Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση – κάλεσμα των διοργανωτών
Κάθε Ελασσονίτισσα και Ελασσονίτης, κάθε φίλη και φίλος της περιοχής, γνωρίζει πολύ καλά την παλιά και βαθιά σχέση της Ελασσόνας με τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Παράδοση. Η σχέση αυτή πήρε νέα δυναμική μορφή με το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που από το 2013 συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή την όμορφη σχέση με τον Πολιτισμό, γεμίζοντας με χρώματα, παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες. Απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας έτσι με το δικό του τρόπο στον Πολιτισμό και στην αλληλεγγύη των λαών που τόσο χρειαζόμαστε.
Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ εδώ και 47 χρόνια κατάφερε να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας. Ο θεσμός του Φεστιβάλ γίνεται φάρος και ελπίδα, σηματοδοτώντας και προβάλλοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι αν θέλουμε μπορεί να γίνει το τόπος μας, ο Όλυμπος, ένα παγκόσμιο σημείο Πολιτισμού. Αυτή μας η προσπάθεια χρωματίζεται από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων χορευτικών σχημάτων και οι ήχοι της μουσικής μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μεγάλο όραμα της παράδοσης και του πολιτισμού.
Φέτος, στο 10ο Φεστιβάλ, τιμούμε ένα μακρινό πολιτισμό, τον πολιτισμό του Μεξικού, και ταυτόχρονα θα έχουμε κοντά μας φίλους και συλλόγους από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Επίσης εστιάζουμε στις εκδηλώσεις για παιδιά με Θέατρο Σκιών, με έκθεση ζωγραφικής αλλά και με μια μοναδική συναυλία με το συγκρότημα «ΤΑ ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ».
Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την αμέριστη συμπαράστασή του στη μεγάλη προσπάθειά μας.
Επίσης το Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Γάτσα για την πολύτιμη βοήθειά του.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας και τέλος, όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».
Η είσοδος στο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.30 μ.μ.
Έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών
«…στου Ολύμπου την αυλή»
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή Παράσταση.
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα:
• Ballet Folklorico Aspen Santa Fe, Μεξικό
• Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης Καισάρειας Κοζάνης
• Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
«Άνθρωπος & Φύση»
Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος
της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και
της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας
υπό τη διδασκαλία της Εύας Βασδέκη
Η ετήσια έκθεση των παιδιών επικεντρώνεται στον άνθρωπο και στη μοναδική επαφή του με την φύση. Μέσα από τα υπέροχα έργα των παιδιών, μέσα από ασπρόμαυρα σχέδια και πολύχρωμες ζωγραφιές, αναζητούν τα ίδια τα παιδιά την αλήθεια και την ουσία στην σχέση αυτή. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, όλων των ηλικιών, απεικονίζουν με απέραντη ευαισθησία την αγάπη τους για το περιβάλλον.
Στόχος της έκθεσης με Θέμα ” Άνθρωπος & Φύση” είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ελπίδας για την ανθρωπότητα, κόντρα στα ατελείωτα σενάρια καταστροφολογίας στα οποία εκτιθέμεθα τα τελευταία χρόνια από τα media. Διότι τα παιδιά μπορούν με την συλλογική τους δύναμη να στρέψουν τον κόσμο προς ένα καλύτερο αύριο.
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
“Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”
Θέατρο Σκιών με τον Νίκο Γκουντούρα
Σε μια πολιτεία, υπάρχει ένα Φίδι που για ν΄ αφήσει το νερό της πηγής να τρέξει, κάθε χρόνο κατασπαράζει ένα κορίτσι. Την επιλογή κοριτσιών για την θυσία αυτή, την κάνουν οι κάτοικοι με κλήρωση.
Αυτή τη φορά, ο κλήρος πέφτει στην κόρη του Πασά, την Βεζυροπούλα. Ο Πασάς στεναχωρημένος βγάζει διαταγή πως όποιος σκοτώσει το καταραμένο φίδι, θα πάρει 200 λίρες, θα παντρευτεί την κόρη του, και μετά τον θάνατό του θα πάρει και τον θρόνο.
Έρχονται οι διάφοροι γνωστοί τύποι, αλλά κανείς δεν καταφέρνει να σκοτώσει το καταραμένο φίδι. Τέλος ο Μέγας Αλέξανδρος, που κατά την παράδοση στο Θέατρο Σκιών συμβολίζει τον Άγιο Γεώργιο, σκοτώνει το φίδι, και λυτρώνει τον τόπο από τα δεινά.
Ο Νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Γκουντούρας με καταγωγή από την Κρανέα Ελασσόνας, από την ηλικία των τεσσάρων αγάπησε το θέατρο σκιών. Σήμερα στα είκοσι-τέσσερα του ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.30 μ.μ.
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή Παράσταση.
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα:
• Ballet Folklorico Aspen Santa Fe, Μεξικό
• Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνης
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
ΩΡΑ: 9.00 μ.μ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το συγκρότημα «Τα Μπρατίμια»
Τα “μπρατίμια” είναι μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική. Μουσικοί: Νίκος Αγγούσης – κλαρίνο, Μάκης Μπακλατζής – βιολί, Δημήτρης Παναγούλιας – κρουστά και Γιάννης Πούλιος – λαούτο.
ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
Ιδρύθηκε το 1977 με κύριο σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελασσόνας. Η κυριότερη δράση του συλλόγου είναι το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που από το 1978, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα ελληνικά “χρώματα” σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει την ομάδα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναγνωριστεί με κολακευτικές κριτικές των ειδικών και με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία (9 φορές), Λευκορωσία (2 φορές), Βουλγαρία (2 φορές), Πορτογαλία (2 φορές), Ιταλία (3 φορές), Γερμανία (3 φορές), Τουρκία (2 φορές), Βέλγιο (2), Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Δημοκρατία της Τσεχίας.
Το 2018 συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στο Lublin της Πολωνίας, το 2019 σε διεθνή φεστιβάλ στο Αίγιο και στο Pirot της Σερβίας, το 2022 σε διεθνή Φεστιβάλ στο Ζάγκρεπ της Κροατίας και στο Λούτσινετς της Σλοβακίας, το 2023 εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας- Festival of the Hearts και στο Cacak, EthnoFest της Σερβίας.
Φέτος χορευτές του συλλόγου ταξίδεψαν στην Ιταλία και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λαογραφίας του Ponteladolfo.
Εκτός από τμήματα παραδοσιακών χορών, υπάρχουν τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού και εικαστικών.
Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας διοργανώνει και την Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών «Μάριος Σαρακατσιάνος» με στόχο την παρουσίαση της πλούσιας παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού.
Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης Καισάρειας Κοζάνης
Το Αρχείο Ιστορίας &Τέχνης με έτος ίδρυσης το 2012, είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού σκοπού με έδρα τον ιστορικό οικισμό Καισάρεια Κοζάνης. Κύριος στόχος είναι η ίδρυση Εθνογραφικού – Ιστορικού Μουσείου καθώς και Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την στέγαση των συλλογών του. Επίσης σκοπός είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καισάρειας αλλά και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, μέσω της Εθνογραφικής – Χορευτικής Ομάδας. Συνεχίζει να διατηρεί, κάθε χρόνο, το πατροπαράδοτο έθιμο των «Λαζαρίνων» το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Σχεδίασε και υλοποιεί το ¨Εθνογραφικό Συναξάρι¨ με την συμμετοχή αξιόλογων χορευτικών ομάδων από διάφορες περιοχές της Ελληνικής γης.
Επίσης η Εθνογραφική – Χορευτική ομάδα, παρουσίασε την δουλειά της στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Ο τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη καθώς και στην εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» η οποία είχε ως θέμα την «ΠΡΟΙΚΑ» συνεργασία με άλλους δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας.
Διοργάνωσε πέντε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης για κατηγορίες Μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου καθώς και Ενηλίκων, αλλά και εικαστικές εκθέσεις με αφορμή την τελετή απονομών των διακρινόντων, πάντα με βάση τη θεματική του διαγωνισμού.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται και οι πολιτιστικές δράσεις με την επωνυμία: Γιορτές Θερινού Ηλιοστασίου – Γιορτές Λόγου και Τέχνης.
Ballet Folklorico Aspen Santa Fe, Μεξικό
Το παραδοσιακό μπαλέτο Folklorico Aspen Santa Fe, εμπλουτίζει τις ζωές των παιδιών μέσω της διδασκαλίας του Μεξικάνικου παραδοσιακού χορού. Ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να προσελκύσει νέους και να προβάλει τον παραδοσιακό χορό με καλλιτεχνική προβολή υψηλής ποιότητας. Αυτή την περίοδο το μπαλέτο αριθμεί 240 μαθητές.
Κορωνίδα των εκδηλώσεων αποτελούν οι παραστάσεις τους για τον εορτασμό της ημέρας της Ανεξαρτησίας του Μεξικού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Μεξικανικό Προξενείο στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το παραδοσιακό μπαλέτο Folklorico Aspen Santa Fe έχει επίσης συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Λας Βέγκας, στο Σικάγο, στην Κόστα Ρίκα, στην Κούβα, στο Περού, στην Τσιουάουα κ.α.
Στόχος μας, δηλώνουν, να ξεπερνάμε τα πολιτιστικά εμπόδια μέσω της τέχνης του χορού, διδάσκοντας την καλλιτεχνική αριστεία και ενθαρρύνοντας την υπέρβαση των πολιτιστικών ορίων. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν τη σταθερή δέσμευση μας να εμπνέουμε νέες γενιές καλλιτεχνών.
Συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς όπως το Anderson Ranch, το Μουσείο Ιστορίας του Νέου Μεξικού, το Aspen Institute, το Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ, το Aspen Music Festival και άλλοι, παρέχουν ευκαιρίες παραστάσεων σε κοινοτικές συγκεντρώσεις και φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα ενισχύει την κοινότητα συνδέοντας οικογένειες, διατηρώντας τις παραδόσεις ζωντανές και αντανακλώντας την ποικιλομορφία, την ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό των κοινοτήτων μας.
Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας
Έτος Ίδρυσης 1996. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων. Είμαστε ενεργά 250 μέλη εγγεγραμμένα στο σύλλογο. Διατηρούμε 2 τμήματα παιδικό και εφηβικό παραδοσιακά, καθώς και 1 τμήμα ενηλίκων γυναικών. Μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου μας είναι η γιορτή πίτας που γίνεται κάθε Σεπτέμβρη.
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνης
Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ιδρύθηκε το έτος 1968 με σκοπό τη συλλογή, αρχειοθέτηση και προβολή των υλικών και πνευματικών στοιχείων του πολιτισμού του λαού μας.
Το μεγάλο έργο του συλλόγου περιλαμβάνει:
-Δύο μουσειακούς κολοσσούς (το Ιστορικό-λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας μουσείο Κοζάνης και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο όρος Μπούρινο.)
-Εκδόσεις δεκάδων τόμων και βιβλίων με ιστορικό, λογοτεχνικό, κοινωνικό και λαογραφικό περιεχόμενο.
-Χορευτικές ομάδες παιδιών εφήβων και ενηλίκων με πλούσια δραστηριότητα.
-Χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακού τραγουδιού
-Συλλογές ζωγραφικής με αξιόλογους πίνακες ντόπιων καλλιτεχνών
-Αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.
Οι χορευτικές ομάδες ενηλίκων του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών αριθμούν περί τα 250 άτομα. Οι χορευτές διδάσκονται χορούς από όλη την Ελλάδα. Προμετωπίδα, όμως, της δράσης των χορευτικών ομάδων ενηλίκων αποτελεί η τοπική παράδοση του νομού Κοζάνης και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην κατεύθυνση αυτή βοηθάει το τεράστιο αρχείο καταγραφών σε εικόνα και ήχο που διαθέτει ο ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών.
Χοροδιδάσκαλος των ομάδων ενηλίκων είναι ο Ηλίας Πολίτης.
Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
και του Δήμου Ελασσόνας
Επικοινωνία: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας,
Κ. Οικονόμου 71-73 – 402 00 Ελασσόνα
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σαμώτας Ιωάννης – Τηλ:6974550560
Email: laografiki@gmail.com
Facebook: Laografiki Elassonas
Festival Facebook: FestStouOlympoutinAylh
Twitter: Laografiki Elassonas
Instagram: laografiki_elassonasgr