Επίθεση Αλ. Χαρίτση στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και ενημερώθηκε για την τεράστια οικολογική καταστροφή

Την έντονη ανησυχία του για την τεράστις οικολογική καταστροφή που συντελείται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία ώς απότοκο της περυσινής καταστροφής εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ύστερα από ενημέρωση που είχε για την κατάσταση που επικρατεί από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.

Παράλληλα εξαπέλυσε ευθέια επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική διαχείριση της κατάστασης στη μετά DANIEL εποχή στη Θεσσαλία κάνοντας λόγο όχι μόνο για ανυπαρξία αλλά και για απένταξη αντιπλημμυρικών έργων.

Σε δήλωσή του ανέφερε:

«Βρίσκομαι για μία ακόμη φορά σήμερα εδώ στη Λάρισα, δυστυχώς όμως όχι για καλό λόγο. Πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με ενημέρωσε για την καταστροφή η οποία έχει συμβεί και για τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή του Daniel. Και δυστυχώς μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε δει την κυβέρνηση να προχωράει σε απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να σπεύδει να δημιουργήσει φορέα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ανώνυμη εταιρεία, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Έχουμε δει πολυδιαφημισμένες και πολυδάπανες μελέτες Ολλανδών. Και βεβαίως έχουμε δει και την κατάργηση των φορέων διαχείρισης και μεταξύ αυτών και του φορέα για την προστασία της Λίμνης Κάρλας.

Όλες αυτές είναι πράξεις της κυβέρνησης οι οποίες δυστυχώς έρχονται να επιτείνουν την καταστροφή. Και πριν από λίγο άκουσα και τον περιφερειάρχη να μας λέει ότι το κεντρικό κράτος τώρα, μετά από την τελευταία καταστροφή, είναι παντελώς απών. Είναι απούσες οι υπηρεσίες του, είναι απών χρηματοδοτικά για να ενισχύσει την περιφέρεια και τους φορείς που ασχολούνται με την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι η φυσική αποκατάσταση, η προστασία της δημόσιας υγείας και η επαναφορά της στοιχειώδους κανονικότητας, ειδικά στην περιοχή του Βόλου. Εκεί που οι πολίτες πραγματικά σήμερα υποφέρουν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά.

Και από κει και πέρα αυτό το οποίο χρειάζεται επιτέλους, είναι ένα Εθνικό Πρόγραμμα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Με ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Με στήριξη της Θεσσαλίας, η οποία για ακόμη μία φορά γίνεται το hotspot της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Kαι περιμένω να δω αύριο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έρθει εδώ στη Θεσσαλία, να δούμε τι θα εξαγγείλει και πάλι.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι όπως έγινε και πριν από ένα χρόνο με τον Daniel, οι εξαγγελίες του θα μείνουν στα χαρτιά. Όπως μας είπε και ο κ. περιφερειάρχης δυστυχώς τίποτα απ’ αυτά τα οποία εξαγγέλθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν έχει γίνει πράξη.
Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση, χρειάζεται το κράτος και η πολιτεία να σταθούν δίπλα σε μια περιοχή, η οποία συμπυκνώνει όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους διαχρονικά, αλλά και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κυβέρνησης της καταστροφής τα τελευταία 5 χρόνια».

Συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι απαιτούνται έργα και όχι υποσχέσεις. Προηγήθηκε επίσκεψή του – αυτοψία στο θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα και στον Ξηριά και συνάντησή του με φορείς της πόλης, περιβαλλοντικές ομάδες και κινήσεις πολιτών στο roof garden του ξενοδοχείου Κυψέλη.

Η συνάντηση έγινε παρουσία της πρώην υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, του Κώστα Πουλάκη και του καθηγητή Γ. Σταμπουλή.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να επαναλάβει τα περσινά, όταν μετά τον Daniel είχε υποσχεθεί σειρά από έργα σε ολόκληρη την Θεσσαλία, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει πράξη».

Αφού για μία ακόμη φορά μίλησε για ανυπαρξία έργων υποστήριξε ότι «απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης, αποζημίωσης, αλλά και θωράκισης της περιοχής για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον. Η Θεσσαλία αυτή την στιγμή νοσεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά και η Κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς και μόνο να υπόσχεται κούφια λόγια, πρέπει να προχωρήσει σε έργα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ