Οργανώνουμε την δράση μας, μαζί και δυνατοί!

Ανακοίνωση του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Την Παρασκευή 30/8/24 συνεδρίασε η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ αποφασίζοντας τα παρακάτω:
Μετά από ένα καλοκαίρι με πυκνές εξελίξεις, δυσκολίες, προβλήματα για τον κλάδο μας και γενικότερα στην κοινωνία ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και οργανώνουμε την διεκδίκησή μας!

Ο φόβος «να μη χάσουμε κι άλλα», μας οδηγεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα καλώντας κάθε συνάδελφο να συμβάλλει στο ανέβασμα της διεκδίκησης, του δίκιου μας μέσα στους χώρους δουλειάς, στην άνοδο της συλλογικής δράσης. Είναι γεγονός ότι οι μεγάλοι αγώνες της πανδημίας και του Προεδρικού Διατάγματος έχουν ανεβάσει το μπόι του Σωματείου και των μουσικών απέναντι σε εργοδότες και Κυβέρνηση, με αυτήν την δυναμική πορευόμαστε.

Δεν θα συμβιβαστούμε με φαινόμενα απληρωσιάς και καθυστερήσεων τα οποία συνιστούν προσβολή και απέναντι στους συναδέλφους μας και στην μάχη που δίνουν καθημερινά για την Τέχνη αλλά και για το μεροκάματο. Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο για την δικαίωση των συναδέλφων μας σε κάθε χώρο για τον οποίο δεχόμαστε αντίστοιχες καταγγελίες.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων κάθε κλάδου που βιώνει την ίδια σκληρή πραγματικότητα της ακρίβειας, της φτώχειας, της μηδαμινής ψυχαγωγίας και των ανύπαρκτων διακοπών. Δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία και την αλληλεγγύη μας προς τους πυρόπληκτους, τους σεισμοπαθείς, τους πλημμυροπαθείς της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας μέσα από τους συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, τις επιτροπές αγώνα των πληττόμενων περιοχών ενισχύοντας με την στήριξή μας τη μόνη δύναμη που αντιστέκεται στην κρατική αδιαφορία.

Άραγε αυτός ο πακτωλός χρημάτων που εισρέει λόγω της «εξωστρέφειας» και του «Τουρισμού», τι δυνατότητες δίνει για μια καλύτερη ζωή για τους μόνιμους κατοίκους της κάθε περιοχής. Όταν αυτήν η περιβόητη εξωστρεφής ανάπτυξη ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή, την καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων, το χτύπημα της ανάγκης για πολιτισμό και αθλητισμό. Πρόσφατο παράδειγμα η αρνητική εξέλιξη του κλεισίματος του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου της Σαντορίνης που παρείχε μουσική Εκπαίδευση σε 100 περίπου νέα παιδιά.

Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά σε εβδομαδιαία βάση. Την ίδια στιγμή τεράστια ποσά κατευθύνονται για την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού καθώς και η μετατροπή της περιοχής μας σε στόχο αντιποίνων.
Το σωματείο μας διεκδικεί για το δίκιο μας, τον πολιτισμό και την ευημερία του λαού μας!

Παλεύουμε για:

• Διεκδικούμε και διαμορφώνουμε τους όρους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους επιχειρηματίες της εστίασης και τους διοργανωτές συναυλιών. Κατοχυρώνουμε με την στάση και την δράση μας κατώτερη αμοιβή σε κάθε δουλειά.

• Να λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναγνώριση των Πτυχίων των Παραδοσιακών Οργάνων. Δηλαδή την απαγόρευση σε συναδέλφους που διδάσκουν για χρόνια να συνεχίζουν να εργάζονται γιατί και οι ίδιοι έχουν γραφτεί ως σπουδαστές.

• Οι καταγγελίες είναι πολλές για ασυντήρητα αυτοκίνητα που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας και μισθώνονται για την μεταφορά μας σε live, όπως και για τα υπέρογκα ποσά που δαπανούν οι συνάδελφοι για εκδηλώσεις που απαιτούν μεταφορά με πλοίο ή αεροπλάνο. Τώρα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα.

• Θεωρούμε σκανδαλώδη την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα μέσα από πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δωρεάν έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου.

• Απαιτούμε άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Πρώην ΟΑΕΔ να διευκρινίσει κάθε πτυχή που αφορά το ταμείο ανεργίας, τα ένσημά μας, το εποχικό βοήθημα που σε λίγο καιρό ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων.

• Τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα σε θεματικά πάρκα, υπηρεσίες θεάματος, ψυχαγωγίας κλπ Οι όλο και πιο φαντασμαγορικές και ταυτόχρονα κερδοφόρες δραστηριότητες σε χώρους ψυχαγωγίας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων αυξάνει κατακόρυφα τον καθημερινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες και το κοινό.

• Μουσικές Σπουδές δημόσιες και δωρεάν από τα πρώτα χρόνια του σχολείου ως το Πανεπιστήμιο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

• Μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για το συντονισμό των δράσεων αλληλεγγύης μας. Ταυτόχρονα το σωματείο μας διεκδικεί να καθορίζονται ρίτρες όταν ένας κρατικός φορέας, ένας Δήμος, μια Περιφέρεια κλείνουν μια συμφωνία με ένα καλλιτεχνικό σχήμα ενώ στην συνέχεια την ακυρώνουν ή με μια απόφαση αντίστοιχου θεσμικού οργάνου ακυρώνεται μια εκδήλωση άλλου διοργανωτή λόγω δημόσιας ασφάλειας, υγείας, καιρικών φαινομένων, πένθους, συμβολικής στήριξης κλπ πρέπει οι συνάδελφοι εργαζόμενοι να αποζημιώνονται με κρατική παρέμβαση.

• Δυναμώνουμε τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Κάποιοι λένε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος βρίσκεται «… σε άλλο κόσμο», έτσι είναι, ανήκουμε σε άλλο κόσμο. Ένα κόσμο που βάζει μπροστά τις ανάγκες των Καλλιτεχνών να αφιερωθούν στην Τέχνη τους και να μπορούν να ζήσουν απ αυτή. Ένα κόσμο που η Τέχνη μιλά για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Απέναντι στον κόσμο των επιχειρηματικών ομίλων, των ευεργετών, των χορηγών, των κερδών τους και των πολέμων τους.

Γι΄ αυτό προχωράμε:

1. Στηρίζοντας την κινητοποίηση – απάντηση στη φιέστα που οργανώνουν η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες την οποία οργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στις 4:30 μ.μ. στην πλατεία της Νίκαιας Λάρισας.

2. Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την μέρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού το Σάββατο 7/9 ( Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την οδό Τ.Τσιόγκα – πρώην Καλλιθέας στις 13:30). Δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία του ΕΚΛ 2410-250708, στο mail του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ pmsparlar@gmail.com καθώς και σε συνεννόηση με τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου.

3. Νέα Συνεδρίαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Παραρτήματος το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό της ετήσιας γενικής συνέλευσης και τον προγραμματισμό δράσης του επόμενου διαστήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ