Ε. Λιακούλη: ΝΑΙ στις ΑΠΕ- ΟΧΙ σε βάρος της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας

Ερώτηση της βουλευτή για τα φωτοβολταϊκά στη Σκοπιά Φαρσάλων

Σε νέα ερώτηση-παρέμβαση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το μείζον πρόβλημα της μη ορθολογικής αξιοποίησης της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικής αξίας στο ν. Λάρισας και την άκριτη, όσο και αντι-παραγωγική αξιοποίησή της για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας τα εξής:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6606-9.9.2024 ερώτησή μου, με τίτλο ‘’Τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις καλλιέργειες της Θεσσαλίας’’ και στην οποία αναφερόμουν εκτεταμένα στην περίπτωση του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, έναν παραδοσιακό σιτοβολώνα της χώρας, όπου ωστόσο το 20% των διαθεσίμων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης έχει ήδη παραχωρηθεί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και μάλιστα κατά παράβαση των οριζόμενων ποσοστών από τις σχετικές διατάξεις της Πολιτείας.

Αυτή τη φορά και υπό το πρίσμα νέων πληροφοριών, θέτω υπόψη σας και την περίπτωση της Σκοπιάς Φαρσάλων, στο νοτιότερο σημείο του ν. Λάρισας, όπου οι κάτοικοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι εν εξελίξει βρίσκεται ένα νέο ‘’φαραωνικό’’ έργο φωτοβολταϊκών, το οποίο και αυτό με τη σειρά του υλοποιείται ‘’σε χωράφια του αναδασμού Σκοπιάς, σε μια περιοχή που υπάρχουν και λειτουργούν δεκάδες γεωτρήσεις, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα και τους παραποτάμους του, δηλαδή σε γη αυταπόδεικτα υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με το νόμο’’.

Σε κάθε περίπτωση, θέτω όλα τα παραπάνω υπόψη σας, αφού η αυξανόμενη και άκριτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που παραδοσιακά αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Θεσσαλίας, κατά τα φαινόμενα εξελίσσεται με ρυθμούς ‘’χιονοστιβάδας’’, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και εγείροντας τεράστια ερωτηματικά ως προς τον τρόπο ‘’ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας’’, μετά τις περυσινές θεομηνίες, που ‘’οραματίζεται’’ -και υλοποιεί- το κεντρικό κράτος και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε έναν τόπο κατεξοχήν πολύ υψηλής, όσο και ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.

Σας πληροφορώ, επιπλέον, και για την πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δ. Κουρέτα για το ίδιο θέμα, αφού κανένα κυβερνητικό μέλος ή συμπολιτευόμενος της ΝΔ βουλευτής δεν παραβρέθηκε, και στην οποία ο Περιφερειάρχης μας ενημέρωσε πως αντί για το επιτρεπόμενο ποσοστό 1% κάλυψης γης, στη Θεσσαλία η κάλυψη κυμαίνεται στο 10% (!).

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας που παραδοσιακά καλλιεργούνται και αξιοποιούνται από τους αγρότες, στηρίζοντας την εθνική αγροτική παραγωγή, παραδίδονται άκριτα και με αυξανόμενους ρυθμούς στις μεγάλες εταιρίες που εμπορεύονται φωτοβολταϊκά.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτο και σε ανύποπτο χρόνο -ήδη από το 2007- μίλησε για την ανάγκη πράσινης ανάπτυξης, την διάχυση των ΑΠΕ και την οριζόντια ενίσχυση της ‘’Ενεργειακής Δημοκρατίας’’, όχι ωστόσο εις βάρος του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής γης υψηλής καλλιεργητικής αξίας.

Δεδομένης της έως τώρα καταφανούς κυβερνητικής απραξίας, ως προς το μείζον αυτό ζήτημα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και δεδομένων των αναπάντητων μέχρι σήμερα ερωτημάτων που έθετα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6606-9.9.2024 ερώτησή μου, επανέρχομαι και σας ρωτώ εκ νέου, κ.κ. υπουργοί, αξιώνοντας τις άμεσες απαντήσεις σας, ως προς τα εξής:

-Γνωρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος το πλήθος των εκτάσεων που μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία; Πόσες και ποιες είναι οι εκτάσεις αυτές;

-Πώς θα διασφαλίσουν τα αρμόδια Υπουργεία τη διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της Θεσσαλίας;

-Γιατί δεν τηρούνται οι, από το νόμο, ασφαλιστικές δικλείδες για την έκταση των εγκαταστάσεων των φωτοβολταϊκών, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι παραδοσιακές καλλιέργειες της Θεσσαλίας;

-Ποια ειδική μέριμνα θα επιδείξουν τα Υπουργεία προκειμένου να στηρίξουν τους εναπομείναντες αγρότες περιοχών, όπως η Σκοπιά και ο Άγιος Κωνσταντίνος Φαρσάλων, όπου οι μέχρι πρότινος καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται πλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ