Κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά

Του Γιώργου Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

«Ποδαρικό» με νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά κάνει ο Σεπτέμβρης, ενώ το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζει να καταβροχθίζει το λαϊκό εισόδημα.

Με στοιχεία του 2021, οι απώλειες από τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά υπολογίζονταν σε έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο… Τρία χρόνια μετά, με τις τιμές στο ταβάνι, η χασούρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το 2024, μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για τα εντελώς απαραίτητα κοστίζει κατά 14,7% περισσότερο σε σχέση με το 2023. Κατά μέσο όρο, μια οικογένεια ξοδεύει 370 ευρώ τον μήνα, από 324 ευρώ πέρυσι.

Το 75% των νοικοκυριών δαπανά στο σούπερ μάρκετ 450 ευρώ τον μήνα, ψωνίζοντας τα εντελώς απαραίτητα από το «κάτω ράφι», ποσό σχεδόν ίσο με τα 2/3 του «καθαρού» κατώτατου μισθού (703 ευρώ)!

Το μέγεθος της κλοπής αποτυπώνει και η υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του 2024 κατά 2,19 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1/4 προέρχεται από τον ΦΠΑ!
Δεν βγαίνουν λοιπόν όλοι χαμένοι από την ακρίβεια. Το κράτος γεμίζει τα ταμεία με έμμεσους φόρους και οι λιανέμποροι συνεχίζουν να κάνουν χρυσές δουλειές.

Οι τζίροι των 7 μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το 2023 ήταν 15 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Κοντά στο 1 δισ. είναι οι επενδύσεις που προγραμματίζουν την περίοδο 2023 – 2026 για νέα καταστήματα, εξαγορές, ανακαινίσεις, επεκτάσεις κ.τ.λ., με τη στήριξη και του Ταμείου Ανάκαμψης, που τους χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη!

Δύο μόνο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξεκοκαλίζουν 140 εκατ. ευρώ για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις, φορτώνοντας κι αυτό το κόστος στον λαό, μέσα από το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης!

Η μπάλα χάνεται με την πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια, που έφερε 770 εκατ. ευρώ κέρδη στους ενεργειακούς ομίλους μόνο το α’ τετράμηνο του 2024!

Είναι πρόκληση λοιπόν να «τιτιβίζουν» τα διάφορα παπαγαλάκια ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει «μέτρα στήριξης του εισοδήματος» από τη ΔΕΘ, στη γνωστή συσκευασία των pass και των επιδομάτων – κοροϊδία, όταν μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, με καθήλωση των μισθών και αύξηση των φόρων.

Οπως είναι εμπαιγμός να ακούς και τους υποψήφιους Μεσσίες των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ να κηρύσσουν τον «ανένδοτο» στην ακρίβεια, ενώ στηρίζουν τα κέρδη των ομίλων, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με αυτήν την πολιτική, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος πάνω από 400 εκατ. ευρώ περισσότερο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν 4 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό!

Μέσα σε μια τετραετία (2020 – 2023) που η ακρίβεια σπάει όλα τα κοντέρ, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41% (!), 4 φορές περισσότερο από την υποτιθέμενη αύξηση του μεικτού εισοδήματος (περίπου 11%) που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο.
Κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά. Για να πάρει ο λαός ανάσα από την ακρίβεια, πρέπει να χάσουν το κεφάλαιο και το κράτος του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους.

Παλεύοντας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και άλλα μέτρα πραγματικής ανακούφισης του λαού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ