Κλιματική αλλαγή: Πάνω από το 20% των ισπανικών αμπελώνων επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα το 2024

Δείτε τί αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Σύμφωνα με εκτίμηση που μόλις δημοσιεύθηκε από την Agroseguro, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της γεωργικής ασφάλισης στα Πυρηναία, περισσότερα από 200.000 εκτάρια αμπέλια έχουν υποστεί ζημιές που συνδέονται με κλιματικά φαινόμενα το 2024, που αντιστοιχούν στις μισές από τις ασφαλισμένες περιοχές.

Οι χαλαζοπτώσεις έχουν επηρεάσει περισσότερα από 49.000 ασφαλισμένα εκτάρια σε ολόκληρη την Ισπανία φέτος

Προς το παρόν, οι αιτήσεις αποζημίωσης που έλαβε η Agroseguro αντιστοιχούν σε 175.000 εκτάρια, αλλά ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτή η έκταση θα ξεπεράσει τα 200.000 εκτάρια. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 250 τεχνικοί θα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο των διαφορετικών κλιματικών φαινομένων στους αμπελώνες οινοσταφύλων στην Ισπανία. Μεταξύ των αξιοσημείωτων γεγονότων, μπορούμε να αναφέρουμε τους παγετούς τον Απρίλιο και τον Μάιο που προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 68.000 εκτάρια, κυρίως στην Castille-La Manche και στην Castille Léon, αλλά και σε άλλες περιοχές παραγωγής όπως η Rioja, η Catalogne, η Pays Basque, η Aragon και η Navarre. Οι χαλαζοπτώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο «και δεν έχουν σταματήσει από τότε», σημειώνει η Agroseguro, επισημαίνοντας την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης για περισσότερα από 49.000 εκτάρια ασφαλισμένων αμπελιών. Επηρεάζονται σχεδόν όλες οι περιοχές παραγωγής, με τα πιο έντονα επεισόδια να σημειώνονται τον Ιούνιο, αν και οι καταιγίδες τον Ιούλιο και τον Μάιο ήταν επίσης βίαιες.

Κατεστραμμένα και νεκρά αμπέλια λόγω ξηρασίας

Στη συνέχεια έρχεται η ξηρασία, η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που καταστρέφουν σχεδόν 33.000 εκτάρια μη αρδευόμενων αμπελώνων, ιδίως στην Aragon, την Catalogne, την Estrémadure, την Valence και την Castille-La Manche. Στην Catalogne, ακόμη και αν η κατάσταση είναι πολύ ακανόνιστη, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν πτώση άνω του 35% της παραγωγής σταφυλιών φέτος σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Priorat και της Terra Alta, ενώ στην Penedès και σε ορισμένες περιοχές της Tarragona η συγκομιδή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2023 σύμφωνα με την αγροτική ένωση Unió de Pagesos. Πέρυσι, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονταν από 4.000 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο, το μισό από αυτό που θεωρούνταν προηγουμένως ο κανόνας. Η Unió de Pagesos ζητά να χορηγηθεί ενίσχυση σε αμπελουργούς που συγκομίζουν λιγότερο από 8.000 κιλά ανά εκτάριο, «όπως έγινε πέρυσι». Να σημειωθεί ότι στον ισπανικό αγροτικό τύπο διατυπώνονται αιτήματα, όπως «τα αμπέλια έχουν εξαντληθεί και πολλά νεκρά αμπέλια που είναι κατεστραμμένα… Θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην φύγουν οι αμπελουργοί».

Η συγκομιδή αυξάνεται, τα αποθέματα πέφτουν

Θυμηθείτε ότι στα τέλη Ιουλίου, οι ισπανικοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προέβλεπαν εθνική συγκομιδή 39.751.500 εκατόλιτρων οίνου και γλευκών φέτος, αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ιδίως λόγω της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής στην Castile-La Manche (24 Mhl /+33%) και την Estrémadure. Παρά την αύξηση αυτή, η πραγματοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί προφανώς από τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες, ο ισπανικός τομέας είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο των αποθεμάτων που μειώθηκαν κατά 14,5% για το κρασί και κατά 38,3% για τα γλεύκη στις 31 Μαΐου 2024 σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα στην αρχή της περιόδου, την 1η Αυγούστου, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πρόσφατων περιόδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ