Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί, φτάνει πια με τη λογική κόστους οφέλους

Δείτε την ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Λάρισας που καλεί στην αυριανή κινητοποίηση στη Νίκαια

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπουργείο Παιδείας και διευθύνσεις εκπαίδευσης, πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας, προωθούν συντεταγμένα την εξοικονόμηση προσλήψεων εκπαιδευτικών μέσα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων, εφαρμόζοντας τη διαχρονική στρατηγική των κυβερνήσεων, που λέει ότι η μόρφωση των παιδιών μας είναι κόστος που πρέπει να περικοπεί. Προσπαθούν μέσω των συγχωνεύσεων να καταργήσουν πανελλαδικά περίπου 1.000 τμήματα, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε λιγότερους διορισμούς αναπληρωτών και να εξαναγκάσουν σε κινητικότητα μεταξύ τριών και τεσσάρων σχολείων τους «υπεράριθμους» εκπαιδευτικούς.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, τη χρονιά που μας πέρασε, είχε μιλήσει επανειλημμένα για νέο σύστημα υπολογισμού των κενών στα σχολεία και τώρα αποκαλύπτεται τι εννοούσε. Υπουργείο και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στοιβάζουν σαν σαρδέλες τους μαθητές στις τάξεις, επιχειρώντας συγχωνεύσεις τμημάτων, βλέποντάς τα παιδιά μας απλώς ως αριθμούς και παραγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τάξης.

Προχωρούν σε συγχωνεύσεις και δημιουργία τμημάτων με το μέγιστο αριθμό παιδιών, δηλαδή με 25 έως και 27 μαθητές, κάνοντας τα στραβά μάτια σε μικρές αίθουσες, σε γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ και παράλληλες στηρίξεις, παράγοντες που ακόμα και με βάση την αστική νομοθεσία επιτάσσουν μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα.

Με βάση στοιχεία του συλλόγου δασκάλων Λάρισας «Κων/νος Κούμας» έχουμε συμπτύξεις τμημάτων στα παρακάτω Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία:

1. 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
2. 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
3. 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
4. 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης
5. 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα
6. 11ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
7. 33ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
8. 29 Νηπιαγωγείο Λάρισας
9. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας

Επίσης συμπτύξεις επιχειρούνται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά μας όμως δεν είναι αριθμοί! Δε θα ανεχτούμε και πάλι να μπει το δικαίωμα τους στη ζωή και τη μόρφωση στην εγκληματική ζυγαριά του κόστους-οφέλους.

Αυτό είναι το ¨ψηφιακό σχολείο” που οραματίζεται η Κυβέρνηση. Το σχολείο της υποχρηματοδότησης, της μόνιμης έλλειψης εκπαιδευτικών από το πρώτο κουδούνι, των κτιριακών προβλημάτων, της στοίβαξης των μαθητών σε πολυάριθμα τμήματα.

Οι γονείς δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Οργανώθηκαν μαζικές συνελεύσεις σε σχολεία που θίγονται από τις επιχειρούμενες αλλαγές, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, ενώ πάρθηκαν συλλογικές αποφάσεις στην κατεύθυνση να μην περάσουν οι επικείμενες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις πάρθηκαν πίσω, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των γονέων. Δεν χωράει όμως εφησυχασμός. Κρίσιμο είναι μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς να επιδιώξουμε συντονισμό με τα εκπαιδευτικά σωματεία και άλλους φορείς που βρίσκονται και αυτοί σε κινητοποιήσεις απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε:
• να παρθεί πίσω κάθε συγχώνευση Τμήματος
• μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι τα μπαλώματα που επιχειρεί η Κυβέρνηση, αφού οι προσλήψεις που ανακοίνωσε καλύπτουν μόνο το 1/5 των κενών
• μείωση των μαθητών ανά Τμήμα με 15 μαθητές στο νηπιαγωγείο στην Α’ και Β’ Δημοτικού και μέχρι 20 μαθητές σε όλες τις άλλες τάξεις
• ουσιαστική χρηματοδότηση των σχολείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων, καθώς και κάθε γονιό ξεχωριστά να διεκδικήσουμε τα επείγοντα και δίκαια αιτήματά μας στη κινητοποίηση που διοργανώνουν το ΕΚΛ, η ΕΟΑΣΝΛ και οι επιτροπές πλημμυροπαθών στην Πλατεία της Νίκαιας την Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, στις 4:30 το απόγευμα για να χαλάσουμε τη φιέστα που διοργανώνουν η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή με την παρουσία και του πρωθυπουργού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ