Ε. Λιακούλη: Τεράστια τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης στη Θεσσαλία

Σε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Μετανάστευσης & Ασύλου και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με την μεγάλη έλλειψη εργατών γης στη Θεσσαλία, που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στη συγκομιδή των προϊόντων.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της, «η έλλειψη εργατών γης αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας με εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Για τη Θεσσαλία, την “ατμομηχανή” της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, που δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023 και ακόμα παλεύει με τις συνέπειές τους, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η επιδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν φέρει αγρότες και κτηνοτρόφους σε απόγνωση, η έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ένα ακόμη “χτύπημα”. Οι ανάγκες των Θεσσαλών παραγωγών για εργάτες γης παραμένουν μεγάλες και δεν καλύπτονται από το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας που αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο επαγγελματικής επιβίωσης, αφού οι εργασίες συγκομιδής δεν μπορούν να καλυφθούν.

Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο θέμα των εργατών γης χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και δεν έχουν φέρει λύσεις. Δεν έχουν αποτρέψει το φαινόμενο των τάσεων φυγής από την Ελλάδα των υπαρχόντων ξένων εργατών προς άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά ούτε και έχουν προσελκύσει ικανό αριθμό νέων εργατών από τρίτες χώρες για την κάλυψη των εγχώριων παραγωγικών αναγκών. Στην πραγματικότητα, η μετάκληση εργατών γίνεται Γολγοθάς για τους παραγωγούς, οι οποίοι παρότι κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, καταβάλλουν παράβολα και αμοιβές σε όσους τους συνεπικουρούν, μένουν εντέλει «στον αέρα», χωρίς εργατικά χέρια.

Τούτο διότι η δυσκίνητη και γραφειοκρατική διαδικασία στις υπηρεσίες αλλά και στις πρεσβείες, λειτουργεί τελικά αποτρεπτικά για τις μετακλήσεις εργατών γης, με καταγγελίες περί απόρριψης του 85% των αιτήσεων των ξένων εργατών γης. Η εμπλοκή διάφορων Υπουργείων, αλλά και η εκτεταμένη υποστελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των πρεσβειών, δημιουργούν ένα δαιδαλώδες σκηνικό που αφήνει τους παραγωγούς μόνο με προσδοκίες για εργάτες.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και διευκόλυνση των παραγωγών στην εύρεση εργατών γης αλλά και να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ευέλικτου πλαισίου προσέλκυσης ξένων εργατών γης που θα αποδίδει πραγματικούς καρπούς».

Κατόπιν αυτών, η κ. Λιακούλη ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την διευκόλυνση της μετάκλησης εργατών γης προς κάλυψη των αναγκών των παραγωγών; Σκοπεύουν να προβούν σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο μια ευέλικτη και αποδοτική διαδικασία;

Ποια είναι τα έως σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για τη μετάκληση εργατών γης; Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές και πόσες έχουν απορριφθεί; Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου οι καπνοκαλλιεργητές της Ελασσόνας, αλλά και οι Θεσσαλοί αγρότες, ευρύτερα, να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό για την έγκαιρη συγκομιδή των προϊόντων τους;»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ