Ενωση Διευθυντών: Από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων να λειτουργήσουν όλα τα Ολοήμερα σχολεία

Δείτε την επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη:

α. τo γεγονός της υπολειτουργίας αλλά και της αναστολής λειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού Ολοήμερων σχολείων, που παρατηρείται κατά την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς, λόγω της μη έγκαιρης στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την ανατροπή του προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών μαθητών/τριών, και

β. την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης από την Πολιτεία ενός τόσου σημαντικού θεσμού, όπως του Ολοήμερου σχολείου, τόσο από κοινωνική, όσο και παιδαγωγική άποψη, απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., για λήψη των παρακάτω μέτρων:

1. Πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την Α’ φάση, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των Ολοήμερων σχολείων, Κλασικών μέχρι τις 4:00 μ.μ. και με Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα έως τις 5:30 μ.μ., καθώς και της Πρωινής Ζώνης(7:00-8:00 π.μ.), από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024.

2. Επαναφορά της καταργημένης θέσης δασκάλου ως «Υπεύθυνου Ολοήμερου», και τοποθέτηση δεύτερου δασκάλου σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με τέσσερα(4) και άνω τμήματα μαθητών/τριών, και τρίτου δασκάλου σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με έξι(6) και άνω τμήματα μαθητών/τριών.

3. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, με την τροποποίηση των επιμέρους συμβάσεων με τους ιδιώτες μεταφορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών και μετά τη λήξη του Ολοήμερου Προγράμματος, αλλά και με την τοποθέτηση επιπλέον Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) για την κάλυψη των αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ