Δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Δωδεκανήσου ολοκληρώθηκε η πορεία των μελών του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, με συνθήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίες και υψηλότερους μισθούς.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της ΧΑΝΘ όπου το παρών έδωσε όπως κάθε χρόνο και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ είναι παρών στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, της ΕΕ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του αστικού κράτους που συσσωρεύουν συνεχώς νέα βάσανα για τον ελληνικό λαό. Παλεύουμε, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσουν οι αγώνες μεγαλύτερο δυναμισμό, να αποκτήσουν πραγματικά αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό για τη νέα κοινωνία που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, για τη νέα εξουσία, την εργατική.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αντιπαλεύουμε όλες τις αυταπάτες, τα ψέματα που καλλιεργούν τα κόμματα τους συστήματος, της σοσιαλδημοκρατίας, της λαϊκίστικης ακροδεξιάς, του οπορτουνισμού που συσσωρεύουν συνεχώς νέα προβλήματα, λένε παχιά και μεγάλα λόγια, την ώρα που έχουν ίδια στρατηγική γραμμή με τη ΝΔ. Και ουσιαστικά είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, όπως παλιότερα, είτε είναι στην αντιπολίτευση, όπως σήμερα, παίζουν τον ρόλο της, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ΚΚΕ σήμερα είναι η μοναδική γνήσια εργατική λαϊκή αντιπολίτευση. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Το ΚΚΕ είναι εδώ αποφασισμένο, μαχητικό, ικανό, ενωμένο, δυνατό»

Έντονο κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν και το χρώμα της Παλαιστίνης, η σημαία της οποίας ανέμιζε σε διαφορά σημεία και ήταν στην κεφαλή της πορείας. Το «παρών» έδωσαν και οι διανομείς οι οποίοι έκαναν μοτοπορεία και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι εργαζόμενων και συνταξιούχοι.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ.

Όλοι οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρθηκαν με συνθήματα και πανό στις διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση στους μισθούς. «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας» είναι το κεντρικό σύνθημα.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Με σύνθημα συλλογικές συμβάσεις στους χώρους εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα κατά της ακρίβειας χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ υπό καταρρακτώδη βροχή προς το Συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Οι εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης και ζητούν εδώ και τώρα ενίσχυση των δημοσίων δομών, της υγείας, της παιδείας καθώς και λύσεις για το πρόβλημα της στέγασης.

Ενώ η πορεία περνούσε από την Λεωφόρο Νίκης ξέσπασε δυνατή βροχή με πολλούς διαδηλωτές να ανοίγουν ομπρέλες, ενώ οι λιγότερο τυχεροί προσπάθησαν να προστατευθούν με τα πανό.

Η μεγάλη πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ λίγα μέτρα από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Νωρίτερα, με κύρια αιτήματα τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις αυξήσεις σε μισθούς αλλά και την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην καθιερωμένη συγκέντρωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ και της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετέχουν μέλη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνδικάτων εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου, συνταξιοδοτικών ενώσεων κ.α.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων τονίζουν πως την ίδια ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Σημειώνουν δε πως μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση συρρικνώνει τα εργασιακά δικαιώματα αλλά επίσης με τεχνάσματα προσπαθεί να πείσει πως νοιάζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων για την ακρίβεια και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Δημήτρης Ντρατής, μέλος της γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε ότι η λιτότητα και η ακρίβεια τσακίζουν τους εργαζόμενους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί πια να τα βγάλει πέρα έχοντας φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

Παρών στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, ο οποίος δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα απέναντι σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την αισχροκέρδεια και όχι την εργασία».

Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Με συνθήματα κατά της ακρίβειας και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μηνύματα αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου πραγματοποίησαν στάση μπροστά από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και φώναξαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Καμάρα όπου και κατέληξαν.

Την πορεία ακολουθούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ περιμετρικά των οδικών αρτηριών όπου πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις είχαν στηθεί μπλόκα με κλούβες των ΜΑΤ.

πηγή: voria.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ