Μ. Χαρακόπουλος: Ζημιές από μπουρίνια στο “παρά πέντε” της συγκομιδής της παραγωγής

Ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή προς τον ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρα

«Μετά και τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση περυσινές καταστροφές από τον Daniel και τον Elias, οι έντονες καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματικό φόβο για τους αγρότες, που εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών και την πραγματοποίηση γρήγορων και δίκαιων αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για τις ζημιές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες του νόμου τα πρόσφατα μπουρίνια.

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η καιρική αστάθεια στο τέλος του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται ελέω της κλιματικής κρίσης και επιφέρει ζημιές σε υποδομές και την πρωτογενή παραγωγή.
Θύματα των μπουρινιών των προηγούμενων ημερών και οι αγρότες του νομού Λάρισας, που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται είτε από τους ισχυρούς ανέμους, είτε από την ισχυρή βροχόπτωση, είτε από το χαλάζι.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου, στη Μεσοράχη του δήμου Κιλελέρ, στην Τερψιθέα του δήμου Λάρισας, στα Βρυσιά και το Ναρθάκι του δήμου Φαρσάλων, άλλα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά, έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, λαχανοκομικές και δενδρώδεις καλλιέργειες, προκαλώντας απόγνωση στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι σύντομα ανέμεναν να συγκομίσουν την παραγωγή τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν πρωιμίσει τις παραγωγές και οι πληγέντες αγρότες, οι οποίοι κυριολεκτικά στο “πάρα πέντε” και έχοντας πραγματοποιήσει σχεδόν όλα τα έξοδα τις χρονιάς, βλέπουν τους κόπους τους να εξανεμίζονται».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στο «παρά πέντε» της συγκομιδής τα μπουρίνια του Αυγούστου σε καλλιέργειες του νομού Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ