικών Διπλωμάτων, για τα μέλη της ΕΕΠΕΚ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΠΕΚ, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ: www.eepek.gr