Η απάντηση της δημοτικής αρχής στη Νέα Δημοτική Κίνηση Τυρνάβου του Γ. Κόκουρα για τα γήπεδα 7Χ7 και για τις μελέτες

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση που επικαλείται έγγραφα των υπηρεσιών του δήμου και κάνει λόγο για ανακριβείς ισχυρισμούς του πρώην δημάρχου

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο, εμφανίστηκε επιτέλους ανακοίνωση της παράταξης του πρώην δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, καθώς την ίδιαν στιγμή στα όργανα λήψης αποφάσεων του Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική Επιτροπή δηλαδή, ακόμα ο ίδιος αγνοείται.

Δεν μας κάνει όμως εντύπωση το πως εμφανίζεται με την γνωστή τακτική της παρερμηνείας της αλήθειας, τακτική που απορρέει από την πολιτική που υπηρετεί.

Πάμε όμως για την αποκατάσταση της αλήθειας προς γνώση του λαού του Δήμου μας, διότι αυτόν υπηρετούμε και είμαστε ευτυχείς που αναγνωρίζει το έργο μας στους 9 πρώτους μήνες, με τις αλλαγές να είναι εμφανείς σε όλα τα επίπεδα.

Μιλάει ότι ενημερώθηκε από τον ηλεκτρονικό τύπο, απόλυτα λογικό και κατανοητό αφού η απουσία του από τα τοπικά δρώμενα είναι πασιφανής, σχετικά με τα γήπεδα 7×7 στα χωριά και για τον τεχνητό χλοοτάπητα στα 5×5 στον Τύρναβο.

Αφού μας αναλύει την διαδικασία, προσθέτει και διάφορα ευχολόγια για τα χωριά του Δήμου, λες και οι κάτοικοι των χωριών τρώνε «κουτόχορτο». Όλοι οι δημότες του Τυρνάβου ξέρουν πολύ καλά και με έργα, ποιος είναι δίπλα τους και ποιον έψαχναν τα προηγούμενα χρόνια, που δεν μπορούσαν οι συμπολίτες μας να πάνε στα χωράφια και στους στάβλους τους.

Για το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εκτέλεση και τη χρηματοδότησή του, όπως προκύπτει από την με αριθ. 75/2021 απόφαση του Δ.Σ. Τυρνάβου. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 21.04.2021 με μέγιστη διάρκεια 30 μηνών, ήτοι έως τις 21.10.2023 με δυνατότητα παράτασης πλέον 9 μηνών. Εν τω μεταξύ η απερχόμενη δημοτική αρχή προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου στις 27.09.2022 με συμβατική προθεσμία περαίωσης 9 μηνών, η οποία παρατάθηκε τρεις φορές διαδοχικά με αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ.

Στις 02.01.2024 εγκρίθηκε ο 1ος λογαριασμός του έργου, και διαβιβάστηκε προς το αρμόδιο υπουργείο το αίτημα χρηματοδότησης στις 29.01.2024. στις 05.03.2024 έγινε από τον ανάδοχο εργολάβο ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω μη πληρωμής του λογαριασμού. Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες της τεχνικής υπηρεσίας στις 24.04.2024, έγινε μεταφορά του έργου και ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ έτους 2024 με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Παρά όμως τις όποιες ενέργειες κατά τη διάρκεια της νέας δημοτικής περιόδου για την διάσωση του έργου, στις 30.05.2024 ο ανάδοχος υπέβαλλε αίτημα για λύση της σύμβασης.

Δηλαδή, φτάσαμε από τον Απρίλη του 2021, στο 2024 και για το συγκεκριμένο έργο, που η προηγούμενη δημοτική αρχή «την πήρε ο πόνος» για τα χωριά, δεν είχε εξασφαλίσει ούτε τη χρηματοδότηση, ούτε υπήρξε εξέλιξη στην πορεία των εργασιών ενώ έληξε εν τω μεταξύ και η προγραμματική σύμβαση με την ΓΓΑ στις 21.10.2023 λόγω μη έγκαιρης υποβολής αιτήματος παράτασης για άλλους εννέα μήνες, όπως δυνητικά προβλεπόταν στη σύμβαση. Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, προκύπτουν από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με ημερομηνία ΔΥ-30.09.2024.

Σχετικά με το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Τυρνάβου με την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Φυλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η υλοποίηση του έργου «Μελέτες ωρίμανσης έργων στο Δήμο Τυρνάβου» και συγκεκριμένα η σύνταξη τεχνικών μελετών για την ωρίμανση του έργου της νότιας παράκαμψης Τυρνάβου, η σύνταξη τεχνικών μελετών για την ανάπλαση του πάρκου Αγίου Γεωργίου στον Αμπελώνα και η σύνταξη τεχνικών μελετών για την ανάπλαση του πεζοδρόμου της Αγίας Παρασκευής στον Τύρναβο, την απάντηση σε όποιες απορίες την δίνει το με αριθμ. πρωτ. 15596/28.08.2024 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται σε γενικές γραμμές, ότι:

– δεν ανατέθηκε από τον φορέα υλοποίησης η σύνταξη της μελέτης με τις διαδικασίες της ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελετών, όπως ρητά περιγράφεται στο τεχνικό δελτίο ένταξης της πράξης που συνοδεύει την προγραμματική, γεγονός μάλιστα που επισημάνθηκε προς την τότε δημοτική αρχή επανειλημμένως από τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του χρηματοδ. Προγράμματος «Τρίτσης» με προφανή προβλήματα στην χρηματοδότηση.

– Η διάρκεια της σύμβασης ήταν 12 μήνες από την σύναψή της, δηλαδή μέχρι τις 29-12-2023, όταν ακόμη επικεφαλής της διοίκησης του δήμου ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος. Ουδέποτε δε, ζητήθηκε η οποιαδήποτε παράταση υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής.

– Μέχρι το χρόνο αυτό, η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου χαρακτηρίζεται ως «ελλειπέστατη», καθότι τα μοναδικά παραδοτέα και μάλιστα εκπρόθεσμα του χρονοδιαγράμματος ήταν η τοπογραφική μελέτη των υποέργων στις 20-6-23 και το τεύχος παρουσίασης αποτελεσμάτων Γεωτεχνικής έρευνας στις 29-12-23.

– Ακόμη και αυτά τα παραδοτέα μάλιστα, προέκυψε πως ήταν εκτός τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το ΦΕΚ Τεύχος Β΄ 1047/29.03.2019.

– Ουδέποτε κατατέθηκαν «Δελτία ενεργειών» από τον φορέα υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 5 της προγραμματικής, τα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια αρχή διαχείρισης.

– Σημειώνεται επίσης στο ανωτέρω έγγραφο πως η τεχνική υπηρεσία του δήμου Τυρνάβου, προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να έρθει σε επικοινωνία με τα στελέχη του φορέα υλοποίησης χωρίς καμία ανταπόκριση.

Μετά από αυτό το έγγραφο, η Δημοτική Επιτροπή από την οποία έλειπε ως συνήθως ο κ. Κόκουρας, πήρε ομόφωνη απόφαση, για καταγγελία της σύμβασης με την εν λόγω Αναπτυξιακή και αποφασίσαμε ομόφωνα σε μια σειρά ενεργειών ώστε να μην χαθεί το ποσό για τις μελέτες, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Τεχνικής μας Υπηρεσίας.

Για το Πολιτιστικό στον Αμπελώνα, τι να πούμε;

Χρειάζεται θράσος από μέρους του κ. Κόκουρα, που παρέδωσε στη νέα δημοτική αρχή ένα προβληματικό έργο, στο οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου και για το πως σχεδιάστηκε και κυρίως διότι τόσα χρόνια δεν υλοποιήθηκε με ξεκάθαρες ευθύνες να τους βαραίνουν.

Για να μην ζητηθούν χρήματα πίσω από το πρόγραμμα «Leader» πρέπει να παραδοθούν τα προαπαιτούμενα έργα του προγράμματος έως το 2025, κάτι γνωστό στον κ. Κόκουρα ο οποίος επί θητείας του και για χρόνια ολόκληρα δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Από μέρους μας, είμαστε αναγκασμένοι για να μην χαθούν τα 600.000 ευρώ από το Leader, να διατεθούν άμεσα από τα ταμεία του Δήμου χρήματα πάνω από 80.000 ευρώ ώστε να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες εργασίες. Πάλι όμως το έργο δεν θα είναι λειτουργικό για τους συμπολίτες μας για αυτό τρέχουμε να εντάξουμε το συγκεκριμένο κτίριο σε ΕΣΠΑ για το εξωτερικό μέρος του κτιρίου αλλά και για το εσωτερικό εξοπλισμό.

Όσο για την πλατεία που ψηφίσαμε να σας θυμίσουμε ότι τότε ο νυν δήμαρχος Τυρνάβου και οι σημερινοί αντιδήμαρχοι Νίκος Μπαντόγιας και Διαμάντω Μπάσμπα ψηφίσαμε μαζί με τον επικεφαλής μας τον Στέλιο Χατζηκράχτη για να μην χαθούν τα χρήματα. Τα αποτελέσματα της νέας πλατείας ας τα κρίνει ο κόσμος.

Τέλος, σε σχέση με τις διαπιστώσεις του κ. Κόκουρα, για δήθεν χρηματοδοτήσεις που χάνονται επί θητείας μας, να το βγάλει από μυαλό του και να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Γιατί αυτό συνέβαινε κατά κόρον επί δικής του θητείας όπου για μήνες ολόκληρους δεν υπέγραφε τις συμβάσεις χρηματοδότησης ώστε να μπορούν να προχωρήσουν μια σειρά από έργα στο δήμο μας από τους αναδόχους, που είτε λάμβαναν συνεχείς παρατάσεις είτε ήταν σταματημένα και με κίνδυνο να απενταχθούν. Γιατί άραγε ο κ. Κόκουρας δεν τα υπέγραφε, οδηγώντας τη νέα δημοτική αρχή να κινήσει πολλές φορές «γη και ουρανό» για να βγάλει… τα κάστανα απ’ τη φωτιά;

Η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της με γνώμονα πάντα το καλό του λαού του δήμου Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ