Δημ. Κουρέτας: Έτοιμος ο φάκελος για την πιστοποίηση του Χαλβά Φαρσάλων ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στις αγορές

Την ολοκλήρωση του φακέλου για την πιστοποίηση του χαλβά Φαρσάλων ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον δήμαρχο Φαρσάλων, Μάκη Εσκίογλου, και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλο για την έναρξη της φετινής, 17ης Γιορτής Χαλβά, την προσεχή Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου.

«Πέρυσι, όταν είχα πάει στον Δήμαρχο του είχα υποσχεθεί ότι φέτος στη Γιορτή Χαλβά θα έχω έτοιμο τον φάκελο και αυτό έχει γίνει. Θα τον δώσω επίσημα το Σάββατο, στο πλαίσιο της Γιορτής για να κατατεθεί και να γίνει πλέον ο χαλβάς Φαρσάλων ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ» τόνισε ο κ. Κουρέτας και -με την ιδιότητα του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας- αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του προϊόντος: «Ο χαλβάς είναι ένα πολύ παρεξηγημένο διατροφικό προϊόν ωστόσο έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Τα 100 γραμμάρια χαλβά καλύπτουν το 55% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπου σε σίδηρο, το 48% σε μαγνήσιο, το 36% σε φώσφορο, το 32% σε χαλκό, το 18% σε ψευδάργυρο, και το 15% σε ασβέστιο ενώ βάσει πειραμάτων έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη του χαλβά όχι μόνο περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά είναι ισορροπία για τη διατροφή και ιδιαίτερα εύπεπτη. Συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Καλώ τον κόσμο να επισκεφτεί τη Γιορτή και να γευτεί το ιδιαίτερο αυτό προϊόν».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε «ότι ιστορικά ο χαλβάς μπήκε στην ελληνική διατροφή πριν από 800 χρόνια και δεν έφυγε ποτέ, έμεινε σαν παραδοσιακό γλυκό» και πρόσθεσε με έμφαση: «Τώρα ερχόμαστε εμείς μετά από 800 χρόνια να του δώσουμε μια άλλη αξία. Έχει σημασία αυτό το πράγμα για όλη την περιοχή και για όλη τη Θεσσαλία».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη 17η Γιορτή Χαλβά και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επμελητήριο Λάρισα για τη αρωγή στη φετινή διοργάνωση.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλο, δυο φορείς που σταθερά είναι αρωγοί και δίπλα στον Δήμο Φαρσάλων σε όλες τις εκδηλώσεις.
Ο Δήμος Φαρσάλων εδώ και 17 χρόνια θέλοντας να αναδείξει την αξία του προϊόντος διοργανώνει τη γιορτή του Χαλβά με τη συμμετοχή των χαλβαδοποιών ζαχαροπλαστών Φαρσάλων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας και για πρώτη φορά και την ΠΕΔ Θεσσαλίας. Οι στόχοι της γιορτής Χαλβά είναι η προβολή του τοπικού μας προϊόντος και δεύτερον η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα αυτό το τρίμερο.

Αυτές οι εκδηλώσεις βοηθούν στην ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων. Το προϊόν είναι μοναδικό στην γεύση του και στην διατροφική του αξία όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης. Καλούμε τον κόσμο να έρθει στις τριήμερες εκδηλώσεις 13 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, να δει από κοντά πώς παρασκευάζεται αυτό το τοπικό προϊόν, να το απολαύσει και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Εσκίογλου.

Εύσημα στην Περιφέρεια Θεσσαλία για την πρωτοβουλία πιστοποίησης του χαλβά, απέδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος.
«Το Επιμελητήριο στηρίζει πάντα τη Γιορτή Χαλβά. Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την πιστοποίηση του προϊόντος ώστε να του δώσουμε ονομαστική προέλευση. Ο χαλβάς είναι το μεγαλύτερο brand name και όμως πωλείται στα παζάρια. Θα πρέπει αυτό να αλλάξει , ώστε όπως είπε και ο Περιφερειάρχης το προϊόν να κατακτήσει τις αγορές» δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ