Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα ενημέρωση των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας για την πανώλη

Ενημερωτική συνάντηση για την πορεία αντιμετώπισης της πανώλης των μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Ξενία» στον Βόλο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι του νομού Μαγνησίας να ενημερωθούν αναλυτικά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την ζωονόσο.

Η ενημέρωση έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Τσέτσιλα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, τον τμηματάρχη Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Παναγιώτη Τσιαμπαλή, ενώ παρέστησαν και οι αντιπεριφερειάρχες Απ. Κανναβός, Γιάννης Αναστασίου και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας.

Στην συνάντηση έγινε μια πλήρη περιγραφή της ασθένειας από τους ειδικούς επιστήμονες, αναλύθηκαν τα μέτρα βιοασφάλειας που είναι σημαντικό όλοι οι κτηνοτρόφοι να τα εφαρμόζουν χωρίς καμία παρέκκλιση και τέλος παρουσιάσθηκε η επιδημιολογική εξέλιξη της ασθένειας και όλα τα μέτρα και οι ενέργειες που η Περιφέρεια έχει πάρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το ενδιαφέρον και η αγωνία των κτηνοτρόφων ήταν έντονο, τέθηκαν πολλά ερωτήματα και έγινε ουσιαστική συζήτηση που σίγουρα ωφέλησε όσους παρευρέθηκαν.
Τα βασικά συμπεράσματα ήταν τα εξής:
• Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην περιοχή έχουν εξετασθεί περισσότερα από 10000 ζώα με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Λάρισα
• Η Μαγνησία παραμένει καθαρή από κρούσματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει την προσοχή τους στην περιοχή, ώστε να παραμείνει σε αυτό το καθεστώς.
• Απαιτείται σε κάθε περίπτωση η στενή συνεργασία υπηρεσιών και κτηνοτρόφων και η εφαρμογή με ευλάβεια των μέτρων που ανακοινώνονται. Η βασική αρχή είναι ότι όσο πιο γρήγορα εντοπίζεις το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα μπορείς να το εκριζώσεις.
• Την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν εντοπισθεί νέα κρούσματα γενικότερα στην Περιφέρεια κάτι που μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους ότι σύντομα κάποια μέτρα μπορεί να γίνουν πιο ευνοϊκά για τους κτηνοτρόφους.


Γενικότερα το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης από την Περιφέρεια αναγνωρίσθηκε από όλους ότι ήταν επαρκέστατο και αποτελεσματικό, κάτι που ήδη έχει επισημανθεί και από στελέχη της ΕΕ που επισκέφτηκαν την Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη αναδείχθηκε από όλους ότι και μετά από αυτή την κρίση πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ενισχυθεί το δυναμικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και να επανασχεδιασθούν, όπου το επιτρέπουν, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το σύστημα ελέγχων στην αγορά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ