Ένα μεγαλόπνοο όραμα για την Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ. Νικόλαος Α. Παντελίδης

Σε πείσμα της μαυρίλας των ημερών, την κατάπτωση των ηθών και τον ευτελισμό των αξιών, εγώ θα σας μιλήσω για την ανάγκη ενός μεγαλόπνοου εθνικού οράματος, που θα δώσει άλλη προοπτική στο μέλλον μας!
Θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τι ακριβώς εννοώ.

Πέρα από τη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών, που κι αυτά βεβαίως είναι σημαντικά, φρονώ ότι πρέπει να αναπτύξουμε ένα μεγάλο πανανθρώπινο όραμα, αντάξιο της ιστορίας μας και ανάλογο των δυνατοτήτων του λαού μας, που πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλες, αλλά για διάφορους λόγους βρίσκονται εν υπνώσει!

Αναφέρομαι στην προσπάθεια αναγόρευσης της Ελλάδας σε «Παγκόσμια Κοιτίδα του Ανθρώπινου Πολιτισμού» και την σταδιακή δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί, υπό την αιγίδα και την αρωγή της Παγκόσμιας Κοινότητας, ένα απέραντο Πάρκο Πολιτισμικής Δημιουργίας, μια ανοιχτή σε όλους Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όπου στα άριστα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν, θα έρχονται να σπουδάσουν Επιστήμες και Καλές Τέχνες φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ποιος δε θα θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία εκεί που δίδαξε ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης, ιατρική εκεί που θεράπευε ο Ιπποκράτης, μαθηματικά στην πατρίδα του Αρχιμήδη και του Πυθαγόρα, αρχιτεκτονική και γλυπτική δίπλα στα δημιουργήματα του Ικτίνου και του Φειδία, ποίηση εκεί που εμπνεύστηκε ο Πίνδαρος και η Σαπφώ, Θέατρο στον τόπο που το γέννησε, κτλ.

Εδώ θα δημιουργηθούν τα πιο τέλεια επιστημονικά εργαστήρια, τα οποία θα παράγουν γνώσεις, τεχνολογία και τεχνογνωσία με αυστηρή προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν για το καλό της ανθρωπότητας, και όχι για την καθυπόταξή της!
Εδώ θα τελούνται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τον τρόπο, το ήθος και την αισθητική που τους αρμόζει, ανακτώντας ο θεσμός την παλιά του αίγλη, προάγοντας το κάλος του ανθρωπίνου σώματος, τη δύναμη της θέλησης, την ευγενική άμιλλα, την εκεχειρία, και όλες τις ηθικές αξίες, χωρίς την σημερινή κατάντια της άκρατης εμπορευματοποίησης, της ντόπας και του αθέμιτου ανταγωνισμού!

Η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο, με μυθολογικά πάρκα, ενιαίους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της υπέροχης ελληνικής φύσης και κατακτήσεις του ανθρώπινου γένους!
Θα αναπτυχθούν τα καλύτερα θεραπευτήρια (Ασκληπιεία) του σώματος και της ψυχής!
Η Ελλάδα θα αναδειχτεί σε τόπο πραγματικής αναψυχής και όχι κερδολάγνου και περιβαλλοντοκτόνου τουρισμού….

Σας φαίνονται «απραγματοποίητα όνειρα» όλα αυτά;

Κι όμως! Δεν απέχουν πολύ από το όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια, που έκανε πράξη στην Ελβετία ως δημιουργός του πρώτου της Συντάγματος, του πιο δημοκρατικού μέχρι και σήμερα στον κόσμο, όπου θέσπισε το σύστημα διοίκησης των καντονιών, την Πολεμική Ουδετερότητα και την ανάδειξη της Ελβετίας σε Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Κέντρο.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν πρόλαβε να εφαρμόσει μία ανάλογη ιδέα με αυτή που σας περιέγραψα πιο πάνω, γιατί τον δολοφόνησαν…
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι προσπάθειες του μεγάλου μας ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, με τις Δελφικές Εορτές, που όμως δεν ευδοκίμησαν.
Και να είστε σίγουροι, ότι αν πιστέψουμε σ’ αυτό το όραμα και προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε, δε θα είμαστε μόνοι! Εκατομμύρια φιλέλληνες, σε όλον τον κόσμο, διανοούμενοι άνθρωποι που έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και αναγνωρίζουν την παγκοσμιότητά του, και που κατέχουν περίοπτες θέσεις και δύναμη στο χώρο της επιστήμης, των Καλών Τεχνών, της πολιτικής και του πλούτου, θα συστρατευτούν μαζί μας και θα βοηθήσουν, όπως βοήθησαν και στην Εθνική μας Παλιγγενεσία το 1821, πιστεύοντας τότε, πως θα αναβίωνε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μαζί με τη γένεση του Νέου Ελληνικού Κράτους!

Ας μην τους απογοητεύσουμε! Ας ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κάναμε πριν από 200 χρόνια!
Ας ξεφύγουμε από την απλή διαχείριση της μιζέριας μας κι ας προσπαθήσουμε κάτι Ωραίο, Μεγάλο, Αληθινό, όπως θα έλεγε και ο Κωστής Παλαμάς!
Σ’ έναν κόσμο που δείχνει να έχει χάσει τον μπούσουλα και να οδεύει προς την αυτοκαταστροφή του, η επιστροφή στις διαχρονικές ελληνικές πολιτισμικές αξίες ίσως να είναι η μόνη σωτηρία του, όπως έγινε στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό, που ήταν χαμένος μέσα στα σκοτάδια του Μεσαίωνα…

Ας γίνουμε και πάλι ο φάρος του πολιτισμού, για τους χαμένους στη θάλασσα της παρακμής και της αλλοτρίωσης…
Ο Ελληνισμός, δεν είναι ένα ακόμα εθνικιστικό όραμα, όπως βλέπουμε να αναπτύσσονται ματαιόδοξα και μισαλλόδοξα σε διάφορα έθνη.
Ο Ελληνισμός είναι κατι πολύ παραπάνω! Είναι το μονο Πανανθρώπινο Πολιτισμικό Κίνημα, που δεν περιορίζεται στο στενό πλαίσιο ενός έθνους, αλλά έχει οικουμενικό χαρακτήρα!

Είμαστε κληρονόμοι μιας τεράστιας πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την οποία όμως αποφεύγουμε να κάνουμε αποδοχή, επειδή φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες που της αναλογούν, γιατί μας πείσανε ότι είμαστε «ανάξιοι» και «τεμπέληδες»…
Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα; Έλληνες τω γένος και φιλέλληνες στην παιδεία, ενωμένοι και μεθοδικά, ας προσπαθήσουμε γι αυτό το μεγαλόπνοο όραμα, ως οφείλουμε στη συνείδησή μας….

Αν όχι εμείς, τότε ποιός;
Αν όχι τώρα, πότε;

Αναμένεται λήψη παγκόσμιας πρωτοβουλίας που θα κάνει το όραμα πράξη! Ας είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε ο καθένας όπως μπορούμε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ