Αποχαρακτηρισμός, ανάσα για επενδύσεις σε τμήμα της ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης στον Τύρναβο

Το θέμα του αποχαρακτηρισμού τμήματος της ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης στο τμήμα από τη  χ.θ. 13.400 έως τη χ.θ. 15.700 με αφετηρία χιλιομέτρησης τη Λάρισα στα όρια του Τυρνάβου αναμένεται να συζητήσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας το δ.σ. του δήμου Τυρνάβου, δίνοντας τη δυνατότητα με την απόφασή του να ανάψει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση επενδύσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός που πρόκειται άμεσα να υλοποιήσει σημαντική επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις και για την οποία το σημερινό στάτους της ε.ο. ήταν τροχοπέδη.

Το τμήμα που πρόκειται να αποχαρακτηριστεί είναι ένα τμήμα, μήκους 2,3 χλμ., της Εθνικής οδού (3) του Δευτερεύοντος Δικτύου “Λάρισα Τύρναβος Ελασσόνα Κοζάνη” από την χ.θ. 13+400 έως την χ.θ. 15+700 με αφετηρία χιλιομέτρησης την Λάρισα (από τη συμβολή με νέα χάραξη της οδού στην είσοδο από Λάρισα έως τον ισόπεδο κόμβο που συνδέεται με τον ανισόπεδο κόμβο της νέας οδού) όπως αποτυπώνεται στη συνημμένη εικόνα Google earth.
Για το θέμα υπήρξε και η αίτηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Υπόψη κου ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κύριε Δήμαρχε
Απευθυνόμαστε σε εσάς , για την επίλυση ενός προβλήματος , το οποίο ταλαιπωρεί τόσο εμάς οικοδομικά ως Συνεταιρισμό , όσο και πολλούς άλλους ιδιοκτήτες γηπέδων.
Ως γνωστόν , η Εθνική οδός Λαρίσης-Κοζάνης , επί χρόνια διερχόταν μέσα από την πόλη του Τυρνάβου και δημιουργούσε πολλά προβλήματα.
Όταν έγιναν εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ , κατασκευάστηκε παράκαμψη της πόλης του Τυρνάβου και νέα είσοδος για Τύρναβο. Η παράκαμψη που πραγματοποιήθηκε έχει προδιαγραφές με δύο λωρίδες προς κάθε κατεύθυνση και νησίδα στο μέσον και επαρκή φωτισμό.
Λίγο αργότερα , 15 Ιουλίου του 2004, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό κ, Σουφλιά επίσημα και η αναβάθμιση του τμήματος «ΤΥΡΝΑΒΟΣ-ΜΕΛΟΥΝΑ- ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ» σε Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο. (ΦΕΚ 1075/15-07-2004)
Όμως δεν υπήρξε μέριμνα από κανέναν , να υποβαθμισθεί το αποκοπέν τμήμα της εισόδου στον Τύρναβο από Λάρισα. Μάλιστα , όταν δόθηκε η παράκαμψη σε χρήση , ατταγορεύτηκε η είσοδος στο τμήμα αυτό ερχόμενος από Λάρισα όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

To πρόβλημά μας είναι ότι όσο παραμένει χαρακτηρισμένη Εθνική Οδός , υπάρχουν δυσμενείς περιορισμοί στην Δόμηση.
Το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο Τυρνάβου, που έγινε πριν μερικά χρόνια, αύξησε την υποχρεωτική απόσταση οικοδομών από τον άξονα της Εθνικής Οδού στα 60 μέτρα.

Τέτοιοι περιορισμοί δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό τις κτιριακές επεκτάσεις, μάλιστα τελευταία ο Συν/σμός αποφάσισε να κάνει σοβαρή επένδυση και σε κτίσματα και με τα δεδομένα αυτά που υπάρχουν δεν μένει αρκετό γήπεδο για τις νέες εγκαταστάσεις.

Κε Δήμαρχε
Επειδή το θέμα αυτό ταλαιπωρεί και πολλούς άλλους παρόδιους ιδιοκτήτες, παρακαλούμε να κάνετε τις όποιες ενέργειες , ώστε να υποβαθμιστεί το αποκοπέν τμήμα της οδού από Εθνική οδό σε Επαρχιακή οδό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ