Σε χιλιόμετρα εκτείνεται η φρικιαστική ασημί κουβέρτα από νεκρά ψάρια στο Βόλο

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια χύθηκαν στο λιμάνι του Βόλου αυτή την εβδομάδα, τα οποία εκτοπίστηκαν από τους συνηθισμένους βιότοπους γλυκού νερού κατά τη διάρκεια των πλημμυρών πέρυσι.

Τα νεκρά ψάρια δημιούργησαν μια ασημί κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές που έσπευσαν να τα μαζέψουν πριν η μυρωδιά φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

«Εκτείνεται σε χιλιόμετρα», δήλωσε στο Reuters ο Στέλιος Λημνιός, μέλος του δημοτικού συμβουλίου. «Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου», είπε, αναφερόμενος στην υπεράκτια περιοχή του Βόλου, της οποίας οι ακτές είναι γεμάτες εξοχικές κατοικίες.

Την Τετάρτη, μηχανότρατες έσυραν δίχτυα για να μαζέψουν τα ψάρια.

Περισσότεροι από 100 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφεραν οι αρχές.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είπε ότι η μυρωδιά ήταν αφόρητη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα πριν φτάσει στην πόλη του. Είπε ότι τα νεκρά ψάρια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη της περιοχής.

Οι ειδικοί είπαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες πέρυσι που πλημμύρισαν το θεσσαλικό κάμπο. Οι πλημμύρες ξαναγέμισαν τη λίμνη Κάρλα που είχε αποξηρανθεί το 1962 σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ελονοσίας, διογκώνοντάς την σε τρεις φορές το κανονικό της μέγεθος. Έκτοτε τα νερά της λίμνης έχουν υποχωρήσει δραστικά, αναγκάζοντας τα ψάρια του γλυκού νερού προς το λιμάνι του Βόλου που εκβάλλει στον Παγασητικό Κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Δεν τοποθετήθηκε δίχτυ στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στον Βόλο, ανέφεραν οι ειδικοί. Όταν τα ψάρια συνάντησαν τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε. «Δεν έκαναν το αυτονόητο, για να βάλουν ένα προστατευτικό δίχτυ», είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Οι τοπικοί εισαγγελείς διέταξαν έρευνα.

Η καταστροφή αυτή είναι η πιο πρόσφατη επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ασταθών βροχοπτώσεων που προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ