Ε. Λιακούλη: «Tα σχολεία και τα παιδιά μας, αξίζουν μεγαλύτερης φροντίδας από την Πολιτεία»

Με αφορμή τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σειρά σχολείων και συγκεκριμένα το Γυμνάσιο και Λύκειο Πλατυκάμπου, το 2ο Λύκειο Λάρισας, αλλά και το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας, επισκέφτηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία με δήλωσή της, επεσήμανε τα εξής:
«Πέρυσι, το ‘’πρώτο κουδούνι’’ άργησε να χτυπήσει στη Θεσσαλία δύο εβδομάδες, εξαιτίας των βιβλικών καταστροφών που προκάλεσε ο Daniel, μετατρέποντας πολλούς από τους Ανθρώπους του Τόπου μας σε ‘’πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο’’.
Φέτος, μπορεί ευτυχώς να μην είχαμε παρόμοιας δραματικότητας και έντασης καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα που μας κληροδότησε η προηγούμενη χρονιά παραμένουν.


Μειωμένη παραγωγή, ακαλλιέργητα χωράφια εξαιτίας των ιζημάτων, αντιπλημμυρικά ανοχύρωτες γεωργικές εκτάσεις και χωριά, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, κατά πολύ μειωμένα εισοδήματα για όλους, όχι μόνο εξαιτίας των καταστροφών του Σεπτέμβρη του 2023, αλλά και εξαιτίας του γενικότερης ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Κοντά σε αυτά, μαθαίνουμε τις τραγικές ιστορίες για δασκάλους και καθηγητές που αναγκάζονται να μένουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, επειδή δε μπορούν να βρουν αξιοπρεπή καταλύματα, με την ‘’ελεημοσύνη’’ που η κυβέρνηση, επαναπαυόμενη στις ‘’δάφνες’’ της υποτιθέμενης ανάπτυξης που δήθεν έφερε, ονομάζει «μισθό εκπαιδευτικού»…


Όπως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις κοντόφθαλμες κυβερνητικές πολιτικές που στοιβάζουν τους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα, γυρνώντας μας κυριολεκτικά 50 χρόνια πίσω, προκαλώντας τη δίκαιη οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όπως αναγκάστηκα να παρέμβω κοινοβουλευτικά –και μάλιστα δυο φορές- στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για τα προβλήματα που δημιουργούσε η απολύτως πρόχειρη διαχείριση του σπουδαίου εκπαιδευτικού project που ακούει στο όνομα Πρότυπο Σχολείο Λάρισας, που όμως η κυβέρνηση αντιμετώπισε χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, χωρίς καμία κτιριακή πρόβλεψη, χωρίς να ακούσει εν τέλει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και που εξακολουθεί σήμερα να αποτελεί σοβαρό θέμα διεκδίκησής μας η κτιριακή του αυτοτέλεια και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα αυτό, μέχρι να δικαιωθούμε .
Αυτά συμβαίνουν όμως, διότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που τρέχει κάθε φορά ‘’να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή’’, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τη …‘’σωματοδομή’’ , για να μπει σε ένα τέτοιο κοστούμι.


Αν όμως η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν προετοιμαστεί σωστά, αν δεν επικοινωνηθεί εκτεταμένα και δεν γίνει ‘’κτήμα’’ της τοπικής κοινωνίας, είναι βέβαιο ότι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα επιλύσει.
Ακόμη, όμως, και σε αυτή τη ζοφερή εκπαιδευτική πραγματικότητα, σήμερα τα άδεια σχολικά προαύλια και οι κλειστές αίθουσες θα γεμίσουν και πάλι με παιδικές φωνές και γέλια, για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά.
Γιατί σήμερα γίνεται μια νέα αρχή, φορτωμένη με όνειρα, προσδοκίες, ανυπομονησία, υποσχέσεις, στόχους για όλους μας και όχι μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Οι Άνθρωποι, άλλωστε, έχουμε πάντα την ανάγκη να σηματοδοτούμε κάθε λογής νέες ‘’αρχές και ξεκινήματα’’, προκειμένου να οριοθετήσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.


Και τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα, αν οι νέες γενιές δε λάβουν ποιοτική, δημόσια, δωρεάν Παιδεία.
Και για όλους όσοι υπηρετούμε τη Σοσιαλδημοκρατία, η αξία της Δημόσιας Παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Αποτελεί ‘’κόκκινη γραμμή’’ για εμάς να μπει επιτέλους ένα “φρένο” στη σκόπιμη υποβάθμιση και απαξίωσή της, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αφού μόνο η ποιοτική, Δημόσια Παιδεία μπορεί να βάλει ‘’φρένο’’ στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και αξιοπρέπεια σε όλους και όλες.
Φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι χρέος μας η ευχή “καλή σχολική χρονιά’’ να πραγματωθεί επιτέλους.
Μόνο από εμάς μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί αυτό, ανεξαρτήτως του ‘’σχολείου’’ στο οποίο φοιτά ο καθένας και η καθεμία από εμάς…».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ