Β. Κόκκαλης: Το χάος με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ταλαιπωρεί χιλιάδες δικαιούχους και προμηθευτές

 Το πρόβλημα φέρνει στη βουλή ο Λαρισαίος βουλευτής

Το χάος που επικρατεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και ταλαιπωρεί χιλιάδες δικαιούχους και προμηθευτές, φέρνει στη βουλή με δύο ερωτήσεις, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, στην μία ερώτησή του, ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις για την «σιγή ιχθύος» που επικρατεί για το πρόγραμμα «εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους 2023» όπου δεν υπάρχει καμία υπαγωγή και στην δεύτερη για την οικονομική ασφυξία που προκαλούν σε προμηθευτές και μηχανικούς προκαλούν τα «αγνοούμενα» ποσά εκταμίευσης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021».

Αναλυτικά, στην πρώτη ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Το πρόγραμμα, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ για νέους 2023, δεν έχει προχωρήσει σε κατασκευή για κανέναν ενδιαφερόμενο καθώς οι υποβαλλόμενες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νέων ζευγαριών βρίσκονται ακόμη σε αναμονή. Μάλιστα οι ωφελούμενοι έχουν πλήρη άγνοια, καθώς από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων τον Ιανουάριο του 2024 και μετά η ενημέρωση τους είναι ανύπαρκτη.

Δεδομένου ότι από την πλευρά της Πολιτείας, υπάρχουν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία εκταμίευσης των ποσών για τα πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 με σχεδόν καταστροφικές συνέπειες για τους επαγγελματίες του χώρου, η πλειονότητα τους αρνείται να αναλάβει την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, καθώς έχουν εξαντληθεί οικονομικά.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος συνεχίζουν να επιβαρύνονται οικονομικά τόσο από τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες όσο και από το κόστος των ανατιμήσεων των υλικών εξαιτίας των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων ενώ εκφράζουν και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν για την εξεύρεση μηχανικού – συμβούλου για να αναλάβει τη διεκπεραίωση και υλοποίηση του έργου.

Επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία απόφαση υπαγωγής και απουσιάζει η δυνατότητα υποβολή ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για τα ακίνητα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ για νέους 2023.

Επειδή δημιουργήθηκαν τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις και προκλήθηκε οικονομική ασφυξία στους επαγγελματίες του κλάδου που αναγκάζονται να ‘χρηματοδοτούν’ επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό της Πολιτείας.

Επειδή κινδυνεύει και απειλείται πλέον σοβαρά η βιωσιμότητα των επαγγελματιών μηχανικών και προμηθευτών από τις αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις αποπληρωμής των εν λόγω προγραμμάτων.

Επειδή απουσιάζει ο ορθός σχεδιασμός αλλά και η έγκαιρη διαχείριση των προβλεπόμενων διαδικασιών υλοποίησης.

Επειδή τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών είναι απαραίτητα, για ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου το πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ για νέους 2023’ να υλοποιηθεί επιτυχώς και να καταβληθούν εγκαίρως τα οφειλόμενα ποσά προς τους συμμετέχοντες επαγγελματίες μηχανικούς προμηθευτές ώστε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους;»

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ»

Στη δεύτερη ερώτηση, ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός στηλιτεύει τα «σοβαρά προβλήματα ρευστότητας έχουν δημιουργηθεί στους μηχανικούς και προμηθευτές οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’, καθώς ‘αγνοούνται’ τα ποσά εκταμίευσης που απαιτούνται για την καταβολή της πληρωμής των επαγγελματιών.
Παρόλο που οι προβλεπόμενες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί πλήρεις οι σχετικοί φάκελοι, ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια ούτε ένα πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη οι εκταμιεύσεις των οφειλόμενων ποσών προς τους μηχανικούς και προμηθευτές. Καταγγέλλεται δε, από ανθρώπους του κλάδου, ότι προκειμένου να δικαιολογηθεί και να μετακυλήσει χρονικά η ολοκλήρωση του προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες προφασίζονται συνεχώς νέες απαιτήσεις για επιπλέον κατάθεση δικαιολογητικών,.

Επειδή η έλλειψη ρευστότητας πλήττει τους συμμετέχοντες μηχανικούς και προμηθευτές στα προγράμματα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’, οι οποίοι στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των δικαιούχων ιδιοκτητών ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και δεν τους καταβλήθηκαν ακόμη τα οφειλόμενα ποσά.

Επειδή η καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις είναι μεγάλη και οι προμηθευτές με τους κατασκευαστές αναμένουν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή οι συμμετέχοντες επαγγελματίες στα προγράμματα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’ έχουν ήδη επιβαρυνθεί το ΦΠΑ και πληρώνουν και τον φόρο εισοδήματος για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν.

Επειδή δημιουργήθηκαν τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις και προκλήθηκε οικονομική ασφυξία στους επαγγελματίες του κλάδου που αναγκάζονται να ‘χρηματοδοτούν’ επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό της Πολιτείας.
Επειδή κινδυνεύει και απειλείται πλέον σοβαρά η βιωσιμότητα των επαγγελματιών μηχανικών και προμηθευτών από τις αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις αποπληρωμής των εν λόγω προγραμμάτων.

Επειδή ανακοινώνονται νέα προγράμματα Εξοικονομώ2024 χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η πληρωμή των προηγούμενων αντίστοιχων ολοκληρωμένων προγραμμάτων ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες και συνεχώς αυξανόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων προκαταβολών αλλά και των τελικών ποσών των δικαιούχων επαγγελματιών;

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για το πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021’που έχει ήδη προηγηθεί και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί, προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου να λάβουν τα οφειλόμενα ποσά ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να καταστεί δυνατή η επιβίωση των επιχειρήσεων τους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ