Με στόχο τη στήριξη της οινικής παραγωγής και της αμπελοκαλλιέργειας ξεκίνησε η Γιορτή Κρασιού στον Αμπελώνα (ΦΩΤΟ)

Στ. Τσικριτσής: Δωρεάν είσοδος παντού γιατί κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών των φορέων άνοιξε σήμερα τις πύλες της η Γιορτή Κρασιού του Αμπελώνα που αποτελεί έναν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της περιοχής έχοντας τις ρίζες της στο μακρινό 1950 όταν έγινε και η πρώτη εκδήλωση.

Στην τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής τονίζοντας τη σημασία της γιορτής για την οινική παραγωγή και την αμπελοκαλλιέργεια του δήμου, ενώ ξακαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι όλες οι εκδηλώσεις της γιορτής είναι δωρεάν για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλες οι οικογένειες της περιοχής και όλοι οι επισκέπτες της γιορτής.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Ο Δήμος Τυρνάβου και η Αντιδημαρχία πολιτισμού σας καλωσορίζουν στην Γιορτή Κρασιού, στην πόλη του Αμπελώνα.

Ο οίνος, το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και τα ίχνη του χάνονται στο βάθος των αιώνων. Αναφορές για τη χρήση του εντοπίζονται στα Ομηρικά έπη, στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, σε κείμενα του Ιπποκράτη.

Η οινοφόρος άμπελος, θεωρούνταν θείο δώρο για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς πίστευαν ότι τους δόθηκε από τον Διόνυσο, θεό του κρασιού και της αμπέλου.

Eδώ στην εύφορη πλευρά της Θεσσαλικής πεδιάδας, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Τυρνάβου, οι αγρότες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια και ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, έκτασης 25.000 στρεμμάτων, στον οποίο καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες σταφυλιών με κυρίαρχη το Μοσχάτο Τυρνάβου, ανήκει στον Δήμο μας.

Έτσι λοιπόν το μακρινό 1959 ξεκίνησε ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού, στον Αμπελώνα, με στόχο την ανάδειξη της οινικής παραγωγής και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αμπελώνων της περιοχής μας. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου από τον Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με οινοποιεία, οινοποιούς και με παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως η φετινή Γιορτή κρασιού διοργανώθηκε από τον Δήμο μας, παρά τις δυσκολίες της υποχρηματοδότησης για τον πολιτισμό από την κεντρική εξουσία, καθώς στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την αμπελοκαλλιέργεια που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας στην περιοχή μας.

Παράλληλα μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης στηρίζουμε την ερασιτεχνική δημιουργία και τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό η κάθε κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει τους αναγκαίους μόνιμους πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Για την Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια! Στόχος μας κάθε οικογένεια να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές της μέρες, με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε “δημιουργική βιομηχανία”, όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία είναι ανθρώπινη ανάγκη και πρέπει να παρέχεται στον λαό απλόχερα, χωρίς αντίτιμο και περιορισμούς.

Σήμερα, αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, σχεδόν συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα τις γεωργικές εκτάσεις σε χωριά, αλλά και στην πόλη του Αμπελώνα. Δεν ξεχνάμε ότι 15.770 στρέμματα γης εδώ, καλύφθηκαν κάτω από το νερό, όπως επίσης και 74 κτηνοτροφικές μονάδες.

Ως δημοτική αρχή βγήκαμε μπροστά, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να έρθουν πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση της αγροτικής και αστικής οδοποιίας ταυτόχρονα όμως λάβαμε μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες και συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία έργα προστασίας του λαού.

Επίσημα λοιπόν σήμερα ανοίγει η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Η είσοδος ελεύθερη.

Καλή διασκέδαση σε όλες και σε όλους.

Σας ευχαριστώ».

Εισηγήσεις

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας έλαβαν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Ομιλία από τη διευθύντρια του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου με θέμα: «Ο Οίνος της Ζωής, του Πολιτισμού, της Διατροφής»

Ομιλία από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Τάνια Μπέλτσιου – Δαλακώνη με θέμα «Το κρασί, σύμμαχος στη μεσογειακή διατροφή»

Επίδειξη μαγειρικής από τον chef Τάσο Παπαμιχάλη και το τμήμα μαγειρικής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, όπου θα προσφέρονται στους επισκέπτες μικροεδέσματα που σχετίζονται με το κρασί

Γνωριμία με τα κρασιά οινοποιείων του δήμου

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία των Χρήστου Δάντη και Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, που ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ