«Δυστυχώς ένα έτος απ’ τις πλημμύρες DANIEL και ELIAS δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία» τονίζει με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενόψει της σημερινής σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το υδατικό ζήτημα.
Στο υπόμνημά του προς τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Κόκκαλης εξηγεί πως αδυνατεί να παραστεί λόγω προγραμματισμένης υποχρέωσης εκτός του νομού Λάρισας, ενώ προσθέτει με νόημα ότι «οφείλουμε να δράσουμε χθες για να εξασφαλίσουμε το αύριο».
Αναλυτικά το υπόμνημα του κ. Κόκκαλη: «Λαβών την πρόσκληση σας για συμμετοχή στην διευρυμένη σύσκεψη φορέων για την διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία στις 12-08-2024 σας ευχαριστώ, πλην όμως αδυνατώ να παραστώ λόγω προγραμματισμένης μου υποχρέωσης εκτός ν. Λάρισας και επιτρέψτε να σας γνωρίσω τα κάτωθι:
Δυστυχώς η λειψυδρία τόσο σε πόσιμο, όσο και σε αρδευτικό νερό ήρθε για να μείνει, ΔΕΝ είναι παροδικό φαινόμενο, είναι η νέα πραγματικότητα. Από τις πλημμύρες έμειναν μόνο οι ζημιές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι απλήρωτες. Δεν τροφοδοτήθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας και ήταν σαν να μην έβρεξε. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι απουσιάζει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών – χρηστών του νερού.
Ως εκλεγμένος βουλευτής του ν. Λάρισας από τον Δεκέμβριο του έτους 2022 είχα αναδείξει το θέμα της ερημοποίησης της Θεσσαλίας και λόγω της μεγάλης έλλειψης σε νερό ζητώντας επιμόνως μικρά και μεγάλα έργα, έργα τα οποία πέντε (5) χρόνια δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στον ν. Λάρισας το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ το οποίο προχώρησε (αρμοδιότητας Υπ. Υποδομών και Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης) ήταν το ενταγμένο στις 21-05-2019 φράγμα Αγιοκάμπου, το οποίο πρόσφατα συμβασιοποιήθηκε. Η ευθύνη συνεπώς για την απουσία φραγμάτων και ταμιευτήρων βαρύνει αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση η οποία αντί να παραχωρήσει την αρμοδιότητα για την διαχείριση των υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λύνοντας –και με την συνδρομή μας- τις χρόνιες παθογένειες των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ δημιούργησε έναν φορέα (ΟΔΥΘ) ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια και ΔΕΝ θα φέρει ευθύνη –και με νόμο δυστυχώς- για καμία ενέργεια, πράξη ή παράλειψη. Να σημειωθεί πως ενώ παρήλθε χρονικό διάστημα 5 μηνών από την ψήφιση του ΟΔΥΘ δεν έχει ακόμα συσταθεί επισήμως
Κε Περιφερειάρχη,
Δυστυχώς ένα (1) έτος απ’ τις πλημμύρες DANIEL και ELIAS δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία. Έχουμε δει μόνο το Ολλανδικό. Απέναντι λοιπόν στο Ολλανδικό σχέδιο που μας λανσάρει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει το Ελληνικό σχέδιο για την Θεσσαλία επεξεργασμένο από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους . Εν συντομία προτείνουμε:
• Η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στην Θεσσαλία πρέπει να γίνει με εφαρμογή βιώσιμων σχεδίων διαχείρισης που θα βασίζεται στους παρακάτω άξονες:
1. Δημιουργία –από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – ενός ευέλικτου Φορέα Διαχείρισης Εδάφους και Υδάτων (Εδαφοϋδατικών πόρων) με δημόσιο χαρακτήρα και με αναλογική εκπροσώπηση Δήμων και Φορέων.
2. Ρύθμισης της ζήτησης ώστε να είναι συμβατή με τα ανανεώσιμη υδατικά αποθέματα.
3. Εφαρμογή της λύσης του τεχνητού εμπλουτισμού.
4. Επείγουσα επίσπευση διαδικασιών για την δημιουργία των ταμιευτήρων και έργων περιφερειακά της Θεσσαλίας (Πύλη, Μουζάκι, Φάρσαλα) και τα οποία είχαν ανακοινωθεί το έτος 2017.
5. Κι τέλος πρέπει να ληφθεί απόφαση για την τύχη των έργων του Αχελώου (Συκιά, Δρακότρυπα, Μεσοχώρα) ώστε να αποτελέσουν –εάν χρειασθεί και πάντα στα πλαίσια της τήρησης της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας –στρατηγικό απόθεμα.
Οφείλουμε να δράσουμε χθες για να εξασφαλίσουμε το αύριο για την Θεσσαλία μας. Ως βουλευτής του ν. Λάρισας και ως τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είμαι αρωγός σε λύσεις και προτάσεις που θα ωφελούνε την πλειοψηφία των Θεσσαλών.»