Από τις 19 έως τις 24 Αυγούστου 2024 και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του σχολείου με Κωδικό 2023-1-ΕL01-KA121-SCH-000129483 ως διαπιστευμένο σχολείο με Κωδικό διαπίστευσης 2020-1-EL01-KA120-SCH-000094713 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική μετακίνηση τριών καθηγητριών του 6ου Γυμνασίου Λάρισας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Οι καθηγήτριες: κ. Καλφούντζου Σταυρούλα-Tεχνολόγος, η κ. Κουτσιώνα Άννα-καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και η κ. Πατσιατζή Δέσποινα-Θεολόγος συμμετείχαν στην επιμόρφωση που έγινε από τον φορέα Europass Teacher Academy με θέμα: “Web solutions for the classroom”. Στην επιμόρφωση συμμετείχαν, επίσης, εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Στόχος της επιμόρφωσης ήταν να αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί δεξιότητες και πρακτικές μέσω των οποίων θα βελτιωθεί ο τρόπος διδασκαλίας τους στην τάξη αφουγκραζόμενοι την νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα όπου οι Nέες Tεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.
Κύριοι στόχοι της επιμόρφωσης ήταν:
1. Η εκμάθηση και χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών που διευκολύνουν τη διαδικτυακή διδασκαλία και τη συνεργατική μάθηση.
2. Η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών μεθόδων με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, που μπορούν να ενισχύσουν τη διδασκαλία και να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών.
3. Η δημιουργία συνεργασιών με σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς άλλων χωρών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
4. Η προώθηση της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής αίθουσας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχoυσες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να μάθουν νέες web-based λύσεις και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της αλληλεπίδρασης με τους μαθητές. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις και εργασίες σε ομάδες τόσο στον χώρο του φορέα όσο και βιωματικά στο χώρο του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Καταλονίας – MNAC, οι εκπαιδευτικοί πήραν νέες ιδέες για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα μαθήματά τους. Έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν λογισμικό, πλατφόρμες και εφαρμογές για να επικοινωνούν, να διαχειρίζονται ομάδες, να προωθούν τη συνεργασία και να κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πώς μπορεί να ενισχυθεί η μάθηση με τη χρήση τεχνολογικών παιχνιδιών και κουίζ.
Οι συμμετέχουσες αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, ενισχύοντας έτσι την διαπολιτισμική κατανόηση και συνεργασία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, τέλος, εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έργα του Γκαουντί όπως την εκκλησία Sagrada Familia, το Casa Batllo, και το Πάρκο Guell, να περιηγηθούν στην Γότθικη Συνοικία και τον Λόφο του Montjuïc και να επισκεφτούν το ενυδρείο της πόλης. Επισκέφτηκαν, επίσης, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας – MNAC που προσφέρει μια εκτενή και περίπλοκη άποψη έργων τέχνης από τον 12ο ως τον 20ο αιώνα και μια εξαιρετική συλλογή από ρωμαικές εκκλησιαστικές ζωγραφιές, που θεωρείται η πληρέστερη στον κόσμο.
Η μετακίνηση Erasmus με θέμα “Web Solutions for the Classroom” αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών του 6ου Γυμνασίου Λάρισας για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της χρήσης Νέων Τεχνολογιών και την Δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Η εμπειρία αυτή απέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών, αλλά και τη δυναμική των συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μοιραστεί με τα εργαλεία επικοινωνίας του σχολείου ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στη διάδοση της αποκτηθείσας γνώσης και στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.