Παραμένει σε ύφεση με αναφλέξεις η πυρκαγιά στο Ομορφοχώρι – Δεν παρατηρούνται υπερβάσεις στους ρύπους της ατμόσφαιρας

Ανακοίνωση της περιφέρειας για τις τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων και οδηγίες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με χθες παρουσιάζει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στο Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ, με τη φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά να έχει και κάποιες αναφλέξεις που σβήνουν άμεσα οι πυροσβέστες που παραμένουν στο σημείο.

Σήμερα στο χώρο της επιχείρησης υπάρχουν 9 πυροσβεστικά οχήματα και δύναμη 20 πυροσβεστών, ενώ ήδη έπιασε δουλειά και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής για να διαπιστώσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οπως εκτιμάται από την πυροσβεστική η φωτιά στη μονάδα ανακύκλωσης θα παρουσιάζει εξάρσεις και αναφλέξεις για αρκετές ακόμη ημέρες την ίδια ώρα που είναι καθησυχαστικές οι μετρήσεις των ρύπων της ατμόσφαιρας στη Λάρισα, σύμφωνα ανακοίνωση της διεύθυνσης Υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για την πυρκαγιά στο Ομορφοχώρι Λάρισας, ο Ιατρός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τα εξής:
Στο δίκτυο των σταθμών περιβαλλοντικών μετρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας δεν παρατηρούνται υπερβάσεις στις τιμές των διαφόρων ρύπων που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χθεσινής πυρκαγιάς, όπως μονοξείδιου του αζώτου (ΝΟ), διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) , οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και αιωρούμενων σωματιδίων (PM).
Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση των ουσιών αυτών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας σε εργαζόμενους στις περιοχές αυτές και στο γενικό πληθυσμό, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Συνεπώς, συνιστάται για τους εργαζόμενους σε γειτνιάζουσες περιοχές και για τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, η χρήση μάσκας για την προστασία τους από αιωρούμενα σωματίδια (PM) με φίλτρο πιστοποιημένο για κατακράτηση PM2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).
Επίσης, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων προς τις περιοχές αυτές και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα με κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό. Επίσης, συστήνεται στους κλιματιζόμενους χώρους, οι κλιματιστικές μονάδες να λειτουργούν στην επιλογή της ανακύκλωσης του αέρα, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος του καπνού στο χώρο.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα στην πόλη της Λάρισας σε πραγματικό χρόνο μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον σύνδεσμο http://airthess.thessaly.gov.gr.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ