Για το ψηφιακό κτηματολόγιο ενημερώθηκε το Κτηματολογικό γραφείο Λάρισας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το πρωί σήμερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη για τις νέες δυνατότητες του γραφείου, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο, σύγχρονο κτήριο πριν από περίπου έναν μήνα και έχει αναβαθμιστεί πλήρως, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ο προϊστάμενος του γραφείου Χρήστος Παπαβασιλείου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων ενώ παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο μία προσημείωση στην πλατφόρμα νομικού ελέγχου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μία συμβολαιογραφική πράξη που χρειαζόταν δύο ώρες και τώρα εκτελείται σε πέντε λεπτά.

«Εγώ πάντως να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνολική πρόοδο η οποία έχει γίνει στο project του Κτηματολογίου, το οποίο πια θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025, και νομίζω ότι οι εικόνες τις οποίες είδαμε πιστοποιούν στην πράξη, ουσιαστικά, τη μετάβαση από τον “Μεσαίωνα” στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.

Να σταθώ στη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται τις επόμενες εβδομάδες, που θα διευκολύνει σημαντικά όλες τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν στο Κτηματολόγιο. Και βέβαια, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για το γεγονός ότι μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για επαναλαμβανόμενες πράξεις, όπως, ας πούμε, οι αναγνώσεις συμβολαίων, και ουσιαστικά υποδεικνύει στους υπαλλήλους και τους διευκολύνει σε σχέση με τις κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουν, ότι θα βρει εφαρμογή και σε πολλές άλλες διαδικασίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, αλλά να απελευθερώσουμε και ανθρωποώρες και ουσιαστικά η δουλειά να διεκπεραιώνεται πολύ πιο γρήγορα.

Και βέβαια, να εκφράσω και την χαρά μου για τα καινούρια γραφεία, τα οποία σίγουρα πρώτα και πάνω απ’ όλα βοηθούν την ποιότητα εργασίας των ίδιων των εργαζομένων, αλλά προφανώς και εξυπηρετούν πολύ καλύτερα τους πολίτες οι οποίοι έρχονται στα γραφεία του Κτηματολογίου, αν και προφανώς η βούλησή μας είναι η φυσική επαφή του πολίτη με το Κτηματολόγιο να μειώνεται προς όφελος της ψηφιακής επικοινωνίας, η οποία ούτως ή αλλιώς καθίσταται μονόδρομος.

Επομένως, συγχαρητήρια πολλά και εύχομαι να μας δώσετε χρήσιμο feedback για το εργαλείο και πολύ σύντομα να μπορούμε πια να το αξιοποιούμε συνολικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας αποτελεί την έδρα του Κτηματολογίου για ολόκληρη τη Θεσσαλία, με υποκαταστήματα στον Τύρναβο, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στη Σκιάθο και στα Τρίκαλα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, πλέον οι περισσότερες πράξεις στο Κτηματολόγιο Λάρισας υποβάλλονται ψηφιακά. Από τις 200 αποφάσεις ανά μήνα, μετά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί έως και 300% σε σύγκριση με πέρυσι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ