Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της ΑΕΝΟΛ Α.Ε.

«Μιλώντας για Οινοτουριστικές εμπειρίες»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της εκδήλωσης «Μιλώντας για Οινοτουριστικές εμπειρίες», που διεξήχθη στις 31 Αυγούστου 2024 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνη, στην γραφική ορεινή Ραψάνη, από την ΟΤΔ της ΑΕΝΟΛ Α.Ε., η οποία αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση υλοποίησης της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισµού» στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 του Τ.Π. CLLD/LEADER 2014-2020.

Κύριος στόχος της διατοπικής συνεργασίας – που υλοποιείται από 22 αναπτυξιακές εταιρείες (ΟΤΔ LEADER) από όλη την Ελλάδα – είναι, η μετατροπή των σταθερά αυξανόμενων πιστοποιημένων για την υποδοχή επισκεπτών οινοποιείων, σε κόμβους διασύνδεσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα (αμπέλι) και της μεταποίησης (οινοποίηση), με φορείς και εργαλεία του τουρισμού: τουριστικούς πράκτορες, φιλοξενία, εστίαση, τοπική κοινωνία, τοπικά προϊόντα και βέβαια τις καθαυτές περιοχές, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα αξιοθέατά τους.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουριστικού Προϊόντος, μέσα από την υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στην οργάνωση και τη δημιουργία και την προσφορά ενός μίγματος που, με αφετηρία τον οίνο, θα αφορά ένα τουριστικό προϊόν βιωματικής εμπειρίας (οινοτουριστικό), προς ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης από τουρίστες εξωτερικού και εσωτερικού, έως και ενός τουριστικού προϊόντος προστιθέμενη αξίας. Έτσι, το κέρδος δεν θα αφορά μόνο στα οινοποιεία, αλλά στον ελληνικό τουρισμό εν γένει, την περιφέρεια ―συχνά και τη λιγότερο αναπτυγμένη τουριστικά― και στις τοπικές κοινωνίες, με οικονομικά και όχι μόνο οφέλη, π.χ. αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας, εκπαίδευση, αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου κ.ά.

Την έναρξη της εκδήλωσης επισφράγισε με τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών Κ. Μανώλης, ο οποίος και προσδιόρισε τον ρόλο της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. στην περιοχή του Ν. Λάρισας ως έναν εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό βραχίονα στην υλοποίηση δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής :

“Τόσο η τοπική Αρχή όσο και οι Σύλλογοι με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο να προβάλουν την ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Ραψάνης και το ξακουστό Π.Ο.Π. ραψανιώτικο κρασί, που είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Στο Δήμο Τεμπών διαθέτουμε επισκέψιμα οινοποιεία, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Τουρισμού, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ξεναγηθεί στους αμπελώνες του φημισμένου ΠΟΠ οίνου της Ραψάνης. Εδώ συνδέονται τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, τα οποία συνδυάζονται εκπληκτικά με τις μοναδικές ποικιλίες του κρασιού.
Ως δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να στηρίζουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε, ώστε να καλυτερεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων μας στην ευλογημένη Τεμπών Γη.
Στο πλαίσιο αυτό, με την σημερινή εκδήλωση προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή της Ραψάνης και των τοπικών οινοποιείων, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερη επισκεψιμότητα και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός”.

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD LEADER της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. του ΠΑΑ 2014-2020, και Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Θεσσαλίας κα Ανδριάνα Κομήτσα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι : « Ο οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού στη χώρα μας, με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές για το μέλλον. Η Ραψάνη είναι ίσως ο καταλληλότερος τόπος για μια συζήτηση για τον οινοτουρισμό, καθώς συνδέεται τους τελευταίους τουλάχιστον τρείς αιώνες με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του περίφημου οίνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «ΡΑΨΑΝΗ». Βρισκόμαστε στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Στην ΑΕΝΟΛ είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το Μουσείο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER, που εδώ και 32 χρόνια υλοποιεί η ΑΕΝΟΛ.

Η διατοπική συνεργασία, έχει ως κύριο στόχο την μετατροπή των οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Οι διαδρομές σε τόπους και κουλτούρες μέσα από τις οινικές παραδόσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, να γνωρίσει τον τόπο μας, με έναν τρόπο που θα τον κουβαλάει για πάντα στην καρδιά του. Αποτελεί μια απόλαυση γαστρονομική αλλά και πολιτιστική, ένα μοναδικό, βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του κάθε τόπου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη στήριξη τέτοιων εκδηλώσεων και φεστιβάλ με επίκεντρο την οινική παράδοση του τόπου μας , με συμμετοχή σε εκθέσεις, με την δημιουργία των «Δρόμων του Κρασιού», μέσα από ειδικές διαδρομές που συνδέουν μεταξύ τους επισκέψιμα οινοποιεία σε όλη τη Θεσσαλία, στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των αμπελουργών, τη στήριξη και προώθηση του θεσσαλικού οίνου και την αξιοποίηση του οινοτουρισμού ώστε να επιτύχουμε και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημητρίου Τσέτσιλα, ο οποίος τόνισε ότι «Ο οινοτουρισμός, ως θεματικός τουρισμός, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του Ελληνικού τουρισμού, της ανάπτυξης της υπαίθρου, αλλά και της χώρας συνολικά. Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να υποστηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή της Θεσσαλίας».
Τέλος, εκ μέρους του Δ.Σ της ΑΕΝΟΛ Α.Ε., και του Προέδρου της ΑΕΝΟΛ Α.Ε, και Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικολάου Γάτσα, τον χαιρετισμό του στους παρευρισκομένους της εκδήλωσης απήυθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας Α. Ε. (ΑΕΝΟΛ Α. Ε) κ. Γεώργιος Κυριλλίδης, τονίζοντας την αξία αντίστοιχων με την παρούσα ημερίδων και δράσεων που αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού και ανάπτυξης, τουριστικής και οικονομικής.

Η έναρξη των εισηγήσεων σχετικά με τον οινοτουρισμό έγινε από κ. Σεβαστή Μπασδέκη, συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, οποία ανέπτυξε το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», του Υπομέτρου 19.3..


Στη συνέχεια ακλούθησε εισήγηση του οινολόγου Θάνου Καραθάνου, μέλους ΔΣ της ΕΝΟΑΘΕ με θέμα την «Βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισµού στην ΠΕ Λάρισας» Επιπρόσθετα, ο κατ’ εξοχήν ειδήμων του Οίνου, Sommelier κ. Κώστας Προβατάς DipWSET, και ο κ. Γιώργος Χρυσοχόος, οινοποιός της Ραψάνης ταξίδεψαν το κοινό τους πίσω στο χρόνο και μακριά σε άλλες περιοχές του κόσμου με τις ιστορίες των τοπικών οίνων, και την διαχρονική καλλιέργεια των αμπελιών της περιοχής.
Τέλος ο κ. Προβατάς προσέγγισε τις παραδοσιακές γεύσεις εδεσμάτων της περιοχής με ένα οινικό ταίριασμα του προϊόντος κρασί Ραψάνης ΠΟΠ.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD LEADER της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. κ. Ανδριάνα Κομήτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Νικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. κ. Γιώργος Κυριλλίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ραψάνης κ. Στέλιος Παζάρας ο Πρόεδρος της ΕΝΟΑΘΕ κ. Γιώργος Λόλας, στελέχη της ΑΕΝΟΛ ΑΕ., τοπικοί οινοπαραγωγοί, επαγγελματίες του τουρισμού αρκετοί επισκέπτες και οινολάτρες, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων που αγγίζουν καθημερινά και επαγγελματικά θέματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ