Στην ημερίδα για το ολοκαύτωμα της Σκαμνιάς ο δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής

Στην ημερίδα μνήμης που διοργάνωσε ο σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών « Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» μ θέμα Σκαμνιά: Μνήμες, Τόπος, Άνθρωποι και η Σκιά της Μνήμης», παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής τονίζοντας τη σημασία της αντίστασης του ελληνικού λαού στους Ναζί που έκαψαν μεταξύ άλλων και τη Σκαμνιά και υποστηρίζοντας ότι και σήμερα έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντι στους ισχυρούς των καιρών μας σε όλους τους δυνάστες της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Με μεγάλη χαρά έλαβα την πρόσκληση που μου απευθύνατε και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στην Σκαμνιά, με αφορμή την αναμφίβολα ξεχωριστή εκδήλωση-  ημερίδα που διοργανώνει φέτος ο Σύλλογός των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών « Ο ΟΛΥΜΠΟΣ».

Και είναι ξεχωριστή γιατί όπως λέει και ο τίτλος που διαλέξατε: «Σκαμνιά: Μνήμες, Τόπος, Άνθρωποι και η Σκιά της Μνήμης», συμβάλλει στην ιστορική ανάδειξη αυτού του τόπου, μας θυμίζει τις θυσίες του λαού μας στον αγώνα για την ελευθερία και την προκοπή του και αναδεικνύει στο σήμερα τη δύναμη που έχει να αντισταθεί σε κάθε είδους δυνάστη της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στους επίμονους αγώνες μας να καταγραφεί, να αποτυπωθεί και να περάσει στη συλλογική μνήμη η μεγάλη προσφορά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας, του Δήμου Ελασσόνας και του Δήμου Τυρνάβου, στο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Τα χωριά μας δοκιμάστηκαν σκληρά από καταστροφές σε οικονομικό και ανθρώπινο δυναμικό, ένα χαρακτηριστικό τέτοιο χωριό είναι η Σκαμνιά που κάηκε ολοσχερώς από τη ναζιστική θηριωδία στις 20 Απρίλη του 1943. Παρόλες όμως τις μεγάλες αυτές θυσίες ο λαός μας βγήκε νικητής. Και βγήκε νικητής γιατί ήταν ο ίδιος ο λαός που αφυπνίστηκε.

Αυτό το έπος του ελληνικού λαού διδάσκει την αντίσταση απέναντι και στους ισχυρούς του σήμερα, διδάσκει ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δύναμης μπορεί να ανατραπεί από τη δράση του εργατικού λαϊκού παράγοντα. Υποδεικνύει τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε στους σημερινούς άδικους πολέμους και απέναντι σε όσους συμβάλουν σε αυτούς. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ηρωική αντιστασιακή δράση κανενός, οφείλουμε και επιδιώκουμε να αναγνωρίζεται το έργο της ΕΑΜικής αντίστασης, να προβάλετε και να διαδίδεται ολοκληρωμένα, γιατί το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ ήταν η δύναμη που δεν φοβήθηκε την λαϊκή οργάνωση και αυτενέργεια. Είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που πρέπει να αναδειχθεί και οι σημερινές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Ιστορία σημαίνει αλήθεια και πρέπει να την υπερασπιστούμε.

Ως Δημοτική Αρχή Τυρνάβου στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το σκοπό της σημαντικής αυτής Ημερίδας ώστε να αναδειχθεί η μαρτυρική ιστορία της Σκαμνιάς και να ανακηρυχθεί η Σκαμνιά επίσημα ως Μαρτυρικό χωριό. Χαιρετίζουμε θερμά την πρωτοβουλία σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ