Θ. Μαμάκος για Κινητικότητα: «Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16-22 Σεπτεμβρίου, στη Λάρισα – Την Κυριακή, 22/9 η κορύφωση των εκδηλώσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και τις δράσεις & εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με αρχές, φορείς και συλλόγους της Λάρισας.

«Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο – Μετακινούμαι με ασφάλεια» είναι το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν πολυποίκιλες δράσεις, για όλες τις ηλικίες. Κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, αγώνας δρόμου, έκθεση ποδηλάτων και αθλητική δράση με τη γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ.

«Οι πόλεις στους πολίτες»

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και οι γειτονιές απελευθερωμένες από αυτοκίνητα. Προτείναμε μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου και μια ολιστική προσέγγιση για την κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των λοιπών ενδιαφερομένων της πόλης, μέσα από την πολύτροπη κινητικότητα. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα.

Αυτό υποστηρίζαμε, αυτό πιστεύαμε και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Όχι για να είμαστε διαφορετικοί, αλλά γιατί είναι προφανές ότι μια πόλη, όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο, προσφέρει περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας έχει στο επίκεντρό της τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο. Εκεί στοχεύουν οι δράσεις που σχεδιάσαμε και οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν πραγματικά να προωθήσουν με θετικό τρόπο, μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης στον τρόπο ζωής μας, που μαθηματικά θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και αξιοβίωτη πόλη. Θα ήθελα να καλέσω τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές – γιατί αν μπορούμε μια βδομάδα, μπορούμε πολλές βδομάδες, μπορούμε σε καθημερινή βάση», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ.Μαμάκος.

Συλλογική συμμετοχή, συλλογική συνείδηση

Στη σύμπραξη και την κινητοποίηση, καθώς και την ενεργοποίηση συλλόγων και φορέων για την υλοποίηση των δράσεων, αναφέρθηκαν οι Αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Στη σημασία των εκδηλώσεων για το μέλλον αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, υπογραμμίζοντας πως η πόλη μόνον να κερδίσει έχει από αυτές. «Το επόμενο διάστημα, θα έλθουν και άλλες δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, που θα μαθαίνουν καλές πρακτικές της πόλης και θα τις μεταφέρουν, αργότερα, στα δικά τους παιδιά», τόνισε.

Στο κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, αλλά και την ανάγκη αυτό να γίνει συνήθεια και για τις 52 εβδομάδες του χρόνου, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας, κ.Φώτης Τζατζάκης. «Να εμπνευστούμε όλοι, να δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά με εναλλακτικά μέσα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το φετινό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί πρωτίστως από τις προτάσεις των ίδιων των πολιτών και των φορέων, και είναι πολυσχιδείς δράσεις που θα κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες», επισήμανε.

Στο ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους Πολιτισμού, αλλά και στη διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην ΕΕΚ 2024 αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης. «Η κινητικότητα στην πόλη αποτελεί έναν σημαντικό ποιοτικό δείκτη ποιοτικής διαβίωσης και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το πολιτισμικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας. Ο δημόσιος χώρος και η απρόσκοπτη κίνηση όλων ισότιμα, λειτουργικά και με ασφάλεια μέσα σε αυτόν, προάγει και ενισχύει τη δημόσια καλλιτεχνική δράση, αλλά και ενισχύεται από αυτή», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Στη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αλλά και στις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης. «Είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προωθςί την αλλαγή συμπεριφοράς, προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημοσίων μεταφορών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών», τόνισε.

«Στόχος είναι να εμπνεύσουμε τους νέους να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην καθημερινότητά τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, κ. Αλέξανδρος Τσάτσος, που ανέφερε πως το Συμβούλιο συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα.

Στην ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ αυτών, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, κ.Ευαγγελίδη Αγγελική, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ.Χρύσα Βουλγαράκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης, κ.Κωνσταντίνα Χατζημίχου, η υπεύθυνη του ΚΔΗΦ «Θέληση Ζωής», κ.Μαρία Κρίκα, ο εκπρόσωπος της Runlaparko-BMX, κ.Γιώργος Παπαγεωργίου και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ.Γιώργος Μαραμής.

Το πρόγραμμα για την ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενημερωτικές καμπάνιες για τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Λαρισαίων, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Να σημειωθεί ότι χορηγοί των εκδηλώσεων για την ΕΕΚ 2024 είναι το
Επιμελητήριο Λάρισας, το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) «Θέληση Ζωής» και ο Όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», ενώ συνδράμουν η Διεύθυνση Τροχαίας Λάρισας και η ΕΟΔΥΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Μοιράζομαι τον Δημόσιο χώρο. Μετακινούμαι με ασφάλεια»

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9
Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨
Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 10.00-12.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨
Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας , στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨
Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: «Πράσινο Σημείο», στην πλατεία Νεάπολης .

ΤΡΙΤΗ 17/9
Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨
Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους ωφελούμενους του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής, στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨
Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Ευαγγέλου Αβέρωφ Τοσίτσα (Νέα Πολιτεία).

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9
Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨
Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 18.00 Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων
Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων από την Φωτοθήκη Λάρισας, στο χώρο του Θερινού κινηματογράφου Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨

Ώρα: 21.30-23.00 Προβολή ταινίας στον Θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨
Προβολή ταινίας ¨LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE/ Το τρίο της Μπελβιλ -Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας -ψηφιακή ταινιοθήκη Ifcinιma. Είσοδος Δωρεάν
ΠΕΜΠΤΗ 19/9
Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨
Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με μαθητές Γυμνασίου της πόλης μας, στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨
Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (Ταχυδρομείου).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9
Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨
Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨
Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9
Ώρα: 09.30 ¨Γνωρίζω τη Λάρισα ποδηλατώντας¨
Μια διαφορετική ξενάγηση στη Λάρισα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου μας.
Ώρα: 18.00-20.00 ¨Καλώς ήρθατε στο Skate- BMX PARK- RUNLAPARKO¨
Ένα απόγευμα γεμάτο δράση για μικρούς και μεγάλους- BMX Session (Laparko Crew), Επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), Γκράφιτι, Παιδική Ζωγραφική, Ενημερωτικό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών, Μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9
Ώρα: 8.00-14.00 ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Ώρα:10.00 Αγώνας δρόμου με το σύνθημα ¨Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα¨ , με αφετηρία την Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία). Διοργανωτές ο Τοπικός Όμιλος Unesco N.Λάρισας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και ο σύλλογος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.
Ώρα: 11.00 Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας με τη επωνυμία ¨Cross Country Short Track (XCC)3rd CYCLING HELLAS JUNIOR RACE -MTB- by NP Ασφαλιστική¨, στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .

Ώρα: 11.00 Έκθεση ποδηλάτων σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης μας.
Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μαθαίνω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας¨
Δημιουργική έκφραση των ωφελούμενων του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία) , για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, στην Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο¨
Προπόνηση με την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ. Στην οδό Παπαναστασίου μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο αθλητικά.

Ώρα: 13.00 Λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά 6 έως 15 ετών.
Στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .

Προαιρετική δράση που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πόλης μας
“I love 30 km”
Κάλεσμα των μαθητών της πόλης μας να μεταφέρουν το μήνυμα για χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις αστι-κές περιοχές, καθιστώντας τες ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες, υποστηρίζοντας την καμπάνια “I love 30 km”.
Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρουν οι μαθητές το μήνυμα για δρόμους χαμηλής ταχύτητας, και για τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας στα 30 km/h σε μέρη που οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από 16-22 Σεπτεμβρίου 2024.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ