Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο κανονισμός της UEFA που έδωσε στον Άγιαξ την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι

Πώς ο προπονητής του Άγιαξ, Φραντσέσκο Φαριόλι, και το τεχνικό του επιτελείο εκμεταλλεύτηκαν έναν κανονισμό της UEFA, προκειμένου ο Αίαντας να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και να γράψει ιστορία με την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό η κατάληξη του αγώνα κόντρα στον Άγιαξ στο Άμστερνταμ δεν ήταν ίδια με αυτή ακριβώς πριν από ένα έτος (15/08/2023), όταν και πάλι στη διαδικασία των πέναλτι απέκλεισε τη Μαρσέιγ για να πάρει την πρόκριση στα playoffs του Champions League.

Στο “Γιόχαν Κρόιφ Αρένα” γράφτηκε εις διπλούν ιστορία. Πρώτον γιατί ο Αίαντας μετά από πέντε ανεπιτυχείς απόπειρες πήρε την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση στα πέναλτι, και δεύτερον γιατί οι 34 εκτελέσεις συνιστούν το απόλυτο ρεκόρ στις διοργανώσεις της UEFA ξεπερνώντας τις 32 από το EURO U21 του 2007 ανάμεσα σε Ολλανδία και Αγγλία.

Για να συμβούν λοιπόν όλα αυτά και εφόσον ο Άγιαξ έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τρία matchpoint, ήταν σειρά του Φραντσέσκο Φαριόλι και του τεχνικού του επιτελείου, να εκμεταλλευτούν έναν ξεχασμένο κανονισμό της UEFA. Με βάση αυτόν, ο προπονητής της εκάστοτε ομάδας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των εκτελεστών στα πέναλτι, εάν προηγουμένως έχουν σουτάρει από μία φορά όλοι οι διαθέσιμοι παίκτες.

Αυτό, λοιπόν, έκανε και ο Ιταλός τεχνικός. Αφού είχαν εκτελέσει και οι 11 παίκτες του από μία φορά, έδωσε εντολή στον Γκάι να πάρει τη θέση του Τζόρνταν Χέντερσον, με συνέπεια ο δεξιός μπακ να ευστοχήσει και σε συνδυασμό με το χαμένο πέναλτι του Τόνι Βιλένα να δώσει την πρόκριση στην ολλανδική ομάδα.

Πηγή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ