Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας μιλά για ελλείψεις και εικόνα εγκατάλειψης στο 303 ΠΕΒ

Δείτε τη σκληρή ανακοίνωση – καταγγελία με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη στο εργοστάσιο

Ως Συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπούμε τους εργαζομένους στο 303 ΠΕΒ, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε επίσημα, για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Εργοστάσιο.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που ένας Συνάδελφος Μ.Υ προσπαθούσε να επισκευάσει το μπροστινό μέρος του συστήματος ανάρτησης (ψαλίδι) ενός οχήματος Μ1117 (όχημα βάρους 13 τόνων) και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, το ψαλίδι έπεσε καταπλακώνοντας το χέρι του Συναδέλφου συνθλίβοντας το μικρό του δάκτυλο και μέχρι αυτή την στιγμή, οι θεράποντες γιατροί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι κατάληξη θα έχει το δάχτυλο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού του!

Άμεσα οι Συνάδελφοι που εργαζόταν δίπλα του, τον βοήθησαν όσο μπορούσαν, προσπαθώντας να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες με ότι μέσο βρήκαν μπροστά τους μέσα στον πανικό, τυλίγοντας το χέρι με ένα κομμάτι ύφασμα. Άλλωστε και να ήθελαν να παρέχουν κάτι παραπάνω, τα φαρμακεία του τμήματος είναι άδεια εδώ και καιρό, από αντίστοιχο φαρμακευτικό υλικό.

 Συνάδελφος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 404 ΓΣΝΛ με απλό στρατιωτικό όχημα (με όλους τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του) και όχι με το απαρχαιωμένο ασθενοφόρο του Εργοστασίου, καθώς δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή γιατρός στο Εργοστάσιο για να τον συνοδεύσει.

Στο 404 ΓΣΝΛ πραγματοποιήθηκε μια αρχική εκτίμηση, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εκείνοι με την σειρά τους, παρέπεμψαν τον Συνάδελφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που εφημέρευε.

Ως Σύλλογος ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στο Συνάδελφο και του εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση!

Δεν αρκούν όμως μόνο οι ευχές!!

Μέσα από την ανακοίνωση, θέλουμε να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά ότι οι ευθύνες των αρμόδιων είναι μεγάλες! Τα ατυχήματα αυτά δεν είναι μια κακιά στιγμή ή ένα τυχαίο γεγονός όπως δηλαδή βολεύει κάποιους, αλλά είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς εκπαίδευσης όλου του προσωπικού, σε θέματα ασφάλειας σε βαριές βιομηχανίες όπως αυτή του Εργοστασίου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα καταγεγραμμένα ατυχήματα των τελευταίων ετών.

Επιβαρυντικός παράγοντας για το ατύχημα, είναι το γεγονός ότι παρόλο που μας προωθούνται για επισκευή τα οχήματα του συγκεκριμένου τύπου, δεν μας έχουν χορηγηθεί ακόμα οι ειδικές συλλογές εργαλείων τους και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού στη συντήρηση τους, παρόλο που το Εργοστάσιο τα έχει ζητήσει από τη πρώτη στιγμή.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να περνάει από το μυαλό μας ότι είμαστε τυχεροί, επειδή το ατύχημα δεν συνέβη σε εμάς. Μπορεί αύριο στη θέση του Συναδέλφου μας να είναι ο καθένας από εμάς, γιατί στους χώρους εργασίας μας, καθημερινά παραμονεύει ο κίνδυνος ατυχήματος από:

• Τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα τρύπιων αμιαντοσκεπών, που όταν βρέχει, τα νερά πέφτουν πάνω στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και στα μηχανήματα παραγωγής, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας του προσωπικού.

• Τα απιστοποίητα ανυψωτικά μηχανήματα.

• Τους ηλεκτρολογικούς πίνακες που δεν έχουν προστασία από διαρροή ρεύματος (στα 26 κτίρια του Εργοστασίου, τις προδιαγραφές ασφαλείας πληρούν μόνο τα 7).

• Την είσοδο του προσωπικού για εργασία σε ορισμένα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως επικίνδυνα, έπειτα από τον σεισμό του 2021.

Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να γίνουν ρεαλιστές. Τα θέματα ασφάλειας στην εργασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα β΄ προτεραιότητας και με ωχαδερφισμό. Πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι σχετικές νοοτροπίες.

Απαιτούμε λοιπόν από τους αρμόδιους, να πάρουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα για την ασφάλεια μας:

• Να διατεθούν στο 303 ΠΕΒ οι απαραίτητες συλλογές εργαλείων για τη συντήρηση των οχημάτων Μ1117 και να πραγματοποιηθεί η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού στη συντήρησή τους, ώστε το σύνολο των εργασιών συντήρησης να πραγματοποιείται με ασφάλεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κατασκευαστή.

• Να εξοπλιστούν τα άδεια κουτιά των φαρμακείων, όλων των συνεργείων του Εργοστασίου με τα απαιτούμενα υλικά Α΄ βοηθειών που προβλέπει η Νομοθεσία (ΦΕΚ 2562Β_2013) και να πραγματοποιηθεί υποχρεωτική εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού, στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

• Να εκπαιδευτεί το σύνολο του τεχνικού προσωπικού του Εργοστασίου, σε θέματα ασφάλειας εργασίας σε βαριές βιομηχανίες.

• Να υπάρχει συνεχώς γιατρός στο Εργοστάσιο. Στην περίπτωση που απουσιάζει ο γιατρός του Εργοστασίου για τον οποιοδήποτε λόγο, να διατίθεται άμεσα αντικαταστάτης από την υπηρεσία.

• Να διατεθεί στο Εργοστάσιο ένα ασθενοφόρο με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και να στελεχωθεί με το προσωπικό που προβλέπεται από τη Νομοθεσία. Το υπάρχον ασθενοφόρο του Εργοστασίου είναι απαρχαιωμένο ως όχημα και δεν πληροί καμία προδιαγραφή.

• Να χορηγούνται στο Εργοστάσιο συνεχώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας καθώς και ο αντίστοιχος ιματισμός εργασίας (φόρμες εργασίας – παπούτσια ασφαλείας). Ειδικά για τον ιματισμό εργασίας, έχουμε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που χορηγήθηκε..

• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού.

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστα τα παρακάτω :

• Το γεγονός ότι τη στιγμή του ατυχήματος, επισκεπτόταν το Εργοστάσιο αρμόδιος της υπηρεσίας για θέματα καινοτομίας. Συζητάμε δηλαδή για τεχνολογίες του μέλλοντος και την ίδια ώρα ψάχνουμε για ανύπαρκτες γάζες και επιδέσμους στα συνεργεία.

• Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, η Διοίκηση του Εργοστασίου, τυπικά και ανθρώπινα, δεν έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Σωματείο μας για το συμβάν.

Φτιάξτε επιτέλους τους χώρους εργασίας μας !

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ