Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία: «Οι ενισχύσεις στην Ελλάδα γίνονται για την υποστήριξη της Ουκρανίας»

Εκείνο που «ο κόσμος έχει τούμπανο» και οι εδώ Ευρωατλαντικοί «κρυφό καμάρι», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, υπογραμμίζοντας πως οι εξοπλισμοί των ΗΠΑ στην Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες στρατιωτικές ενισχύσεις καμία σχέση δεν έχουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τα οποία άλλωστε μπαίνουν στο τραπέζι στα παζάρια της «ΝΑΤΟικής συνοχής», αλλά αντίθετα ότι αυτές γίνονται για την υποστήριξη της Ουκρανίας, όπως και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές αποστολές.

Αυτά απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για το αν οι ΗΠΑ «ευνοούν» την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία και αν η ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα γίνεται με πρόθεση να στραφούν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος δεν είχε καταλάβει το τι γράφεται στις επιστολές του Κογκρέσου για την πώληση πολεμικού υλικού στην Ελλάδα, όπως π.χ. για τα F-35, τα οποία όπως λέγεται «θα αξιοποιηθούν για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», ενώ «δεν αλλάζουν και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή» ανάμεσα στους κατά τα άλλα ΝΑΤΟικούς συμμάχους.

Ο Φλέικ εξάλλου και σε πρόσφατες δηλώσεις του έλεγε πως η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη «είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία», όπως και ότι «δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν ότι το Αιγαίο θα ήταν μια θάλασσα ειρήνης», όπως βέβαια αυτή ορίζεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα σχέδια «συνδιαχείρισης» στο τραπέζι.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις του Κογκρέσου για την πώληση, σημείωσε ότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της «Lockheed Martin» και άλλων προμηθευτών για τον καθορισμό λεπτομερειών όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής και οι προδιαγραφές παράδοσης. Εξήγησε δε ότι η τρέχουσα συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά «40 νέων και 79 αναβαθμισμένων F-16», επισημαίνοντας μάλιστα πως «το Block 70/72 είναι τα πιο εξελιγμένα μοντέλα που πωλούνται μόνο στους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε η Τουρκία, ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «θέλει η Τουρκία να είναι σε θέση να αγοράσει και πάλι F-35», ενώ τόνισε ότι «πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα των S-400» για να συμβεί αυτό. «Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες και αν αυτές οι συνομιλίες αποφέρουν αποτελέσματα, μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για τα F-35».

Παράλληλα ο πρέσβης περιγράφοντας τον «αναντικατάστατο» ρόλο της Τουρκίας για τις ΗΠΑ σημείωσε πως «η στάση του Κογκρέσου αλλάζει σταδιακά υπέρ της Τουρκίας. Κάθε φορά που η Τουρκία παίζει βασικό ρόλο, είτε πρόκειται για το ζήτημα της Ουκρανίας είτε για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λέω στους συναδέλφους μου: “Κοιτάξτε τι έκανε η Τουρκία και μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το κάνουν”. Η συνεργασία μας με την Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμη. Αυτό ισχύει και για την κατάσταση στη Γάζα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει διάλογο με ομάδες που εμείς δεν μπορούμε».

Τον δε «αναντικατάστατο» ρόλο της επεσήμανε και για την Αφρική, απέναντι στην κινέζικη επιρροή, σημειώνοντας πως «η παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία είναι μια θετική εξέλιξη. Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν έχουν ήδη συζητήσει αυτό το θέμα στη συνάντησή τους. Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της σύγκρουσης σε αυτή την περιοχή. Η Κίνα παραδοσιακά προσφέρει επενδύσεις που οδηγούν τις χώρες σε εξάρτηση από το χρέος. Η Τουρκία προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση».

Νέα αεροπορική βάση της Τουρκίας απέναντι από τη Ρόδο
Στο μεταξύ, νέα αεροπορική βάση στην περιοχή Νταλαμάν, στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, εγκαθιστά η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Πρόκειται για τη 16η Διοίκηση Κύρια Βάση Αεριωθούμενων Αεροσκαφών, η οποία φαίνεται ότι τίθεται σε λειτουργία έπειτα από απόφαση που δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ήδη διορίστηκε διοικητής της βάσης αξιωματικός με τον βαθμό του ταξίαρχου.

Αν και στις επίσημες ανακοινώσεις δεν λέγεται ο στόλος και ο τύπος των αεροσκαφών που θα αναπτυχθούν, παραπάνω από δεδομένο θεωρείται από τον τουρκικό Τύπο πως θα εγκατασταθούν F-16, όπως και πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Τουρκία, με στόχο όπως λέγεται την «προβολή ισχύος» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εκεί ακριβώς δηλαδή που, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα περιστατικά σε Κάσο και Κάρπαθο, απλώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις με βάση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί και η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη δώσει άδεια για να γίνει ορθόδοξη λειτουργία χτες, στην Παναγία Σουμελά.

Από 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ