Εκδήλωση- Συζήτηση με θέμα «Η Ψυχική Υγεία στη Μέγγενη του Νεοφιλελευθερισμού»

Εκδήλωση- Συζήτηση με θέμα «Η Ψυχική Υγεία στη Μέγγενη του Νεοφιλελευθερισμού» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στη Λογοτεχνική Γωνιά (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα).

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Αντιραστιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ Έξοδος Λάρισας, και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και αποτελεί μέρος του 21o Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί 20-21 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Σε κείμενο των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:

«Η χρονιά που διανύουμε σημαδεύτηκε από την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, αδειοδότηση ιδιωτικών μονάδων, μετακινήσεις προσωπικού, υπερεξουσίες στις Περιφέρειες και στον Εθνικό Συντονιστή και στέρηση του δικαιώματος επιλογής από πλευράς πολιτών της μεθόδου απεξάρτησής τους. Ο νόμος αυτός είναι προϊόν του καιρού του.

Ο νεοφιλελευθερισμός κωδικοποιεί κοινωνικές σχέσεις και ατομικές συμπεριφορές με όρους οικονομίας. Οι ζωές των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων, των «δυσίατων» (κατά το υπουργείο) περιστατικών, πέρα από ζωές ανάξιες να βιωθούν είναι συγχρόνως και πολύ κοστοβόρες. Το μόνο που τους επιφυλάσσει ο νέος νόμος είναι οι «μονάδες μέσης και υψηλής ασφαλείας», στην ουσία δηλαδή η καταστολή. Τα ψυχολογικά προβλήματα αποπλαισιώνονται από κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική διάσταση. Γίνονται αντιληπτά και αντιμετωπίζονται ως ενδοατομικά φαινόμενα.

Μέσα σε αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ποια είναι η κατάσταση στο πεδίο, ποιες αλλαγές θα φέρει ο νέος νόμος και τι περιθώρια υπάρχουν για εναλλακτικά αφηγήματα και ανταγωνιστικές δράσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και ευρύτερα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

– Μαρία Μαρούδα, ψυχολόγος, εργαζόμενη ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου

– Αντώνης Παπουτσής, υπεύθυνος προγράμματος ΚΕΘΕΑ Έξοδος Λάρισας

– Μανώλης Χαλεπούδης, ψυχολόγος, εργαζόμενος Π.Π.Α. Λάρισας».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ