Για τις αυξήσεις των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν τις περίφημες «αυ-ξήσεις» των συντάξεων από το βήμα της ΔΕΘ, σε ποσοστά από 2,2% έως 2,5%, επιχει-ρώντας, αφ’ ενός να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους, αφ’ ετέρου να τους εμφανί-σουν και πάλι… ευνοημένους από την πολιτική των δήθεν παροχών της, όταν την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας τις αυξή-σεις – κοροϊδία και απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Μαζί με την κυβέρνηση σε αυτή την εκστρατεία μια μερίδα των ΜΜΕ και του Τύπου προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες και να παρουσιάσουν ευρωστία όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα της που υποφέρουν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται θα λύνουν σταδιακά τα προβλήματα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;
1). Οι λεγόμενες αυξήσεις που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός από 2,2 έως 2,5% στην ΔΕΘ, είναι κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο και δεν θα δώσουν πάλι καμιά αύξη-ση στο σύνολο των συνταξιούχων ενώ σε 700.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπι-κή διαφορά, με βάση τον ν.4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ γνωστός ως νόμο Κατρούγκαλου που κατά τα άλλα θα καταργούσε η Ν.Δ. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ το επί-δομα κοροϊδία των 100-200 ευρώ αντί για την 13η και 14η σύνταξη τους, που έχει για πολλά χρόνια περικοπεί από όλες τις κυβερνήσεις.
2). Με την ισχύουσα επαίσχυντη εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κε-φαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η επακόλουθη αύξηση που δημιουργείται, α-νεβάζει λογιστικά το ποσό της σύνταξης και αλλάζει τα όρια παρακράτησης σε βάρος του συνταξιούχου. Έτσι αντί για αύξηση σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μείωση στο τελικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το ταμείο από την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι στο ύψος των 18 δισεκα-τομμυρίων.
3). Η «αύξηση», μόνο των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό- ψίχουλο των 17-20 ευρώ στην μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ, δηλαδή των 0,56 ή 0,66 ευρώ την ημέ-ρα!! Ωστόσο όσες από τις πενιχρές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν το ποσό 9.200 ευρώ τον χρόνο, το οποίο είναι αφορολόγητο, και με τις λεγόμενες αυξήσεις το υ-περβούν αυτό το ποσό με την πενιχρή αύξηση που θα λάβουν, αμέσως θα φορολο-γηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν. Επομένως αν δεν γίνει φορολογική αναπροσαρμογή οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση αντί για αύξηση.
4). Η μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και μέχρι το 2027 σε έξι μονάδες που η κυβέρνηση τολμά να προπαγανδίζει ως θετικό μέτρο, στην ουσία θα στερήσει από τον ΕΦΚΑ εκατοντάδες εκατομμύρια προς ωφέλεια των εργοδοτών με παραπέρα χειροτέρευση της θέσης των ασφαλισμένων..
5). Η «αύξηση» σε όσους τελικά προκύψει, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που τσακίζει στην κυριολεξία τους συνταξιού-χους. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται είτε κάτω είτε στα όρια του επιπέδου φτώ-χειας και η κατάστασή τους θα χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμή-σεις δεκάδων φαρμάκων, άκρως αναγκαίων για την υγεία- περίθαλψή τους, ακόμα και μέχρι 448% οδηγεί στην απόγνωση τους συνταξιούχους.

Η λέξη «ψίχουλα» που χρησιμοποιούμε συνήθως για να χαρακτηρίσουμε τις εκά-στοτε κυβερνητικές παροχές, είναι στην περίπτωση αυτή… υπερβολική!! Θα ταίριαζε αν είμαστε… μυρμήγκια… Αλλά δεν είμαστε μυρμήγκια. Είμαστε άνθρωποι, οι πραγ-ματικοί παραγωγοί του πλούτου που έχουμε πληρώσει, ό,τι όλες οι κυβερνήσει μας έχουν αφαιρέσει και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές δεν μπορούμε να αντιμε-τωπίσουμε τις βασικές μας ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οξύνει στο έπακρο οι αντεργατικές τους πολιτικές και δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ωμή πε-ριφρόνηση της κατάστασής μας και της νοημοσύνης μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση πραγματικές αυξήσεις στις συντά-ξεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.
* Κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.
* Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη.
* Επιστροφή των δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών.
* Κατάργηση της ΕΑΣ.
* Πλήρεις συντάξεις χηρείας.
* Άμεση απόδοση δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του 11μηνου 2015 – 2016.
* Άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύ-στημα υγείας.
* Καθώς και το σύνολο των αιτημάτων μας που αναλυτικά έχουμε κοινοποιήσει στην κυβέρνηση.
Οι συνταξιούχοι δεν αποδεχόμαστε τη φτώχεια και τη μιζέρια, όπου μας ρίχνει η κυβέρνηση.
Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για τα δίκαια αιτήματά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ